The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

Op de valreep ga ik dit weekend naar St. John the Divine. St. John Divine is volgens mij (als ongelovige) het voorbeeld van een kerk zoals het vast ooit bedoelt was door God.

De eerste keer dat ik naar St. John Divine ging was toen ik research deed in New York voor een mogelijke documentaire over regisseur/acteur Rufus Collins. Collins wees zijn leerlingen op de locatie als een inspiratiebron. Dat snap ik wel.

Naast de normale kerkdiensten en het biechten, trekt de kerst mis met hun koor mensen van heinde en verre en bij de memorial diensten zie je namen als Alice Coltrane en Alvin Ailey. De kerk heeft een (lagere) school (privé) en die is zo goed dat werkelijk iedereen zijn kind er op wil hebben. Je betaald $44.000 per jaar en de 60% kinderen wiens ouders dat betalen bedruipen de studiebeurzen van de 40% kinderen die er gratis heen mogen omdat hun ouders lage inkomens hebben. Er is een soup kitchen waar ze iedere dag zo’n 70/75 gratis maaltijden uitgeven.

En dan is er de kunst, al een eeuw lang is er bij St. John Divine een actief kunstprogramma. Niet alleen zijn er sociale en educatieve projecten waar kinderen met kunstenaars aan de slag gaan maar de kerk fungeert als een locatie waar professionele kunst geproduceerd en gepresenteerd word. Zo zijn er literaire programma’s, muziek concerten zoals de multimedia van Paul Winter Soltice en tentoonstellingen. De kerk geeft opdrachten voor nieuwe werken vaak aan lokale kunstenaars en is ook een locatie waar werken die op reis gaan een tijdelijk huis vinden in New York zoals de Phoenix van de Chinese kunstenaar Xu Bing die ook in de vorige Venetië Biënnale te zien was.

Afgelopen weekend was de afsluiting The Christa Project: Manifesting Divine Bodies met naast de tentoonstelling ook performances o.l.v. Eiko Otake.

De tentoonstelling werd georganiseerd rond de gift van kunstenaar Edwina Sandys van haar bronzen sculptuur Christa (1974). Een naakte vrouwelijke Jezus aan het kruis, aan de kerk, als inspiratie. De sculptuur is te zien boven het altaar van de Kapel van de Heilige Verlosser. De tentoonstelling laat kunst zien die de taal, symboliek en rituelen die geassocieerd worden met het beeld van Jezus onderzoekt vanuit alle perspectieven los van geslacht, etniciteit, ras of seksuele geaardheid.

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Edwina Sandys – Christa (1974), brons.

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Bettina Witteveen – 5 Wounds

Witteveens werk is geïnspireerd door de levens van 5 activisten Sophie Scholl, Viola Liuzzo, Anna Mae Aquash, Rosa Luxemburg en Petra Kelly. Witteveen presenteerde in de kerk bij haar installatie ook haar eigen nieuwe initiatief Flowers of Solidarity dat participeerde in verschillende demonstraties in het afgelopen jaar en ook in de Washington voor de aarde demonstratie op 21 april dit jaar.

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Loren Eiferman – Dreams of our anchetors.

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Helene Guggenheim – Mes Cicatrices.

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Helene Guggenheim – Mes Cicatrices .

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

Guggenheim werkt met littekens en vult deze op met bladgoud. Ze maakt dan foto’s en een video, het goud haalt ze later weer weg en bewaart in een klein potje met alle gegevens van de persoon en het litteken en dat archiveert ze.

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Helene Guggenheim – Mes Cicatrices .

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Kara Walker – November 5, 2008, (2009) .

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Holly Trostle Brigham – Hildegards Box.

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Nona Faustine – white shoes.

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Janice Gordon, Heart Sutra.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=-EM-h0_FMig”/]

Terry Flaxton, Intersection of Dreams, video geïnspireerd door Salvador Dalí’s Crucifixion (Corpus Hypercubus).

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Garcia Roman, Queer Icons: KAY.

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Kiki Smith – Ice Man.

The Christa Project: Manifesting Divine Bodies @ St John the Divine Cathedral

  Esmay Wagemans, 2nd Skin.

Kunstenaars: Meredith Bergmann, Genesis Breyer P-Orridge, Holly Trostle, Brigham, Loren Eiferman, Nona Faustine, Jackie Fawn, Terry Flaxton, Fredericka Foster, William Johnston, Gabriel García Román, Janice Gordon, Hélène Gugenheim, Jenny Hankwitz, Emma Lindström, Heidi Loening, Ted Meyer, Eiko Otake, Edwina Sandys, Kiki Smith, Esmay Wagemans, Kara Walker en Bettina WitteVeen + werken uit de collectie St. John Divine en James Parks Morton Interfaith kunst collectie. Curator: Hannah Wolfe Eisner.

THE CATHEDRAL CHURCH OF SAINT JOHN THE DIVINE
1047 Amsterdam Avenue at 112th Street
New York, NY 10025
Telefoon: +1 212 316-7540
Email: info@stjohndivine.org

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*