Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave - Until @ Mass MoCA

Nick Cave werd internationaal bekend met zijn soundsuits. Zijn soundsuits zijn als een vermomming. In zijn soundsuit ben je als persoon gestript van elke identiteit en is discriminatie van geslacht, geaardheid en ras niet langer mogelijk.

Zijn eerste soundsuit maakte hij in 1992 in antwoord op wat er gebeurde met Rodney King in Los Angeles. 25 Jaar later: Trayvon Martin, Ferguson, Jeffrey Afriyie, Eric Gardner, Sandra Bland, Mitch Henriquez, Tamir Rice: in de tijd van smartphones en sociale media worden we continue geconfronteerd met politiegeweld, wapenbeleid, discriminatie en racisme en staan deze issues wereldwijd ter discussie.

In UNTIL stelt Cave zich nu de vraag: Is er racisme in de hemel?

De hemel van Cave beslaat een overweldigende 6000 vierkante meter ruimte en overrompelt je met ruim 1000 gevonden voorwerpen, miljoenen kralen, een waterval van 20.000 windspinners, duizenden keramieken vogels, fruit en dieren, 19 vergulde varkens, meer dan 16 kilometer kristallen, 24 kroonluchters, 17 gietijzeren lawn jockeys en een krokodil.

Het werk is subtiel, terwijl je onmiddellijk verleid wordt door alle glitter en glamour zit het venijn hem in de kleine dingen. In de waterval van windspinners waar je als eerste als in een doolhof doorheen loopt zijn er spinners in regenboogkleuren en herkennen we in het hart, kogels, schietschijven en pistolen. De oplettende kijker ziet als per toeval her en der racistische iconen als de zwarte lawn jockeys* in een glinsterende kristallen wolk staan.

Cave zegt niet te geloven in het wegpoetsen van geschiedenis, of dat dit zelfs ook maar mogelijk is. Hij maakt er juist een punt van de geschiedenis op te nemen in zijn werk en aan die oude metaforen een nieuwe betekenis te geven in de huidige tijd. Weggenomen door Cave uit hun oorspronkelijke context, geeft hij de zwarte jockeys nu met dromenvangers in hand als ‘agents of change’ een nieuwe functie.

In 1963 op het hoogtepunt van de Civil Rights Movement schreef James Baldwin de nog immer relevante tekst:

“If we – and now I mean the relatively conscious whites and the relatively conscious blacks, who must, like lovers, insist on, or create, the consciousness of the others – do not falter in our duty now, we may be able, handful that we are, to end the racial nightmare, and achieve our country, and change the history of the world. If we do not now dare everything, the fulfillment of that prophesy, re-created from the Bible in song by a slave, is upon us: God gave Noah the rainbow sign, No more water, the fire next time! – James Baldwin

In Mass MoCA geeft Cave ons een persoonlijke ervaring in zijn nieuwe en grootste installatie ooit: UNTIL. Schuldig tot het tegendeel is bewezen, een woordspeling waarbij Cave de kwesties als wapengeweld en beleid, de politiek van ras, geslacht en geaardheid onder onze aandacht brengt. Until… de titel hangt in de lucht net als dat gevoel van onzekerheid wat velen onder ons vaak angstig maakt.

* Er zijn twee historisch niet bewezen verhalen over deze objecten. 1. Op een extreem koude winternacht tijdens de Revolutionaire Oorlog werd aan een Afro-Amerikaanse jongen die George Washington diende gevraagd om op zijn paarden te letten en de weg te verlichten voor hem tot hij weer terug kwam. De jongen vroor dood, in de bekende pose arm uitgestrekt met de lantaarn. 2. De jockeys werden gebruik als een geheim signaal in de tuin van een “safe house” op de Underground Railroad.

Nick Cace - Until @ Mass MoCA

In den beginne..

Nick Cave - Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Je moet goed opletten want anders mis je allerhande details door de ruimte heen zoals het hert en de vos of deze handen in gebed.

