Lampedusa @ Tropenmuseum Amsterdam

Lampedusa @ Tropenmuseum Amsterdam

Hoe kunnen we ons inleven in de ervaringen van een vluchteling? Kunnen we ons zelfs maar iets voorstellen bij het jezelf en familie in veiligheid brengen met 300 man op een klein bootje?

Marielle van Sauers schreef en regisseerde de solovoorstelling Lampedusa gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Valentino Achak Deng, een Soedanese vluchteling dat beschreven is in het boek Wat is de wat (2006) door Dave Eggers. Hopelijk zullen we nooit echt weten hoe het is om vluchteling te zijn maar acteur Gustav Borreman weet ongelooflijk knap haarfijn de juiste snaar te raken om de zoektocht naar veiligheid een menselijk gezicht te geven.

Borreman loopt ons door het museum en terwijl hij verhalen vertelt over de verschillende landen in Afrika waar we daar objecten van zien, waar we wel eens van horen in het nieuws. We krijgen achtergronden te horen van hoe bewoners in verschillende landen in vrede wonen en werken, wat is hun cultuur, hoe zien de huizen er uit, wat is het klimaat, welke industrie is er, wat eten ze, wat dragen ze, etc. Anders maar toch eigenlijk hetzelfde als dat wij hier gewoon lekker rustig wonen. Totdat je ineens in een land bent waar een oorlog uitbreekt, het leven van de bewoners op het spel staat en ze plotsklaps op de vlucht gaan. Hij draagt een koffer bij zich en laat ons gaandeweg steeds keuzes maken, want op de tocht naar veiligheid moet je veel achterlaten. Is het eerst nog lacherig en zijn we aan het onderhandelen, in het uur dat we met hem door het museum lopen laat Borreman ons op een vakkundige wijze zelf de ernst ontdekken. Neem je een mobiele telefoon mee of een kaart? Neem je een zwemvest mee of schoenen? Neem je geld mee of foto’s van je familie? Neem je een fles water mee of je broertje?

Het is ongelooflijk dat Borreman anderhalf uur op zijn eentje in een museum de aandacht weet vast te houden van de groep die vooral uit jongeren bestaat en ze echt aan het denken zet. Na het museum lopen we naar buiten waar de Lampedusa ligt. We eindigen met zijn 30-en in de boot om na te praten. Met 30 personen is de boot toch eigenlijk eigenlijk wel vol, dat er met die boot in één keer 300 personen n Italië zijn aangekomen dat is onbegrijpelijk in onze context. Het maakt dat we ons wellicht voor de eerste keer echt, echt afvragen wat er gebeurd is in het land, in het leven van personen die deze keuze(s) (moeten) maken.

Lampedusa @ Tropenmuseum Amsterdam

Lampedusa @ Tropenmuseum Amsterdam

Lampedusa @ Tropenmuseum Amsterdam

Lampedusa @ Tropenmuseum Amsterdam

Lampedusa @ Tropenmuseum Amsterdam

Lampedusa @ Tropenmuseum Amsterdam

Lampedusa @ Tropenmuseum Amsterdam

Lampedusa @ Tropenmuseum Amsterdam

Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2, Amsterdam
Open: Dinsdag tot en met zondag: 10.00 – 17.00 uur
reserveren@tropenmuseum.nl
Telefoon: 088-0042840

Lampedusa
Producent: ZEP / Tropenmuseum
Tekst & Regie: Marielle van Sauers
Spel: Gustav Borreman

Open voor publiek:
Er zijn voorstellingen in het weekend in de periode van april – juni die open zijn voor het publiek. Wanneer en hoe laat en wat kost het daar moet je dan als publiek wel echt even moeite voor doen (maar dat is de inhoud en spel van de voorstelling wel waard!) bellen naar het Tropenmuseum of naar ZEP, hopelijk zit er iemand aan de telefoon die weet waar je het over hebt…

Schoolvoorstellingen:
Voor wie: vanaf de 2e klas
Tijdsduur: 120 minuten
Periode: april 2017 t/m juni 2017
Dag: woensdag en donderdag
Prijs: € 200,- per 35 leerlingen

Tropenmuseum.nl/nl/VO-lampedusa

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*