Residenties: Art Omi

Residenties: Art Omi

Regelmatig ga ik als tentoonstellingsmaker op studio bezoek bij kunstenaars, instellingen en residenties. Voor de kunstenaars onder onze lezers deel ik graag de informatie en ervaringen! Zo ging ik dit jaar weer naar Art Omi, een persoonlijke favoriet!

Omi International Art Center is in Ghent, Upstate New York, opgezet en gefinancierd door onroerend goed ondernemer en verzamelaar Francis Greenberger.

Hij kocht een oude boerderij inclusief al het land en maakte studio’s in de schuur, gebruikt het woonhuis met een grote bibliotheek, keuken, eetkamer en slaapkamers en badkamers voor bezoekende professionals en bouwde 2 gebouwen met iedere 10 slaapkamers en een aantal badkamers voor de kunstenaars en een zwembad. Dat laatste is geen luxe want in de periode van de art residentie kan het behoorlijk heet zijn, 30 – 40 graden in de studio’s in de schuur zonder airconditioning, dan is een zwembad voor verkoeling een noodzaak.

Residenties: Art Omi

Beeldentuin “The Fields”.

Residenties: Art Omi

Omi bestaat uit een museum, The Fields beeldentuin, Architecture Omi, educatieprogramma’s voor de scholen in de omgeving en vier internationale residentie programma’s: Art Omi, Dance Omi, Music Omi en Writers Omi. Alle Omi residenties staan zeer hoog aangeschreven. Voor Art Omi 2016 waren er 1300! aanvragen, 30 kunstenaars worden gekozen. Greenberger beweert dat de competitie om een plek in Omi te veroveren zwaarder is dan voor de Yale Universiteit.

Residenties: Art Omi

    (foto Carl Hazlwood, 2016)

De selectie is zorgvuldig een programmacommissie van 18 kunst professionals kiest ongeveer 45 kunstenaars. Daaruit kiezen Greenberger en Art Omi directeur Claudia Cannizzaro de finalisten en “runner ups” kijkend naar wie kan betalen, wie voor een fellowship in aanmerking komt en vooral een inschatting makend hoe de groep kunstenaars bij elkaar past. De keuze is altijd heel divers in leeftijd, geslacht, fase van carrière en media. Het idee is om in een korte tijd een kruisbestuiving te realiseren tussen beginnende, mid-carrière en gevestigde kunstenaars en een internationaal netwerk voor de kunstenaars te creëren. Naast een aantal lokale Amerikaanse kunstenaars (meestal niet meer dan 5) komen de kunstenaars allemaal uit verschillende landen vanuit alle vijf continenten. Ieder jaar wordt er ook een curator in residentie gekozen (op voordracht vanuit de programmacommissie) die de kunstenaars de 4 weken begeleid. In de eerste week is de curator in residentie van het vorige jaar de ook aanwezig als Curator Emeritus.

Het programma duurt 4 weken waarin je totaal bent afgezonderd van de bewoonde wereld, totale focus op het werk en elkaar. De regel is dat je geen bezoek mag (ook niet van je familie) en je kan ook niet tussentijds of eerder weg. Alle kunstenaars hebben een eigen studio, delen een kamer met een andere kunstenaar en maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten incl. de nodige alcohol) zijn gezamenlijk en op vaste tijden.

Residenties: Art Omi

De kunstenaars werken voor 2 weken aan nieuwe werken waarin er ook een aantal dagen een gezamenlijk uitje met de bus is naar instituten als Dia Beacon en MassMoca.

In week 3 komen er 5 dagen lang 7 professionals per dag op studiobezoek. Het zijn de kunstenaars die kiezen en inschrijven wie ze willen ontmoeten. De professionals zijn een range van andere residenties, organisaties als Art in General, onafhankelijke curators tot curators van Guggenheim en MOMA, galerie eigenaren, museum directeuren, schrijvers/critici en alles wat daartussen zit.

De professionals komen met de lunch, doen studiobezoeken, delen het avondeten waarna ze een (vrijwillige) 5-10 minuten presentatie over hun werk/organisatie geven al dan niet met PowerPoint.

Residenties: Art Omi

Na het avondeten en ook de volgende ochtend voor de lunch kan je als bezoeker gewoon chillen of meer studiobezoeken doen door zelf te kijken wie zij willen zien en/of kunstenaars kunnen hen nog apart vragen om ook bij hen langs te komen. Sommigen vertrekken weer direct terug met de avondtrein.

