Jimena Mendoza: Forgotten Fruits

Jimena Mendoza

Jimena Mendoza maakt in Svit Galerie een ruimte vullende installatie met klein werk. Doordat de individuele werken niet veel groter zijn dan 50 centimeter, ontstaat het gevoel naar een schaalmodel te kijken van een stad of een andere menselijke structuur.

Ze is een stadsmens en zegt nooit in een bos te komen, de (niet-menselijke) natuur is haar vreemd. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat ze opgroeide in San Juan de Aragón, een van de buitenwijken van Mexico City. Ze vertelde me dat de mensen daar van klei borden maakten en bakten op lage temperatuur in zelfgemaakte oventjes. Haar werkwijze sluit hierbij aan, alles is handgemaakt van vrij eenvoudige materialen.

Jimena Mendoza

Ook in Praag voelt ze zich thuis in de periferie, de grote functionalistische flats, de treurige pleintjes met socialistische sculpturen en arme inwoners ziet ze als de vergeten parels van de stad, forgotten fruits.

Jimena Mendoza

Hoe het uiterlijk van een stad de heersende ideologie volgt speelt een grote rol in haar werk. In Praag is veel communistische en socialistische architectuur en kunst. Er zijn veel sculpturen van trotse arbeiders, moeders met kinderen aan de borst en er waren veel sculpturen van leiders die met vastberaden blik hoog op een voetstuk staan. Veel van deze sculpturen en gebouwen worden of zijn gesloopt, een doodzonde in de ogen van de kunstenaar.

Jimena Mendoza

Door van (delen van) gebouwen, sculpturen en pleinen sculptuurtjes te maken en ze opnieuw te installeren creëert Mendoza vanuit het verleden een beeld dat iets zegt over deze tijd. Ze laat zien dat alles uiteindelijk verwordt tot zuiver beeld. Ze neemt bezit van de beelden om ze vervolgens ontdaan van de oorspronkelijke betekenis weer op de wereld te zetten. Haar werk is hoopvol en melancholisch. Volgens mij het fundament van kunst. 

Jimena Mendoza

Ze laat zien dat we delen van het verleden moeten hergebruiken, dat er toekomst in het verleden zit, een futuristisch verleden. De van betekenis ontdane beelden geven ruimte om systemen op een frisse manier te benaderen en opnieuw te implementeren. Het kapitalisme is ten einde. Tijd voor een remix.

Forgotten Fruits is te zien tot en met 27 mei in Svit Galerie in Praag.

Svitpraha.org/en/program/current/jimena-mendoza-forgotten/ci_284/201.html

Photo’s: Tomas Souček

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*