Op uitnodiging van Stichting Kop in Breda ben ik gevraagd om een werk te maken in het kader van hun headliners project waarin vier keer per jaar kunstenaars reageren op het nieuws van de dag.
Naar aanleiding van de aanhoudende berichtgeving rond de aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning wilde ik een werk maken dat langer mee gaat dan de gemiddelde krantenkop; een fietsroute die de komende jaren in gebruik kan blijven.
Een tocht die voert langs belangrijke gaswin-locaties in het mooie en afwisselende landschap van de provincie Groningen. Een ode aan een landschap en haar bodemschat die zo’n belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verzorgingsstaat van Nederland.
18 juni j.l. vond de openingsrit plaats. Een groep van acht verzamelde zich bij Bennie’s Fietshandel in Loppersum.
Voor wie niet in de gelegenheid is een eigen fiets mee te nemen richting Groningen raad ik een fiets van Bennie aan, slechts € 8 voor de hele dag plus afgesteld op maat.
Buitengewoon content, schilder Thijs Jansen met zijn stalen ros voor de dag. Sjimmie Veenhuis wil er ook zo een.
De route start in Loppersum waar in in 2012 een aardbeving van 3.6 op de schaal van Richter plaats vond, het was deze aardbeving die het kabinet er toe aanzette om de gevolgen van de aardbevingen te onderzoeken. Via een viertal gaswin-locaties en een seismologisch meetpunt fietst men richting Kolham, dit is het verst gelegen punt van de route en het is ongeveer hier dat in 1959 het eerste aardgas werd ontdekt. Wanneer je bij het viaduct omhoog loopt kan je op de middenberm van de A7 het monument van Marc Ruygrok ter ere van 50 jaar gaswinning zien liggen dat in 2009 werd geplaatst.
Na Kolham gaat de route via Froombosch, Slochteren, Schildwolde en het Schildmeer richting Appingedam en van daaruit terug naar Loppersum. Dit deel voert langs een drietal gaswin-locaties en een NAM boorpunt (een prachtig stukje asfalt met gaskraan en een evacuatie verzamelpunt midden tussen de weilanden).
Het fijne aan het fietsen van de route met een groep is hun frisse en kritische blik zodat ik onderweg de bewegwijzering nog wat kan bijschaven.
De eerste van de tien aardgas gerelateerde locaties op de route, winpunt Ten Post.
Na een lokale versie van de beroemde Cadillac Ranch en een ritje langs winpunt Eemskanaal Zuidzijde is het in Harkstede tijd voor een korte lunch.
Hoewel de fietsroute niet is ingestoken als ramptoerisme op zoek naar schade ontkom je er ook niet aan. Bij de IJzeren Klap maakt men van de nood een kleine deugd, stutbalken dubbelen als lantarenpaal.
De architectuur in Groningen is werkelijk wonderschoon, het gelijkt wel Photoshop.
Op de Goldbergwerg in Scharmer slaan we links een doodlopende weg het weiland in op zoek naar seismisch station Woudbloem. Op satellietbeelden niet veel meer dan een dode pixel, in het echt een kastje met een plaat metaal in het landschap. Een boorgat met vier sensoren tot een diepte van 197 meter meldt de seismologiekaart van het KNMI.
Danger meldt het kastje. Dat laat Thijs Jansen zich geen twee keer zeggen, hij leeft graag on the edge.
Alsmaar rechtdoor, de bewegwijzering van dienst. Ontworpen en geplakt door ondergetekende.
Gouden tip wanneer u de route zelf gaat fietsen, zorg dat er absoluut geen regen wordt voorspeld. ‘Een plaatselijke lichte motregenbui’ melde Buienradar op 18 juni. Ter hoogte van natuurgebied Kolham Westerpolder krijgen we het eerste exemplaar.
Het verst gelegen punt op de route en het is ongeveer hier dat in 1959 het eerste aardgas werd ontdekt. Wanneer je aan de linkerkant van het viaduct via de dijk omhoog loopt kan je op de middenberm van de A7 het monument van Marc Ruygrok ter ere van 50 jaar gaswinning zien liggen dat in 2009 werd geplaatst.
Het weer was inmiddels opgeklaard dus vol goede moet verder gefietst. Rond locatie Langewijk Froombosch zijn bomen geplaatst in een poging de installatie op te laten gaan in het landschap. Wat bijzonder is aan deze lokatie is het weggetje dat eromheen loopt, dus fiets vooral een blokje om.
Op de Ruitenweg in Froombosch pikken we het laatste stukje van het jaarlijkse dorpsfeest mee. Het volgende buitje lichte motregen dient zich inmiddels aan.
Even buiten Slochteren gaat de regen pas echt los.
Wat ons de gelegenheid gaf de liefdesperikelen van het lokale spuitersgilde op de voet te volgen. Tot de dood je boy hield het in ieder geval vol tot de week erna.
Als verzopen katjes een bakje troost bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Met nog 27 kilometer te gaan en het vooruitzicht dat het zal blijven regenen wordt na rijp beraad besloten bij Schildwolde de afslag terug te nemen richting Bennie’s Fietshandel. Nog steeds dik tien kilometer door de stromende regen.
In de trein terug kan uw correspondent er wel weer om lachen, Veenhuis en Jansen smeden ondertussen plannen om ‘m toch een keer af te gaan rijden.
Zoals wel vaker tijdens eigen openingen schiet het zelf klikken van foto’s er nogal bij in. Gelukkig is het merendeel van de foto’s in dit verslag gemaakt door Renie Lamers van Stichting KOP.
Zij heeft ook bovenstaande routekaart vormgegeven. De kaarten zijn op verschillende locaties in en rond Groningen gratis op te halen, mocht u een exemplaar in uw brievenbus willen ontvangen stuur dan een mailtje naar gas@gasroute.nl.
Tot slot nog twee tip voor wie de route zelf wil gaan fietsen:
– Volgens Google Maps doe je er 3 uur en 25 minuten over. Dat is aan de optimistische kant en alleen voor de zeer snelle fietser haalbaar. Bent u wat toeristischer van snelheid dan zou ik een uurtje of zes uittrekken.
– De route kunt u hier downloaden als GPX bestand voor op uw fietsnavigatie en telefoon. Erg handig mocht u een keer een bewegwijzeringssticker missen.
Aan een printbare routekaart in pdf wordt gewerkt, binnenkort online te verkrijgen op:
Gasroute.nl
Niels! supertof!!!
wat grappig trouwens die auto hahaha ik heb de originele hier een aantal jare terug gezien in Texas, hier moeten nog wat graf mensen langs zie ik … hehehe
de sticker is cool
Mooie tocht zeer de moeite van het fietsen waard. We hadden pech met de flinke regen die dag.
En Benny’s fietsen is the best!!
Tijd voor een update, tussenstop nr 1 wordt binnenkort gesloopt
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/amp/206833/NAM-is-bezig-met-voorbereiden-sloop-winningslocaties