De rollende kerken van Boekarest

De rollende kerken van Boekarest

    The Schitul Maicilor church in Romania, one of 13 churches that were moved on rails. Photograph: Courtesy of Eugeniu Iordăchescu

“It must be startling to look out of your window and see a centuries-old church rolling by. Even more so if you are in communist Romania in the 1980s, where news is state-controlled and everyday items rationed. And yet, between 1982 and 1988 almost a dozen churches, as well as other buildings, were moved hundreds of metres in order to save them from destruction, as dictator Nicolae Ceaușescu went about radically redesigning the heart of Bucharest, the Romanian capital.”

Theguardian.com/cities/2016/dec/14/bucharest-moved-churches-safety-communist-romania

About Niels Post 3645 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*