Martin Gabriel @ project space xvii

Eigen wereld, eigen regels
Artist run project space xvii

Vanaf half mei tot en met oktober presenteert Moose Space in Den Haag het project space xvii (zegge: space ’17). Kunstenaars die zich laten leiden door een bepaalde subwereld waarin eigen regels gelden worden in staat gesteld om in het voorste gedeelte van Moose Space, dat verbouwd is tot space xvii, een installatie te maken van een interpretatie van die wereld. Deze subwereld kan de wereld van een videogame zijn, een subcultuur, een sekte, een inrichting, een kantoor, een gevangenis, etc.

Gedurende het zomerseizoen krijgen 6 tot 8 geselecteerde kunstenaars de vrijheid om zonder externe curator te werken aan hun installatie in zes dagen bouwtijd. Daarna is de presentatie vanaf de openbare ruimte dag en nacht te zien.

Op vrijdag 19 mei tijdens de eerste dag van het Designkwartier in Den Haag opende Moose Space het project met de eerste deelnemende kunstenaar: Martin Gabriel (1991).

Gabriel is geselecteerd omdat zijn werk naadloos past bij het concept van space xvii waar de regels van een bepaalde wereld heersen en richting geven aan het werk zelf. Zijn werk is gebaseerd op het idee van een Computer Generated World (CGW) en onderzoekt de verschillen tussen de realiteit en CGW.

Als kind kreeg hij een bijzondere interesse in de eindeloze digitale ruimte uit de videogames die hij speelde. De eerste jaren op de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten in Den Haag was hij vooral bezig met het tekenen en schilderen van architectonische voorstellingen, pas in het laatste jaar kwam zijn fascinatie voor videogames en de CGW terug in drie-dimensionaal werk.

Voor space xvii presenteert hij zijn site specific sculpturale installatie Leak waarin hij de kijker uitnodigt om de situatie door de ogen van God te bekijken. De driedimensionale installatie lijkt bijna uit platte lagen te bestaan die over elkaar heen bewegen vanuit verschillende perspectieven.

[arve url=”https://youtu.be/_BDHh6ts0_g ” /]

youtu.be/_BDHh6ts0_g

Video met interview met Martin Gabriel

Leak is nog tot en met 26 mei te zien vanaf de openbare ruimte. De volgende kunstenaar die in space xvii gaat opbouwen is Katarina Konorovska, haar werk is te zien van 5 tot en met 25 juni. space xvii is mogelijk gemaakt door steun van Stroom Den Haag.

About Charlotte van Winden 21 Articles
Charlotte van Winden (1988) is kunstenaar en initiator. In haar werk onderzoekt ze de grenzen van de maakbare wereld en de positie van het individu. Haar werk omvat performance, installatie en video.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*