Bij nader inzien – Accenten uit de collectie Cleveringa @ Parts Projects

Koningsbruggen, Koningsbruggen, Koningsbruggen. Maar dan een twaalftal werken verspreid aan de muur. Ik heb mijn eigen makke waar het deze tentoonstelling betreft laat ik daar helder in zijn.

Even kort: de insteek is een project a la grootverzamelaar Cleveringa, met kunstenaars die ook in zijn collectie zaten, Carel Balth, Rob van Koningsbruggen, Leo Vroegindeweij. In de jaren tachtig maakte Cleveringa een serie Accenten – steeds kunstwerken van drie kunstenaars uit zijn collectie tesaam. Om te kijken of dat bij elkaar past en elkaar versterkt en zulks is hier ook ingezet.

Het antwoord daarop hier is – nee. Het past noch versterkt, dit illustere trio heeft niets met elkander uit te staan. Staat zover uit elkaar dat het ook prima naast elkaar kan – als driemaal solo en let niet op de ruis.

partsproject.nl/pp06cleveringa

Toch opnieuw een machtig mooi project van Parts. Waarbij ik volledig gepreoccupeerd ben. Rob van Koningsbruggen – je zult maar eens een minisolo, toch ook overzicht kunnen en mogen zien van een van de schilders die je vroeger bewonderde.

Gemengde gevoelens. Het werk eerst overheerst. Celine (de schrijver, niet Dion) was een jodenhatende chagrijn maar zijn literatuur overtuigend overweldigend ooit. Waar omgekeerd Klibansky – nee laat ik de grappen achterwege.

De schilderijen die je hier ziet zijn vet, fijn en nog steeds spannend. Meesterwerken. Je ziet geweldig werk van een schilder die heel erg groot had kunnen worden, buitenregionaal groot, grootser dan nu in ieder geval.

Maar wie in Koningsbruggen is geinteressseerd weet ook van de val. Meer mensen weten van de val dan van de verf denk ik. Brandstichting, dreigementen, plassen over Dumas. Gekkigheid maar geen aardige gekkigheid en al decennia end of carreer stilte. Het schijnt dat hij nu en dan wat oud werk veilt.

Rob van Koningsbruggen blijkt mild uitgedrukt uit alle verhalen minder fijn in het leven te staan.

En dat is jammer – kom kijk zie wat een pallet, gekkigheid, volheid: echt heel fraai. Zo makkelijk is het niet een goed schilderij te maken.

Carel Balth maakt ‘videowatercolours’. In ieder geval werk met licht en als onderwerp.

Hele mooie serie foto’s – lekker analoog.

De sculpturen zijn van Leo Vroegindeweij.

Spraakmakend is Rob van Koningsbruggen. Nog tot 9 juli, hop, op de fiets allemaal.

Kees Koomen: “Deze tentoonstelling is dus wat mij betreft weer helemaal raak en brengt weer wat sentimenten uit mijn verleden naar boven die ik bijna zou vergeten!”

partsproject.nl/pp06cleveringa

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

  1. Ahw, zielig. Drie halfbejaarde kunstenaars (m) met een buikje en een dooie mecenas. Die Van K. kan ik nog wel begrijpen met zijn gezeik. Kunst blijft ‘acte de résistance’ nietwaar. Je moet wel weten waartegen. Nu is dat toch vooral tegen de kunst zelve. Zo’n expo is toch alleen nog als parodie te vatten. Ben ik echt de enige die dat ziet. De Haagse burgerij die zo van kleur houdt en de collectioneur die de kas van de galerie kwam spekken. Kunst als iets deftigs. Over accenten gesproken. Ben ik blij dat mijn vader alleen aandelen kocht…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*