In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

Dat Museum Arnhem nog steeds dol is op Pierre Janssen, is wel duidelijk. De lange charismatische man die directeur was van 1969 tot 1982 heeft een onuitwisbare verandering teweeg gebracht in het gebouw aan de Utrechtseweg. Kunst is er voor iedereen, er mag reclame voor gemaakt worden, je mag het gewoon onderdeel laten uitmaken van je dagelijkse routine, en als er niemand kijkt kun je het ook best aanraken. Kunst als bindmiddel, inspiratiebron en als bevestiging dat je alles kunt doen wat je maar wil. Nu er een jarenlange sluiting van Museum Arnhem op komst is vanwege verbouwing, is het fijn om de herinnering weer eens luid en duidelijk omhoog te halen. En zo het grotere belang voor de stad te benadrukken.

Janssen werd met zijn programma Kunstgrepen (1959-1972) een BN’er. Hij wist miljoenen mensen aan de kijkbuis te kluisteren, en dankzij zijn gloedvolle en toch zo gewone besprekingen, bereikte de beeldende kunst meer mensen dan ooit tevoren. Logisch dus, dat de man nog steeds onderwerp van gesprek is in een tijd waarin de kunsten zich nog altijd moeten verdedigen.

Maar hoe maak je een interessante tentoonstelling over zo’n fenomeen? Dat blijkt lastig. Veel uitzendingen van het programma Kunstgrepen zijn verloren gegaan. Ja, er zijn mooie stemmige foto’s, en geluidsopnamen, dat wel. En Janssen heeft natuurlijk als directeur kunst aangekocht. Veel mensen hebben een mening dan wel een herinnering die ze willen delen. Maar verder?

In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

Affiches die grappig zijn

In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

of mooi.

In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

Zwart wit foto’s.

In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

Een geënsceneerde studio.

In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

De Lessenaar waarmee Janssen zijn lezingen hield. ‘Duizenden’.

In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

Een nagebouwde huiskamer.

In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

Een radio waarop je zijn radiocolumns kunt beluisteren.

In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

Een ‘Krimineel’ van Ad Gerritsen, aangekocht door Janssen, en altijd fijn om te zien.

In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

De Kus van Lucassen.

In de greep van de kunst, over Pierre Janssen@ Museum Arnhem

De privéverzameling robotjes, waarmee hij zijn tijd ver vooruit was.

In de planning voor de komende maanden staat een verkooptentoonstelling met werk van ArtEZ studenten op de agenda. Voor een goed begrip van en frisse wind over het gedachtegoed van Janssen is deze toevoeging aan het programma noodzakelijk. Kunst gaat tenslotte alle generaties aan.

Tegelijkertijd is er in Stedelijk Museum Schiedam een parallelle tentoonstelling over Pierre Janssen. Janssen was daar directeur van 1956 tot 1962.

Museum Arnhem, te zien tot en met 15 oktober.

Museumarnhem.nl/tentoonstellingen/pierre-janssen/

About Inge Pollet 40 Articles
Schrijver, dichter, ex-kunstenaar. Werkt als tentoonstellingsmaker en projectontwikkelaar. Plaatsmaker voor kunst en poëzie. Redacteur, nadenker. Wildspotter buiten en binnen het veld. Atelierbezoeker. Hardloper. Sterrenkijker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*