Studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

Ik ga op bezoek bij Keren Anavy bij de New York Art Residency and Studios (NARS) Foundation in Sunset Park in Brooklyn. Aan het water staan enorme oude fabriekspanden en opslagruimtes en er is een oude marinebasis. In veel van deze gebouwen zitten nu kunstenaars, aanverwante organisaties en creatieve industrie. Het is een gebied waar nu nog veel kunstenaars en kunstorganisatie heen gaan vanuit Dumbo, Red Hook en elders in de stad. Naast NARS vind je er bijvoorbeeld ook organisaties als Eyebeam en Chashama Artist Studios in de oude Marine Terminal.

NARS foundation ondersteunt beginnende en mid-career kunstenaars. Ze hebben een internationaal residentie programma (3 en 6 maanden) en hebben betaalbare lange termijn studio’s te huur voor lokale kunstenaars. Er zijn 31 studio’s in totaal die variëren van 55 tot 185 vierkante meter, de muren zijn 3.80 meter hoog. Alle studio’s hebben een kraan en grote wasbak, er is een lift voor vracht en er is door het hele gebouw gratis Wi-Fi. De ruimte heeft een galerie en ze organiseren studiobezoeken, presentaties, panels en doen projecten in de Sunset Park gemeenschap.

Anavy kwam in eerste instantie naar New York voor een gastatelier en in 2015 immigreerde ze met haar gezin naar New York. Op het moment van mijn studio bezoek is ze een van de lokale kunstenaars die een langdurige studio huurt bij NARS.

Anavy is een mixed media kunstenaar. Een van de technieken die ze gebruikt in haar werk zijn cut-outs een techniek waar Kara Walker internationaal bekend mee werd. Anavy gebruikt papier maar ook hout/multiplex. Haar figuren zijn gebaseerd op motieven gesneden in hout die geplaatst worden in raam en deurlijsten van woningen en gebouwen in landen met veel zon. Het houtsnijwerk wordt voornamelijk gebruikt om het felle licht en de hitte buitenshuis te houden maar toch nog wel licht binnen te krijgen. De schaduw die daardoor ontstaat in de huizen is ook in de werken van Anavy een wezenlijk onderdeel van het werk. Ze maakt vaak grote site-specific werken zowel binnen in gebouwen (musea of galeries) als buiten in parken. Ze combineert de cut-out werken soms ook met schilderijen, aquarellen en tekeningen waardoor het totaal een gelaagde sculptuur wordt. Het onderwerp in de werken is hoofdzakelijk de natuur, planten, landschappen en architectuur. Anavy doet veel onderzoek naar landschappen en de specifieke fauna voor een beplaad gebied. Haar werk krijgt door het uit deze context te maken en te tonen een puur esthetische kwaliteit en verliest een mogelijke oorspronkelijke betekenis en als kijker zie je zonder achtergrond alleen nog abstractie. Vooral de fragiliteit van de grote site-specific cut-out werken in papier en de lichtinval die zorgt voor dansende schaduwen dragen bij aan het esthetische plezier wat je als kijker beleeft.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=3XK3d-KgGT4″/][arve/]

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

De galerieruimte van NARS.

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

NARS Foundation, studiobezoek Keren Anavy

Misschien is een van deze sleutels binnenkort voor jou?

LET OP! DEADLINES VOOR INTERNATIONALE KUNSTENAARS

Aanvragen voor 2017 NARS International Residency Open Call is 1 maart 2017

NARS Foundation
201 46th Street, 4th Floor
Brooklyn, NY 11220
P: +1 718-768-2765
E: studios@narsfoundation.org

Aanvragen voor 2017/2018 EYEBEAM Open Call is 29 maart 2017

EYEBEAM
34 35th Street
5th Floor, Unit 26
Brooklyn, 11232
E: laura.welzenbach@eyebeam.org

About Sasha Dees 345 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*