New Town Noord @ Sandberg Graduation Show

The Times They Are A Changing / De aan de verandering onderhevige stad

Afgelopen zaterdag heb ik met bijzonder veel plezier de sublieme eindexamen tentoonstelling van het Sandberg Instituut in een nog te openen metrostadion in Amsterdam –Noord bezocht. Curator Bas Hendrikx heeft met afstuderende studenten van het Sandberg Instituut van de afdeling Studio for Immediate Spaces een presentatie gemaakt die New Town heet.

Direct bij aankomst staat er schuin tegenover het metrostation een drive-in landschap met een grote zwarte auto op een zandberg, die een Amerikaanse canyon-achtige uitstraling heeft. Het werk van Hein van Duppen geeft de impressie dat er een reclamefilm wordt opgenomen. Nietsvermoedend loop je door en blijft het beeld in je hoofd aanwezig en vraag je jezelf af of het onderdeel is van de tentoonstelling is of niet.

Op de grote glazen façade met dito entree, vormen grote golvende letters de woorden New Town ,met daaronder strak geschreven, Noord. Het blijkt de titel van de tentoonstelling te zijn. Die vormgeving is door de eerstejaars studenten gemaakt. Vanaf nu weet je dat je wordt meegevoerd in een presentatie waar de werken de fictieve ingrediënten vormen voor een stad in ontwikkeling en in de toekomst.

Bij de eerste stap in de hal beland in de installatie van Monica Mays, zij heeft een kunstmatige groene omgeving gecreëerd die bestaat uit een grasveld dat is uitgesneden in camouflagepatronen. Gepaste vragen die hierbij horen zijn: hoe beschermt de politiek de bevolking tijdens grote veranderlijke periodes in haar gemeente, maar ook wat doet de bevolking zelf om zichzelf te beschermen?

De sokkel waarop een aantal eieren met een transparante schil staan, verwijst naar kwetsbaarheid van beide partijen die bij een grote transformaties onoverkomelijk zijn. Het staat ook symbool voor de geboorte van een nieuwe toekomst, van een stad waarin mensen, onder andere door de digitalisering meer vrije tijd hebben. Het prikkelt tevens het imaginaire vraagstuk over hoe de ideale stad er in de toekomst uit ziet.

Het werk van Kim van Wawer gaat over de ervaring van het lichaam in de openbare ruimte. Om de sculpturen te ontwikkelen heeft ze gaten in de grond gegraven die de grootte van haar lichaam hadden. Zo komt ze letterlijk en figuurlijk tot een grondidee om de materiele intimiteit en het functioneren daarvan in een ruimte te symboliseren. In deze context komt de betonnen, met latex overgoten sculptuur uitstekend tot z’n recht. De werken zijn een bodem die net als ons lichaam, het metrostation en het gebied er omheen constant en aan verandering onderhevig zijn. Het benadrukt de lichamelijkheid van de ruimte.

New Town heeft tal van antwoorden en mogelijkheden geboden voor een voedzame stad in de nabije toekomst.

New Town Noord is een van de vijftien lokaties van de Graduation Show van Sandberg. Deelnemende kunstenaars Nadjim Bigou, Hein van Duppen, Arie de Fijter, Carolin Gießner, Eva Hoonhout, Shih-Hui Hung, Lily Lanfermeijer, Monica Mays, Aaro Murphy, Zsófia Szőke, Kim Wawer, Neeltje ten Westenend, Kristoffer Zeiner Christiansen.

graduationshow2017.sandberg.nl/venues

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*