Trendbeheer boven op Dokumenta14 en literair nieuws

foto 4

BERLIJN – Afgelopen woensdagavond aanwezig geweest op een literaire presentatie van John Freeman’s ‘biannual anthology of new writings’ publicatie, simpelweg getiteld ‘Freeman’s’.

foto

Deze voormalig ‘Granta’ editor heeft zijn favoriete nieuwe schrijvers met korte verhalen gebundeld in een lezenswaardig boek/magazine met als hoofdthema ‘Arrival’. Aankomst en vertrek van/naar een nieuw land en/of vreemde stad.

foto 2

De schrijvers uit Berlijn en New York maakten indruk door hun intelligente en relativerende, zelfs humoristische kijk op het serieuze thema. De relaxte ontvangst muziek hielp ook mee. Het leek verdorie Rotterdam wel daar; zo’n multi kulti vanzelfsprekendheid zie je niet vaak in Berlijn en dat zonder dat de woorden ‘refugee’, ‘colonialisme’ of ‘slavery’ er veelvuldig aan te pas moesten komen. Persoonlijke anekdotes en mooie beschrijvingen over het verschil tussen New York en Berlijn en tussen London en Ghana, Nigeria en Rio.

foto 1

Het avondje werd georganiseerd door Savvy Contemporary, een tijdelijk dakloze organisatie die zich voornamelijk bezig houdt met (beeldende) kunst vanuit het gezichtspunt van de globale, kosmopolitische ‘niet- Europeaan’. Ze zijn misschien wel om die reden ook betrokken bij de presentatie van het Documenta 14 Magazine ‘South, as a state of mind’ op 6 december a.s. in ditzelfde Mortuarium.

Ja dat leest u goed; voormalig Mortuarium midden in Wedding (ziet u de urnen etalages op het balkon?) waar Savvy Contemporary deze gemeenschapsruimte mag gebruiken voor presentaties. Dat kunnen ze mijn inziens prima.

Meer weten?

savvy-contemporary.com

South-cover

documenta14.de/de/south

About Marc Bijl 301 Articles
Post-internet-punker

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*