In week 4 bereid men zich voor een presentatie / open studio’s voor de programma commissie, bestuur, sponsors etc. op de laatste zaterdag en op zondag voor algemeen publiek.

Residenties: Art Omi

Laatste zaterdag: Benefiet/sponsor dag.

Residenties: Art Omi

Laatste zondag: Open Studio’s

Class Of z016 (a selection):

Jee Young Sim

Residenties: Art Omi

Bassem Yousri, Egypte.

Residenties: Art Omi

Linda Molenaar, Nederland.

Residenties: Art Omi

Leonardo Remor, Brazilië.

Residenties: Art Omi

Ifeoma U. Anyaeji, Nigeria.

Residenties: Art Omi

Roya Amigh, Iran.

Residenties: Art Omi

Miki Baird, Kansas City USA.

Residenties: Art Omi

Jamie Franco, Columbia.

Maria Veronica San Martin, Chili

Maria Veronica San Martin, Chili.

Residenties: Art Omi

Pablo Rasgado, Mexico.

Residenties: Art Omi

Camille Chedda, Jamaica.

Residenties: Art Omi

Chin Chih Yang, Taipei / New York.

Residenties: Art Omi

Carlos Aires, Spanje.

Residenties: Art Omi

Lucas Davidson, Australië.

Residenties: Art Omi

Fransix Tenda Lomba, Congo.

Practische informatie over de residentie:

Je moet zelf de kosten dragen voor de reis naar Omi en voor je materiaal, de accommodatie (studio en verblijf), gebruik van faciliteiten als print en hout workshop plus begeleiding, dagtripjes en maaltijden zijn gratis. Na afloop moeten alle kunstenaars een werk doneren aan Omi. Die werken hangen in de logeergebouwen en komen in het museum.

Ik ga regelmatig naar Omi als bezoekend professional en kan uit eerste hand bevestigen dat het internationale connecties maken echt werkt. Ik ga daar maar 2 dagen gedurende zo’n residentie en ik zie nog steeds veel alumni van Omi in hun eigen land, in Nederland of elders in de wereld.

De spin-off van deze residentie is groot. Natuurlijk zijn er altijd kunstenaars waar verder niets mee gebeurd maar als je tegen afzondering in de natuur kan, het niet erg vind om een kamer te delen met een onbekende kunstenaar en je in een maand echt iets neer kan zetten om te presenteren en zelf actief en sociaal bent is dit zeker een plek waar je een stap kan maken in je carrière!

Greenberger koopt voor zijn eigen collectie ieder jaar een 5-tal werken en een aantal kunstenaars krijgt een commissie om terug te komen om in het museum een tentoonstelling te maken of om een beeld voor de beelden tuin te maken (zo heeft Remy Jungerman in oktober dit jaar een solo tentoonstelling in het museum van Omi). Greenberger heeft een instelling in New York waar de curator Jennie Lamensdorf de scepter zwaait, ze maakt tentoonstellingen, en er zijn pop-up studio’s die gesponsord worden aan kunstenaars die dan een commissie krijgen om bijvoorbeeld een werk voor een van zijn gebouwen te maken.

Er is verder veel follow up van bezoekende professionals, je ziet voortdurend kunstenaars terug komen in andere residenties, in groeps- of solotentoonstellingen in galeries, musea en biënnales.

Residenties: Art Omi

Linda Molenaar (2016) aan het werk in de studio (foto Roscula).

Residenties: Art Omi

Tirzo Martha (Alumni 2015).

Residenties: Art Omi

Antonio Jose Guzman (2014 Alumni).

Residenties: Art Omi

    Remy Jungerman (2013 Alumni).

Mocht je geïnteresseerd zijn en meer willen weten, mag je altijd contact met me opnemen en/of zou je contact op kunnen nemen met recente Nederlandse alumni ‘s mocht je ze kennen: Remy Jungerman (2013), Antonio Jose Guzman (2014), Tirzo Martha (2015) en Linda Molenaar (2016).

De aanvraag ronde begint in oktober/november, die wordt aangekondigd op de website. In maart/april is bekend wie is geselecteerd voor de juni / juli residentie van dat jaar.

Waar/Hoe vraag je aan? Omiartscenter.org/program.php?Art-Omi-5

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*