Bruce Pearson – Studio Visit

Bruce Pearson Encyclopedia 4 (Lurched from crisis to crisis, what could happen without a decisive move, agreed they had no choice), 2009 oil and acrylic on Styrofoam 90 1⁄4 x 70 1⁄2 inches Photo: Hermann Feldhaus Courtesy Ronald Feldman Fine Arts, New York

  Encyclopedia IV, Lurched from crisis to crisis, what could happen without a decisive move, agreed they had no choice, 2009, oil on acrylic on Styrofoam, 96″ x 72″

Het is mens eigen om een kijkje achter de schermen te willen nemen. Op studiobezoek gaan is tof om te doen. Deze keer ging ik naar Bruce Pearson in Williamsburg waar hij sinds lange tijd met verschillende assistenten werkt. Dit is zo’n bezoek waar je na afloop van denkt wow “who knew” en je weer hernieuwde waardering hebt voor het werk van kunstenaars. Pearsons hele werkproces is fascinerend en intrigerend.

Pearson heeft wat met tekst, al zijn werken beginnen met een tekst die vaak de titel wordt en in het werk verschijnt. Die tekst zie je soms terug en net zo vaak verschuilt de tekst in abstractie. Tijdens het bezoek staat hij zelf ook te turen waar en wat de tekst alweer is en hij kan haar niet altijd vinden. Hij vindt de zinnen in boeken, dichtbundels, tijdschriften en maakt eigen teksten door combinaties te maken van woorden of fragmenten die hem opvallen. De titels alleen zijn al te gek, ze vertellen een verhaal, soms herkenbaar en hebben bijna altijd humor.

Ook niet op het eerste oog zichtbaar is de research in veel van zijn werken. Pearson neemt bijvoorbeeld de Encyclopedie en haalt daar dan allemaal beelden uit – bijvoorbeeld insecten. Met die beelden maakt hij collages waar het oorspronkelijke beeld eigenlijk niet meer in terug te vinden is maar er wel is. En zowaar heel goed turend in de studio zie ik ineens een mot uit de encyclopedie terug. Van de collage wordt een soort papieren mal gemaakt die dan weer uitgesneden word in allemaal stukjes piepschuim die dan weer in elkaar gezet worden.

Na al dat werk is het pas tijd om te gaan schilderen alle vlakjes worden ingeschilderd. In Encyclopedia is ieder vlak een unieke kleur die specifiek gemengd is. Pearson heeft een hele gedetailleerde documentatie van waar de gemengde kleuren uit bestaan qua verhouding en kleuren, merken etc.. Als je dus goed kijkt heeft geen enkel vlakje exact dezelfde kleur maar ze zijn allemaal uniek. Het uiteindelijke werk is een soort vorm tussen schilderij en beeldhouwwerk die zich ook vertalen naar installaties en zelfs architectuur.

Encyclopedia IV, 2009 detail

Encyclopedia IV, 2009, detail, oil on acrylic on Styrofoam, 96″ x 72″

Violence Profanity Supernatural Strangeness And Graphically Rendered Sexual Situations, 1997

Violence Profanity Supernatural Strangeness And Graphically Rendered Sexual Situations, 1997, oil and acrylic on Styrofoam, 72″ x 96″

Bruce Pearson Something that seems to symbolize in Quotes Reality 1997-98 gouache on paper 41 x 29- 1/2 inches Courtesy of Ronald Feldman Fine Arts

Something That Seems to Symbolize in Quotes Reality, 1998, oil & acrylic on Styrofoam, 96″ x 72″

Bruce PEARSON In 1994 a Commercial Fisherman Won A Debate Arguing..., 2001 oil and acrylic on styrofoam 72 x 96 x 4 1/2 inches Photo: Herman Feldhaus Courtesy Ronald Feldman Fine Arts

In 1994 a Commercial Fisherman Won a Debate Arguing That Life Does Indeed Have Meaning, 2001, oil & acrylic on Styrofoam, 72″ x 96″

Bruce Pearson Talk back, 2005 oil and acrylic on styrofoam 66 x 48 x 5 inches Photo: Alan Zindman Courtesy of Ronald Feldman Fine Arts

Talk Back, 2005, oil & acrylic on Styrofoam, 66″ x 48

Bruce Pearson An answer that was really at the end of the line, 2008 acrylic on Styrofoam 62 x 90 inches		 Photo: Hermann Feldhaus Courtesy Ronald Feldman Fine Arts, New York

An Answer That Was Really at the End of the Line, 2008, acrylic on Styrofoam, 72″ x 96″

Bruce Pearson The latest signal that men are being primed to become the new women, 2008 oil and acrylic on Styrofoam 90 x 72 inches		 Photo: Hermann Feldhaus Courtesy Ronald Feldman Fine Arts, New York

The Latest Signal That Men Are Being Primed to Become theNew Women, 2008, oil on acrylic on Styrofoam, 96″ x 72″

Bruce Pearson Further Still, 2008 oil and acrylic on styrofoam 60 x 48 photo: Hermann Feldhaus Courtesy Ronald Feldman Fine Arts, New York

Funny That You Should Think That Walking Backwards is a Sign of Intelligence, 2009, oil on acrylic on Styrofoam, 60″ x 48″

inhale-01-2013

Inhale, 2013, mixed media, variable dimensions

Bruce Pearson Itch, 2013 unique c-print 59 1/2 x 48 3/4 inches

Itch, 2013, unique c-print, 59 1/2 x 48 3/4 inches

Premonitions_1

Premonitions, model voor project in 2016

In deze video krijg je een idee hoe Pearson te werk gaat in de studio:

About Sasha Dees 345 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

 1. Hi Sasha
  Thank you, very cool.
  looking forward to seeing you in this new year!
  Deep respect
  Bruce
  Ps hope your new project is going smoothly
  Hope your project

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*