Phill Niblock – Winter Solstice

Phill Niblock – Winter Solstice

Na het studiobezoek nodigde Pearson me uit om mee te komen naar vriend en collega Phill Niblock dat blijkt weer zo’n onverwacht cadeautje wat je soms krijgt. Niblock is een interdisciplaire minimalistische kunstenaar en directeur van Experimental Intermedia een organisatie voor avant-garde muziek in New York en Gent. Jarenlang organiseerde Niblock zijn Winter Solstice avond in de loft downtown Manhattan waar hij woont/werkt en Experimental Intermedia is gevestigd. In 2011 verhuisde het naar Roulette in Brooklyn.

In de ruimte waren een zestal projectieschermen opgesteld met daartussen stoelen. Niblock zijn visuele werk gaat vooral over arbeid en arbeiders die hij de afgelopen 50 jaar over de hele wereld filmde en fotografeerde. Op de schermen zien we zes uur lang (in mijn geval 3 uur) fragmenten uit dat materiaal. De score bestaat uit soundscapes, electronisch en akoestisch door live muzikanten die met doedelzakken en strijkinstrumenten door de ruimte lopen. Er is totaal geen melodie, het is eigenlijk gewoon een oorverdovend geluid. Maar dat geluid in combinatie met de beelden overal om je heen van handelingen van arbeiders over de hele wereld is werkelijk hypnotiserend. Na 10 minuten wil je alleen nog maar meer en meer en meer en het monotone geluid en langzame repeterende beelden. Het brengt je in een soort van meditatieve staat. 3 uur ging voorbij en het was alsof ik 5 minuten binnen was, werkelijk onvoorstelbaar wat een ervaring, waanzinnig!

    Agosto-Ronet

Phillniblock.com

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*