Residenties: Residency Unlimited (RU)

group talk

Mochten de kunstenaars onder jullie de smaak te pakken hebben na het lezen van het Art Omi artikel,
zo zijn er meer ook in New York City zelf. Het Mondriaan Fonds ondersteunt al sinds jaar en dag een kunstenaar om voor een jaar in residentie te gaan bij ISCP in New York City.

Je krijgt dan een plek om in te wonen in Manhattan en een atelier ruimte in het ISCP gebouw in Brooklyn waar nog 30 andere ateliers in zijn. ISCP is zeg maar een broedplaats zoals WOW in Amsterdam. In principe verhuis je dus voor een jaar je kunstpraktijk van Nederland naar NYC.

Het nadeel is dat er behalve de 2 jaarlijkse open studio’s die georganiseerd worden er verder eigenlijk niet veel meer gebeurt. Dat was een aantal jaren nog wel anders maar dat is allemaal weg. Als je nu gaat moet je om optimaal resultaat te hebben een kunstenaar zijn die niet alleen al goeie contacten heeft maar ook echt een werkplan en mogelijkheid om daar iets te kunnen doen qua tentoonstellen en daarmee een stap kan maken in NYC.

Voor veel kunstenaars is dat niet zo en dan zit je eigenlijk een beetje verloren in een studio ergens diep in Brooklyn en is er niet veel spin off te verwachten anders dan dat je geïnspireerd terug naar huis komt maar wellicht ook wel gedesillusioneerd.

Het Mondriaanfonds schrijft in hun Guide Lines dat er ieder jaar maar 1 kunstenaar naar ISCP toe kan. Het Fonds biedt ook mogelijkheden om via de aanvraag verdieping kunstpraktijk ook andere residenties te kunnen doen.

Een goed alternatief om in te breken in de New York kunst scene is Residency Unlimited

RU is een organisatie die geen gebouw met studio’s heeft maar programma’s op maat maakt. Ze hebben een enorm netwerk van curators, galeries, musea, studio’s, broedplaatsen, residenties in de stad en alternatieve ruimtes etc.

Je betaalt RU een maand fee om een programma voor je regelen voor 3, 6 of 10 maanden. Je kan helemaal overleggen met hen wat je doet, wat je wil en nodig hebt qua woning, studio, tentoonstellingen, openbaar werk, performances, wie je wil ontmoeten, wat je hoopt te bereiken etc.

Marion Gambin

Door de achtergrond van de directeuren Nathalie Anglès, Sebastien Sanz de Santamaria en Boshko Boskovic en het feit dat ze sinds 2009 programma’s organiseren voor internationale kunstenaars hebben ze het goede netwerk dat je als kunstenaar nodig hebt om te beginnen en/of uit te bouwen.

RU staat hoog aangeschreven in het veld dus als professionals door RU gevraagd worden maakt eigenlijk iedereen ook daadwerkelijk tijd om je in ieder geval te ontmoeten. RU heeft zo’n 10 – 20 kunstenaars tegelijkertijd per maand in de maanden maart t/m december (december/januari doen ze administratief werk voor de organisatie zelf) waar ze dingen voor organiseren.

lecture

Residency Unlimited headquarters

studio to use

studio

Als je een schone kunstenaar bent of komt om research bv. te doen kan je ook gebruik maken van de werkruimte waar hun kantoor zit in Brooklyn, het voorportaal van een oud kerkpand. Daar organiseren ze ook wekelijks lezingen, presentaties, kleine tentoonstellingen, kunstenaar get to gethers etc.

Mijn ervaringen met de organisatie zijn goed. Ik doe er sinds 2011 studiobezoeken en maakte b.v. ook in hun ruimte een tentoonstelling met Nederlandse kunstenaars Faranu, Mike Redman en Gabri Christa (woont en werkt nu in NYC).

Nederlandse kunstenaars die eerder een residentie deden bij RU zijn waar je wellicht informatie kan inwinnen over hoe zij het vonden zijn o.a.: Jolanda Jansen en Puck Verkade

aldo van den broek 2015 BD

Aldo van den Broek

Aldo van den Broek, Untitled, 2015 (BD)

Christiaan Bastiaans and Beautiful Distress

Christiaan Bastiaans

RU Talk Christiaan Bastiaans and Beautiful Distress at Residency Unlimited

Sinds 2015 is RU ook de partner van het Mondriaan Fonds in het project Beautiful Distress in King’s County Hospital Center (Brooklyn). RU begeleidde kunstenaars Aldo van den Broek (Ron Mandos) en Christiaan Bastiaans .

Aldo van den Broek RU-talk:

Meer over hoe je kunt aanvragen:

esidencyunlimited.org/guidelines

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*