André Smits – Artist In The World

André Smits - Artist In The World

    Nieuwe Neuzenweg ,Hoek, Zeeuwsch Vlaanderen.

In 2012 werd ik voorgesteld aan André Smits door Jo-Anneke van de Molen. Hij kwam een foto van me maken in een residentie die ik had opgezet (2010 – 2014) voor zijn project Artists in the World waarin hij kunstenaars en mensen die in de kunst werken fotografeert. Je staat in je werkplek en hij fotografeert je op je rug. Hij begon met het project in 2008 en het is doorlopend. Het is zijn levenswerk en wat hem betreft houdt het nooit op. Hij heeft duizenden en duizenden foto’s die hij ook tentoonstelt in de plekken waar hij heengaat, is er een website met alle foto’s en zijn er fotoboeken.

Zijn onderwerpen in de kunst verbinden André weer verder etc. etc., zo gaf ik door de jaren heen André connecties in Amerika, Curaçao, Rusland, Afrika, Australië, etc. … Om zijn reizen te kunnen maken leeft Smits heel bescheiden en woont hij antikraak.

Ik ben geboren en groeide op in Zeeuws Vlaanderen. In 2013 bestaat mijn Middelbare School 100 jaar en ik ben in Nederland, dus ik ga erheen en besluit een autootje te huren en er een weekendje van te maken. Ik neem kunstenaar Sheena Rose die op dat moment in Amsterdam is met me mee en kan haar zo ook musea in Antwerpen, Gent en de Verbeke Foundation laten zien. Ik zie André een paar dagen voor vertrek en vertel er bij toeval over. Hij zegt mijn huis is in Hoek en dat we daar wel kunnen logeren hij geeft me de sleutel wel mee, hij is dat weekend in Rotterdam! En zo belanden Sheena en ik dat weekend in het antikraak huis aan de Westerscheldedijk, in de doodlopende Nieuw Neuzenweg in Hoek. Hij is dat jaar begonnen om in het huis alle connecties te maken tussen de kunstenaars en het huis is een grote mindmap van namen en plaatsen, supertof en Sheena schreeuwt Sashaaaaaaaaa als ze ineens mijn naam op een van de muren ontdekt!

Anno 2017, het land waar de boerderij op staat is al jaren onteigend en nu is het zover en moeten Smits en ook boer Belt, die tot dat moment het vruchtgebruik had van het land en de schuur, op 2 januari 2017 het terrein verlaten hebben. Er komt een nieuwe sluis en een onderhoudspark.

Geert Verbeke van de Verbeke Foundation kwam nog langs om te kijken of het mogelijk is om het huis in zijn geheel te verplaatsen van Hoek naar zijn terrein maar dat lukt niet. Er zijn nog wel gesprekken om de brokstukken over te brengen naar het terrein.

Smits en Monika Dahlberg besluiten op 31 december 2016 een open huis te houden zodat de mensen uit de streek langs kunnen komen om het huis te zien. Inmiddels Smits heeft een nieuwe antikraak aangeboden gekregen, een dorpshuis in Kattendijke (Goes).

André Smits – Artist In The World

André Smits en zijn Artists in de World project:

André Smits – Artist In The World

André Smits – Artist In The World

André Smits – Artist In The World

“’Boer Belt’ als geruststellende mededeling op de display van mijn mobiele telefoon, ergens onderweg in een ver kunstoord. Boer Willy die wil weten hoeveel regen er gevallen is in Hoek, hoe het met de paarden gaat of hij mijn internetsignaal mag gebruiken voor de webcam om zijn koeien in de gaten te houden. Nou ja zoveel heeft hij niet aan mij. Tien jaar lang verhalen over akkerbouw en paarden. Zeeuws-Vlaanderen. Zo mooi en geruststellend om hem vanuit mijn raam uren lang heen en weer over het land te zien rijden. Nu moet hij ook afdruipen…” (tekst: Andre Smits)

André Smits - Artist In The World

Monika Dahlberg

André Smits - Artist In The World

André Smits - Artist In The World

André Smits - Artist In The World

Trendbeheer, Jeroen en Niels zijn ook van de partij.

André Smits – Artist In The World

“Lief, indrukwekkend bezoek in Hoek. Prachtige verhalen over het huis en de omliggende polders uit de tijd voor de watersnood. Een hele familie in dit huis. Grootvader, grootmoeder, opa, oma en de ouders met de kinderen. Het uitzicht op de dijk die toen nog minstens drie meter lager was. Je kon de passerende zeeschepen zien. Het polderkantoor, iets verderop boven op de dijk. Het strand dat toen nog bestond, waar het ‘s zomers zo gezellig druk was. Een net buurtschap, waar geen ongeregeldheden gebeurden.” (tekst: Andre Smits)

André Smits – Artist In The World

André Smits – Artist In The World

André Smits – Artist In The World

André Smits – Artist In The World

André Smits – Artist In The World

André Smits – Artist In The World

André Smits – Artist In The World

Zeeuws Vlaanderen vereeuwigd: Hulst, Veere ….

André Smits – Artist In The World

Wie kan me vinden? Hoe cool, in een kunstproject in mijn eigen geboortestreek!

André Smits – Artist In The World

André Smits – Artist In The World

André Smits – Artist In The World

Het hele huis verhuizen is niet gelukt maar er is nog wel discussie om de brokstukken van het huis naar de Verbeke Foundation te verhuizen… je hoort er nog van hier in de kolommen.

Foto’s: Smits en bezoekers.

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*