Wat doet Gerben Willers, nieuwe directeur Roodkapje?

gerbenwillers

Sinds 1 september is Gerben Willers (All Together Now, eerder curator Showroom MAMA) artistiek leider van Roodkapje. Hij volgt de in 2015 overleden directeur, oprichter en curator Eric Den Hartigh op.

Vier korte vragen:

De koers, welke richting sla je in?

Roodkapje vertegenwoordigt een grotere community van pionierende ondernemers en kunstenaars met verschillende interesses.

Ik wil met de groeps- en solotentoonstellingen in Roodkapje laten zien hoe Rotterdamse en (inter)nationale kunst en kunstenaars zijn geworteld in verschillende subculturen en diverse met elkaar communicerende culturele netwerken.

Verder is het voor mij belangrijk om het multidisciplinaire karakter van Roodkapje te behouden. Ik wil solopresentaties maken én langlopende onderzoeksprojecten waarin gedurende de looptijd van het project nieuwe input wordt geleverd.

Daarbij is het een prioriteit om de verschillende onderdelen van Roodkapje weer onder een dak te brengen.

Muziek, performances, film, tentoonstellingen en ‘food’, in de vorm van hamburgerrestaurant Burgertrut.

Door het nomadische karakter zijn de diverse takken elkaar een beetje uit het oog verloren. We hopen snel een nieuwe locatie te betrekken zodat we in 2017 de super instelling die we zijn, weer zichtbaar kunnen maken. Super in de zin van overkoepelend en verbindend, verschillende kunstdisciplines samenbrengend.

En waar staat Roodkapje over een jaar of vijf?

Over vijf jaar is Roodkapje een instelling waar kunstenaars zich inhoudelijk ontwikkelen en waar projecten van kunstenaars worden ontwikkeld met ondersteuning van ons complete team. Ik hoop dat curator Samiha Awad dan nog steeds bij ons is, ze is slim, getalenteerd en heeft goede ideeën.

unnamed

    Samiha Awad

Samiha Awad gaat een aantal lange onderzoeksprojecten leiden. Roodkapje opereert in 2022 vanuit een vaste thuisbasis van waaruit ze verschillende satelliet-projecten lanceert en performance events, paviljoens en festivals op lokatie opzet.

Je bent tevens kunstenaarsentrepeneur met artlabel all together now. Hoe rijm je dat met artistiek leiderschap bij Roodkapje? Zowel met betrekking tot tijd als belangen?

Haha, dat gaan we stoppen. Ik wil geen conflicterende belangen hebben. Alles wat ik met All Together Now deed, het ondersteunen van kunstenaars en het gebruik maken van verschillende presentatie platformen, kan in Roodkapje, maar dan met veel meer man.

Er is hier een ervaren en gemotiveerd team met intelligente mensen en vrijwiligers. En met Nadîja Broekhart heeft Roodkapje de beste godmother die een kunstinstelling zich kan wensen.

nadja

    Nadîja Broekhart

Ik had geen godmother bij All Together Now en bij MAMA, ik wist niet dat ik er één nodig had, maar het is bijzonder aangenaam.

Kijkt het meest uit naar:

De vijfde editie van Winterwolven natuurlijk, op zaterdag 19 november in de Arminius in Rotterdam.

Het is Roodkapje’s jaarlijkse showcase van talent. Vanaf de eerste editie van 2011, groeide Winterwolven gestaag uit tot de belangrijkste showcase voor nieuwe, soms provocerende en vaak radicale performances. In de afgelopen jaren is het werk van meer dan 250 artiesten getoond.

Winterwolven is het evenement waar kunst de bezoekers meeneemt in een nachtelijke draaikolk van ervaringen, kunstdisciplines en extravaganza. Een echte aanrader en enkele verborgen parels, serieus. Kom langs!

Winterwolven_fb_timeline

Noot: Open Call Winterwolven nog tot 13 september

Voor details zie roodkapje.org. Directe link naar pdf Roodkpaje_WinterWolvenV_OpenCall_Shelters.pdf

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*