Pleunie Franke @ project space xvii

Pleunie Franke @ project space xvii

Sinds maandag 24 juli jl. is de installatie, U-turn te zien van de vierde space xvii kunstenaar: Pleunie Franke (1982). Net als haar drie voorgangers Martin Gabriel, Katerina Konarovska en Kari Robertson toont Franke een interpretatie van een bepaalde (sub)wereld waarin eigen regels gelden. Lees ook meer over het concept van space xvii in een eerder artikel. De interpretatie van een subwereld wordt gepresenteerd als window installation aan publiek dat op dat moment vanaf de openbare ruimte (vanuit de werkelijkheid) een inkijkje heeft in de verschillende subwerelden.

Franke gebruikt eigen ervaringen met waanzin als uitgangspunt in haar werk. Haar interesse gaat voornamelijk uit naar de grens van de alledaagse werkelijkheid en waanzin. Wanneer een persoon doorslaat in de waanzin krijgt volgens haar het vrije associëren de overhand waardoor de algemene logica ontbreekt. Volgens Jacques Lacan (Frankrijk, 1901-1981) heeft ieder mens wanen, maar zolang die door genoeg mensen gedeeld worden is het normaal. De psychoot accepteert die werkelijkheid niet en wordt genoodzaakt om zelf waarheden te creëren om te kunnen functioneren. Hoe persoonlijker de constructie, des te meer ‘in de war.

Pleunie Franke @ project space xvii

Franke gaat zeer gecontroleerd te werk waarin ze zichzelf regels oplegt die vooral te maken hebben met afmetingen en verhoudingen. Geen uitgeschreven regels zoals Sol LeWitt bijvoorbeeld, maar wel zeer planmatig dankzij haar achtergrond in de architectuur. Ook haar materiaalgebruik is subtiel en de kleuren in het werk zijn sober omdat ze uitgaat van de kleuren van het materiaal zelf. In U-turn is voornamelijk veel wit gebruikt en groen ‘omdat het tape nu eenmaal groen was’.

Pleunie Franke @ project space xvii

Haar werk bouwt ze zorgvuldig op uit losse stukjes en ze gebruikt een herkenbaar object om mee te communiceren. In U-turn is dit een witte kubus die ze opgestapeld een draai van 180 graden laat maken, omdat de toeschouwer er niet 360 graden omheen kan lopen. Zo draait het werk zich naar je toe, al is het aan alle zijden exact gelijk zoals een kubus nu eenmaal is

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=Nr6q-gG6Dgc&feature=youtu.be” /]

Pleunie Franke @ project space xvii

    Tip: U-turn by night.

U-turn is nog tot en met zondag 20 augustus te zien vanaf de openbare ruimte. De volgende kunstenaar die in space xvii gaat opbouwen is Ariuna Nina, haar installatie zal midden september te zien zijn.

space xvii is mogelijk gemaakt door steun van Stroom Den Haag.

About Charlotte van Winden 21 Articles
Charlotte van Winden (1988) is kunstenaar en initiator. In haar werk onderzoekt ze de grenzen van de maakbare wereld en de positie van het individu. Haar werk omvat performance, installatie en video.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*