Hans van der Ham @ Galerie Verbeeck-Van Dyck

Nog tot 9 april 2017 is kunstenaar Hans van de Ham te gast in de ruime Antwerpse galerie Verbeeck-Van Dyck. Spring in die wagen of op de trein en maak kennis met van der Hams zwart gebrande kleisculpturen. Hoewel, dat wordt lastig, want de gezichten in de sculpturen zijn bewust leeg of afwezig gelaten en laten zich net moeilijk kennen.

De werken van Hans van der Ham laten ons raden. Als zijnde personificaties van iets herkenbaars dat ons soms doet huiveren, maar evengoed emotioneel kan raken. De kracht zit hem in de suggestie en de subtiele houding van elk beeld. Een fort of kasteel dat ons ontroert? Een boodschapper met een papierrol die ons iets wil vertellen? Maar hoe dan, als je bedenkt dat gezichten vaak ontbreken?

Het zijn sculpturen die communiceren met hun houding, zoals wij mensen dat in feite ook doen. Want is wat wij met gezichten willen duiden, wel oprecht? Kunnen wij elkaar vertrouwen? Dat zijn de vragen die Van der Ham zich stelt.

Het zijn werken zonder titel, om ons niet te sturen richting een betekenis. Daarover wil de kunstenaar hoe dan ook zwijgen. Alsof hij een geheim verbond heeft gesloten met deze wezens van klei, die – hoewel met hun zwaarte aan de grond genageld – ieder moment in beweging lijken te willen komen van zodra we de galerieruimte verlaten.

Dit mysterie dat de kunstenaar schept, is ook in zijn tekeningen en gouaches te herkennen: waar de inkt ons met enkele lijnen in een surrealistische binnenwereld trekt, doen zijn gouaches dat vanuit een vlek die ontstaat en direct een appèl doet op ons onderbewuste.

Een inkijk over het leven en werk van Hans van der Ham kunt u lezen in het interview met ondergetekende op https://hildevancanneyt.blogspot.nl/2017/03/interview-met-hans-van-der-ham.html

The Fool and the Swindler: nog t/m 9 april 2017 in Galerie Verbeeck-Van Dyck, Antwerpen.

verbeeckvandyck.be/tentoonstellingen/

About Hilde Van Canneyt 18 Articles
Hilde Van Canneyt is vooral gekend omwille van de talrijke interviews met bekende en minder bekende kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland. Elke twee weken post ze een interview op hildevancanneyt.be

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*