#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barneys 2016

#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barney's 2016

Window shopping is een geliefde bezigheid van velen en rond Kerst is het een must als je in New York bent. Mensen komen van heinde en ver om naar de ramen bij winkels als Bergdorf Goodman, Bloomingdales, Macy’s, Saks Fifth Avenue, Lord & Taylor en Barneys te kijken. De ramen van Barneys mag je zeker niet missen en al helemaal niet als je een kunstliefhebber bent. Barneys brengt het naar een heel ander level en geeft prominente kunstenaars en ontwerpers opdracht om kunstwerken voor hun ramen te maken. Dit jaar zit daar ook het Nederlands/Belgische Studio Job bij die ook de aankleding van het thema “Love, Peace, Joy” binnen in de winkels ontwierp.

In het raam bij Barneys Downtown op 101 Seventh Avenue (hoek 17e straat) is Ebony G. Patterson te zien. Haar raam gaan over Love & Empathie. Als je van iemand houdt wil je die persoon ook echt zien! Voor diegenen die haar afgelopen solo tentoonstelling gezien hebben in het Museum voor Art & Design (MAD) in New York, haar raam gaat verder waar haar Tiffany’s vitrines stopten. Deze installatie heeft een soundtrack en 3D video projectie mapping gesponsord door Christie Digital.

#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barneys 2016

Ebony G. Patterson – Love

#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barneys 2016

“Sometimes when we think about the notion of love, we think it can only happen if we know someone. I think the sense of empathy and feeling of empathy is also a way of displaying and engaging in the act of love” – Ebony G. Patterson

In de ramen van Barney’s Uptown zien we Nick Cave, Job Smeets en Nynke Tynagel (Studio Job), Trey Parker & Matt Stone (South Park) en Rob Pruitt.

Alle werken hebben hun eigen soundtrack. Het werk van Nick Cave heeft een soort mantra. Het werk zelf is niet helemaal gelukt want het deel rechts in het raam heeft een mechanisme waarmee het zou moeten “exploderen” maar dat in en uitklappen werkt dus helaas helemaal niet. Parker & Stone van South Park hebben net als Patterson de 3D video projectie mapping op de karakters en als score hoor je de karakters commentaar geven op kerstcadeaus krijgen en wat ze wel en niet willen hebben en vooral grappig is ze te horen praten in de Barney’s kleding winkel hoe ontzettend stom ze het vinden om kleren te krijgen en nog veel stommer dure kleren. Studio Job maakte een Love Boat in 3D print met allemaal bewegende delen super cool en een loop van de Love Boat song (wie kent het niet?!). Een kleine versie / maquette van hun (daar statische) Love Boat staat ook in de downtown winkel direct als je binnenloopt rechts. Rob Pruitt maakte een installatie met een roze tsunami die beweegt, had van mij wel wat meer mogen zijn, grappig is om hem te zien praten in het filmpje (later in dit artikel) dan zie je ineens waar hij de panda’s en die grote ogen vandaan heeft, beetje zoals baasjes op hun honden lijken…

#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barneys 2016

Nick Cave – Peace

#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barneys 2016

“We used the Buddha position and the face of this figure is this 4-foot round disc that rotates very slightly, which really talks about the universal connection to love, peace, and joy. That’s what I’m trying to talk about—we need as a whole, a world, a collective nation to come together as one.” -Nick Cave

#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barneys 2016

Studio Job – Love

#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barneys 2016

Job describes the finished Love Boat as having literally “too many ideas to explain,” but a sampling includes crab claws, a miniature replica of Michelangelo’s David, and shirt-cuff-bedecked arms rowing.

#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barneys 2016

Trey Parker & Matt Stone (South Park) – Joy

#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barneys 2016

“I love walking around New York and looking at holiday windows because I’m hugely into models, miniatures, and dioramas,” Parker explains. “That’s what I love about the windows, and that’s why it’s exciting—I wanted to see the diorama version of South Park.”

#LovePeaceJoyProject: Kerst at Barneys 2016

Rob Pruitt’s Cardboard Monsters get a new, domestic setting in our Madison Avenue window. Their cozy bedspread is covered in pandas, a recurrent theme in Pruitt’s work.

Een kijkje achter de schermen:

Love Peace Joy is nog te zien t/m 3 Januari

Barneys, 101 7th Avenue (tussen 16 & 17 street)
Barneys, 660 Madison Avenue (tussen 60 & 61 street)

Thewindow.barneys.com/holiday-windows-2016-love-peace-joy/

About Sasha Dees 336 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*