New York: Publieke Werken

New York is zeker in de zomer een walhalla van publieke werken. Je kan ze zien door alle stadsdelen heen, in de toeristische hoogtepuntjes als Central Park (zie mijn artikel vorig jaar) en de High line maar ook ‘off the beaten path’. Een willekeurig overzicht van wat er deze zomer te zien is voor de lezers die van plan zijn naar New York te komen:

New York: Publieke Werken

Madison Square Park (Manhattan)
Sinds 2004 heeft dit park het hele jaar door kunstprojecten. Deze zomer Martin Puryear – Big Bling, zijn hoogste buitenwerk ooit gemaakt. Het is tegelijkertijd enorm maar toch luchtig en fragiel. Je vindt het park tussen 5th & Madison Avenue en het loopt van 23rd – 26th Street. Het park is open van 06.00 – 00.00 uur. Prima plek om te lunchen! Eerst bij de Eataly (200 5th Avenue) een prime rib (verse rosbief) sandwich gaat halen bij Rosticceria en dan lekker op een bankje in de schaduw je sandwich oppeuzelen terwijl je geniet van Big Bling. Het werk is nog te zien tot januari 2017.

Socrates Sculpture Park (Queens)

Het park bestaat dit jaar 30 jaar en er zijn 8 kunstenaars te zien in LANDMARK de #SocratesTurns30 tentoonstelling: Meg Webster, Jessica Segal, Abigail DeVille, Casey Tan, Hank Willis Thomas, Brendan Fernandes, Cary Leibowitz en Jonathan Odom.

Kunstenaar Mark di Suvero nam het initiatief om deze voormalige dump om te toveren in een werkplaats, open studio, sculptuurpark en park voor bewoners. Zeker op een hete zomerdag is dit een tof park om heen te gaan want er staan veel bomen dus veel schaduw en overal bankjes waar je dan aan het water kan zitten en de skyline van Manhattan kan zien. Voor kunstenaars zijn er diverse programma’s waar je voor kan aanvragen in januari voor die komende zomer (zie participate kopje op de website).

Het park is open van 10.00 uur tot zonsondergang en het adres is 3205 Vernon Blvd, Long Island City Queens, NY 11106. De huidige werken zijn te zien tot 28 augustus en je kan er komen met de N/Q metro (stop: Broadway) en lopen richting de East River op Broadway.

New York: Publieke Werken

Mark di Suvero’s werkplaats naast het park

New York: Publieke Werken

Hank Willis Thomas – Cain’t See at Night (from Strange Fuit) -2011 – Broadway Billboard, 2016 – 11 x 28 feet.

New York: Publieke Werken

Cary Leibowitz – Honk if you love Socrates – 2016 – bumper stickers and bobcat -dimensions variable.

New York: Publieke Werken

Abigail DeVille – Half Moon – 2016 – reclaimed lumber, plastic, tarps, accumulated debris – dimensions variable.

New York: Publieke Werken

Jessica Segall – Fugue in B – 2016 – Piano, bees, sound – 67 x 56 x 12 inches.

New York: Publieke Werken

Meg Webster – Concave Room for Bees – 2016 – earth, steel, pollinator plants – 6 x 70 feet (uitzicht op Manhattan).

New York: Publieke Werken

Brendan Fernandes – Marked Space – 2016 – caution tape – dimensions variable (uitzicht op Manhattan).

Brooklyn Bridge Park (Brooklyn)

Tot 16 augustus is in Brooklyn Bridge Park OY/YO van Deborah Kass te zien. Afhankelijk van welke kant je naar het werk kijkt zie je YO (het Spaanse ik ben) of OY (een veel gebruikte Jiddische uitdrukking). Het park ligt aan Furman Street en je kan er komen met de A/C metro (stop: High Street) of F metro (stop: York Street) en dan 5-10 minuten lopen richting het water.

New York: Publieke Werken

Tappan Park (Staten Island)

Voor de echte avonturiers onder ons is er The Dance van DB Lampman, geïnspireerd door het gelijknamige werk van Matisse. Als het donker is dan zijn de dansende figuren verlicht en lijken ze te zweven in de lucht.

Neem de Staten Island Ferry als je naar rechts kijkt zie je gelijk de Statue of Liberty (20 min. boottochtje) en dan met de SIR (trein) vanaf de St. George terminal naar Tottenville exact de andere kant van het eiland, en vandaar uit een kwartiertje lopen (totaal ca. een uur!) Het exacte adres is: The Conference House, 7455 Hylan Blvd, Staten Island, NY 10307. Te zien tot 9 november.

New York: Publieke Werken

The Dance – DB Lampman – 2015.

O’Neil Triangle Park (Bronx)

Voor de muziekliefhebbers is er ‘The Boogie Down Booth’ een jaarlijks terugkerend werk in de Bronx, dit jaar voor de derde keer ontworpen door Chat Travieso De booth is een welkome afleiding want het O’Neil Triangle Park is omringd door een superdruk en luid verkeersgebied. De Booth heeft solar LED lichtjes, picknick setting en een muzikale playlist met nummers van uitsluitend in de Bronx geboren of wonende muzikanten/bands. De huidige booth is geplaatst in mei 2016 en te zien tot mei 2017

Het adres is: O’Neill Triangle in Melrose, Elton Ave, Bronx, NY 10451. Te bereiken met metro B, D, 4 naar Yankee Stadium en dan daar overstappen op bus BX6 of BX13 die bij het O’Neil Triangle park stopt.

New York: Publieke Werken

Chat Travieso – Boogie Down Booth – 2016.

New York: Publieke Werken

Booth 2015

New York: Publieke Werken

Booth 2014

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*