Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

    “Mijn kantoor in het museum” met Viktor Popovic.

Op uitnodiging van Galerija Umjetnina (Museum voor beeldende kunsten) ging ik in mei als Curator in Residentie naar Kroatië. In deel 1 schreef ik al over de instellingen die ik daar bezocht heb en over mijn studiobezoek bij Matko Trebotic. Maar vooral ook de gesprekken met individuele kunstenaars die langs komen bij het museum om kennis te maken en over hun werk te praten waren heel inspirerend.

Een selectie van kunstenaars die ik ontmoet:

Viktor Popovic gebruikt gevonden en industriële materialen als TL balken voor zijn installaties. Hij maakt het werk altijd rekening houdend, vaak lijkt het in dialoog, met de ruimte waar het werk te zien is. Ruimte, omgeving, tijd en architectuur zijn terugkerende aspecten in zijn werk.

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

Untitled (Archive ST3), 2017, digitale print op papier, tl-buizen, 300 x 340 x 5 cm.

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

Untitled, 2014, tekenmaterialen, foto’s en pigment poeder, gevarieerde afmetingen.

Het werk van Vedran Perkov zit vol humor. Hij is niet de kunstenaar met een uitgewerkt plan waar na langdurig onderzoek een werk uit voortkomt. Hij gaat naar een locatie en zijn werk is een reactie of interactie daar ter plekke op wat hij observeert zoals in Tra La La wat hij maakte tijdens een residentie in Californië. Of in het werk “Any color you like” waar we onze (politieke) identiteit kunnen kiezen, welke vlag representeert ons? We worden uitgenodigd op het spreekgestoelte en te spreken … of niet…

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

You’ll never get to heaven (Tra La La), 2009, hout, gloeilampen, draad, 800 x 310 x 110 cm.

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

    Any color you like, 2014.

Neli Ruzic woonde jarenlang in Mexico, in 2012 kwam ze weer terug naar Kroatië. Collectief geheugen is de rode draad in de installaties en video’s van Neli Ruzic. Herinneringen, vergetelheid, ontkenning, deconstructie, identiteit, zowel persoonlijk als in een bredere politieke context.

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

    Neli Ruzic

Haar man Eric del Castillo een bekende production designer in de film en televisiewereld in Mexico, legt zich bij het ontbreken van die industrie in Split ook weer toe op zijn kunstenaarschap. Hij noemt zichzelf remixer, zo zet hij in installaties en collages (vroeger handmatig en tegenwoordig digitaal) de wereld en geschiedenis naar zijn hand.

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

Kunst is een wapen, 2015, kruisboog, interventie op een schildersezel.

Darko Skrobonja is een van de jongere kunstenaars. Hij combineert op het moment nog commercieel werken als cameraman op grote sets voor reclame met het maken van eigen werk. Na de zomer krijgt hij een grote solo tentoonstelling van nieuwe werken (video en foto’s) in het MKC. Esthetisch plezierig is hij vooral nog erg op zoek naar zijn eigen stem. In de nieuwe serie foto’s vooral zwart/wit waarin hij experimenteert met licht zie je nog duidelijk de invloed van het commerciële werken. Hoewel hij in zijn eigen werk niet aan geënsceneerde fotografie doet, is er wel die soort van glans, gladheid en glamour in de beelden en gebruikte technieken en afwerking.

[arve url=”https://vimeo.com/67851857″ /]

Toni Mestrovic maakt prachtige video’s met een sociaal maatschappelijk en politieke lading. Zijn werk voelt humaan, Mestrovic geeft echt om mensen en om hun omgeving, dat voel je, dat zie je. Hij vertelt dat hij vaak jaren over een project doet en ook dat is te zien in het werk. Alle werken zijn weldoordacht, hebben een fundament van gedegen onderzoek, een duidelijke visie en zijn met ontzettend veel liefde en zorg gemaakt. Hij heeft duidelijk hart voor zijn onderwerpen en doet er alles aan om alles helemaal tot zijn recht te laten komen. Mestrovic werkt regelmatig met zijn vrouw kunstenaar Nadija Mustapic samen aan de grotere en complexere projecten.

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

Moments of Silence – installation view.

[arve url=”https://vimeo.com/127827962″ /]

Dat goed werk op verschillende manieren gemaakt kan worden blijkt uit het werk Gildo Bavcevic (1979). De werkwijzen van Mestrovic en Bavcevic lijken te passen bij hun persoonlijkheid. Zo weldoordacht Mestrovic te werk gaat zo impulsief is Bavcevic. Toch zijn de kwaliteit, engagement, en de impact van het werk gelijkwaardig en complementeren elkaar. Om werkelijke verandering in een samenleving te bewerkstelligen hebben we ook beide nodig. Bavcevic is multi-media kunstenaar maar eigenlijk is hij vooral een performer die zijn performance documenteert met video en audio. Hij reageert op onrecht en ongelijkheid in de samenleving, direct, gepassioneerd, vanuit zijn emoties en kanaliseert dat via zijn kunst

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

Bravo, 2016.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=_GhPvNB9-W8″ /]

Momcilo Golub (1949) is een conceptuele kunstenaar van het eerste uur. Hij speelt met bestaande objecten en geeft ze een totaal andere betekenis. Zijn werken zijn bijna alijd poetisch, soms erotisch en minimaal ondeugend.

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

De kunstenaars in Kroatië zijn bijna allemaal erg politiek en geëngageerd. Ze werken ook bijna allemaal met verschillende media, video, installaties en performance zo ook Alemka Divoje (1966). Divoje is een adembenemende prachtige frêle vrouw maar ook slim en eigenzinnig, zoals ze ook haar dochter voorhoudt, mooi zijn gaat maar zolang mee… Ze geeft zich zelf in haar werk dan ook fysieke uitdagingen zoals in Hangend wat vooral om uithoudingsvermogen gaat, maar ook uit de installatie Rimpeling, niet alleen haar concept, maar een werk dat ze in haar eentje eigenhandig bouwde.

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

Hangend, 2009, performance, 8 min.

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

    Divoje, Rimpeling, 2007, locatie project Oostenrijkse Alpen, aluminium, land en gras, 5m x 9m 60 cm diep.

Boris Situm is een grote goedlachse luidruchtige kunstenaar. Je ziet ook gelijk: “He gets things done”. Een man met een klein ruim hart maar beter maak je geen ruzie met hem. Hij werkt met een collectief van kunstenaars en maakt geëngageerde sociaal maatschappelijk politieke publieke werken en doet interventies in en voor zijn eigen gemeenschap die vergelijkbaar is met zeg maar de Bijlmer.

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

Kroatië Deel 2: De Kunstenaars

Met dank aan Branko Franceschi, directeur Galerija Umjetnina en Koan Baysa.

Foto’s & video’s met dank aan kunstenaars en Hulu Split.

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*