Nick Cave – Until @ Mass MoC

Nick Cave – Until @ Mass MoC

Nick Cave – Until @ Mass MoC

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Stairway to Heaven

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Door de ogen van Nick Cave (video van performance Cave in een kip-kostuum)

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Rand programma

Gedurende de tentoonstelling is er een enorm randprogramma van artiesten die om hun grensverleggende werk bekend staan. Ze komen naar Mass MoCA om optredens en activiteiten te verzorgen en daar onderdeel van de installatie te zijn als in een ‘call en response’. Er is een jaarprogramma met muziek, poëzie & literatuur, films, debatten, lezingen, dans, educatie en meer. Cave nodigde hiervoor kunstenaars uit diverse disciplines als Helga Davis, Solange, Poetic X, Carl Hancock Rux, Bill T. Jones en familieleden van slachtoffers van het Amerikaanse politie- en gevangenis systeem.

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Aanwezige deelnemers aan het randprogramma bij de opening van de tentoonstelling.

Trailer 13th (de film is Nederlands ondertiteld te zien op Netflix)

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Het eerste ‘call en response’ werk, een billboard van Bob Faust te zien in North Adams.

Nick Cave – Until @ Mass MoCA

Mass MoCA is een waanzinnig museum in de middle of nowhere in de Berkshires. Een bekend ski- en wandelgebied waar bewoners uit de omringende grote steden (New York, Albany, Boston) vakantiehuizen hebben. Tenzij je zin hebt om 24 uur onderweg te zijn met niet aansluitende stoptreinen en bussen kan je er eigenlijk alleen maar met de auto heen. Het is ca. 3 uur van New York en ca. 3 uur van Boston. Maar het is absoluut de moeite waard om een auto te huren en er heen te gaan voor een dag. En dat ben ik niet alleen die dat denkt maar er zijn zo’n 160.000 bezoekers die dat ieder jaar gewoon doen.

Ik vind het echt zo stoer wat ze daar in de ‘boondocks’ voor elkaar krijgen qua kaliber kunstenaars, werk, inhoud, diversiteit en de grote van de projecten. Het museum is 30.000 vierkante meter groot (groter eigenlijk maar dat is nog niet beschikbaar voor programmering), het is er echt enorm. In hun jaarcijfers van 2014 zie ik dat ze maar een jaarlijks budget van 9 miljoen hebben. Ze spenderen 15.1% aan personeel en huisvesting en 84.9% daarvan aan hun programmering. 85%! WOOOOW, er bestaat dus een museum waar het geld echt naar de kunstenaars en hun werken gaat, hoe cool is dat?!

Het Museum genereert een spin off voor North Adams (aantal bewoners ca. 14.000) van 20 miljoen per jaar. Gelukkig maar want behalve een kalksteenmijn in het nabij gelegen stadje Adams is er weinig anders te doen dan toerisme: horeca, ski instructeur, wandelgids, etc. Of, slaat mijn fantasie op hol, seriemoordenaar van niets vermoedende (kunst) toeristen wiens lijk dan in die kalksteenmijn gedumpt wordt (wat kan ik zeggen ik kijk te veel CSI). Maar laat ik je niet de stuipen op het lijf jagen, als je in New York of Boston bent of omgeving moet je een bezoek aan Mass MoCA zeker op je agenda zetten!

UNTIL is te zien tot september 2017

Mass MoCA
de tentoonstelling is te zien in gebouw 5
1040 MASS MoCA WAY
North Adams, MA 01247
Telefoon: 413.662.2111
Email: info@massmoca.org
Entreeprijs: $18 (volwassenen)

Na september 2017 is de installatie te zien in Carriageworks in Sydney en Crystal Bridges Museum of American Art in Bentonville, Akransas, naast Mass MoCA de mede-opdrachtgevers voor de installatie.

Foto’s: MASS MoCA/Kunstenaar

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*