Just What Is It?
Chamber, New York

Just What Is It? Chamber, New York

Ontwerper Juan Garcia Mosquede opende 2 jaar geleden een wat hij noemt boetiek in Chelsea voor ontwerp (gelimiteerde edities) en unieke objecten.

Het idee is dat hij ieder jaar een andere ontwerper vraagt om de ruimte te vullen met 100 objecten. De ontwerper maakt zeg maar een soort collage. Het Nederlandse Studio Job gaf het startschot. Dit jaar koos Mosqueda ontwerper Matylda Krzykowski als samensteller. De titel van de tentoonstelling komt van Richard Hamilton werk “Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing?” (1956).

Ik was nieuwsgierig en ging kijken omdat kunstenaar Niek Hendrix, collega van Lost Painters 3 werken in de tentoonstelling heeft. Het is zijn debuut in het Mekka van de kunst, Chelsea, New York. Er is inhoudelijk binnen het concept wel een argument voor waarom zijn werken onderdeel zijn van de collage van Krzykowski. Maar eerlijk voor mij waren de drie werken van Hendrix wel een heel erg vreemde eend in de bijt. Dat is vooral ontzettend jammer voor Hendrix want zijn werk verdient het om binnen de juiste context gepresenteerd te worden. Een overduidelijk geval van framing is everything!

Just What Is It? Chamber, New York

    The Vessel, 213 x 284 cm, olieverf en potlood op hout (paneel 2).

Framing is overigens ook wat Hendrix doet in het getoonde drieluik, The Vessel. Anno 2016 met alle technologie die tot onze beschikking is krijgen we voortdurend verschillende beelden die niet werkelijk bij elkaar horen toch simultaan en in overlap tot ons. Beelden vanuit verschillende locaties en verschillende tijdsperiodes alsof we voortdurend in een tijdsmachine zitten. We zappen langs TV stations met actuele wereldbeelden, geschiedenis en science fiction. We hebben op onze computers, telefoons en tablets allerlei verschillende schermen open staan. We nemen al die informatie tot ons terwijl er om ons heen in onze realiteit, in huis, kantoor, studio of op straat ook nog van alles gebeurt.

advertentie(s)

De werken zijn een geschilderde collage in verschillende tinten grijs die ons een kijkje geven in hoe Hendrix naar de wereld kijkt, beelden ziet en betekenis geeft aan wat hij ziet.

Just What Is It? Chamber, New York

The Vessel, 213 x 284 cm, olieverf en potlood op hout (paneel 1).

Just What Is It? Chamber, New York

Detail.

Just What Is It? Chamber, New York

Just What Is It? Chamber, New York

Design Displacement Group (NL)

Just What Is It? Chamber, New York

Mirka Laura Severa (NL)

Just What Is It? Chamber, New York

Just What Is It laat werken zien van:
New Tendency, Martino Gamper, Trix and Robert Haussmann, Oskar Zieta, Deborah Bowmann, Mirka Laura Severa, Niek Hendrix, Jochen Holz, Cyril Prochet, Studio Swine, Design Displacement Group, Jiri Pelcl, Robbert Stadler, Pieterjan Ginckels en Rafal Dominik, Nick van Woert, e.a.

Nog te zien tot Mei 2017
Chamber
515 West 23rd Street
New York, NY 10011
Open: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 18.00 uur

Foto’s: Lauren Coleman voor Chamber / kunstenaars

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*