De keuteltrots beloond

Naturalis gaat diep door het stof voor architect na geschil om verbouwing

[…]Het Leidse museum annex onderzoekscentrum biedt excuses aan voor de verbouwing van het museum zonder toestemming van de architect en betaalt 1,5 miljoen euro.”

Volkskrant.nl/opinie/een-architect-is-geen-gekrenkte-kunstenaar~a4471786/

De keuteltrots geduid:

“Ooit werkte ik met zo’n chic geschoend en barok gebrild type, die zelfs de kleur van de gordijnen voorschreef. Als bewoners zich met klachten bij mij melden als ‘de overbuurman neemt een andere dan de voorgeschreven RAL-kleur!’ verwees ik ze steevast naar 112 voor deze acute noodsituatie.”

Volkskrant.nl/opinie/een-architect-is-geen-gekrenkte-kunstenaar~a4471786/

About Niels Post 3645 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

4 Comments

 1. De 1,5 miljoen gaat naar stichting die onderzoek in de architectuur gaat bevorderen. De schadeloosstelling voor de architect wordt nog onderhandeld.

 2. Twee danwel drie dingen opmerkelijk, bizar en vervelend.

  1 Ogenblikkelijk blacklisten die architect Fons Verheijen. Dat-ie maar nooit meer niets mag bouwen.
  2 Auteursrecht mag wel eens op de schop. Dit mag niet mogen. Tis geen (rijks)monument. Stapel stenen waar ze dinosauriers tonen.
  3 Naturalis heeft zitten slapen – wel even op tijd de juiste afspraak maken, anders wordt het bloeden.

  En hahaha: “Naast de anderhalf miljoen voor zijn fonds heeft Naturalis de architect een virtueel museum beloofd waarin het gehele interieur van zijn gebouw de komende tien jaar raadpleegbaar zal zijn.”

  Werkelijk te weird voor woorden.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/20/naturalis-schikt-voor-15-miljoen-met-architect-7466291-a1551064

 3. Vooral punt 3 is relevant. Naturalis heeft willens en wetens elk overleg over nieuwe ontwerp afgehouden en opgehouden. Steeds in de veronderstelling dat Verheijen niet zo ver zou gaan. Ook na de uitspraak van de rechter dat zijn auteursrecht geschonden is wilde naturalis niet stoppen en is gewoon verder gegaan met verbouwing. Dan moet je inderdaad op de blaren zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*