Hoe is het nu met, de Million Dollar Homepage

Het Library Inovation Lab van Harvard brengt een bezoek aan de click club classic uit 2005 waar u voor een dollar per pixel een plekje kocht op een website van 1000 bij 1000 pixels. Wat is er nog van over? Dromen van toen en linkrot van nu blijkt.

“While most of the graphical elements on the Million Dollar Homepage are promotional in nature, it seems safe to say that the buying craze was motivated by a deeper fixation on the site’s perceived importance as a digital artifact. […] To buy a block of pixels was, in theory, to leave one’s mark on a collective accomplishment reflective of the internet’s enormous power to connect people and generate value.”

Hoe is het nu met, de Million Dollar Homepage

“[…] The (now full) pixel canvas remains intact, saturated with the eye-melting color palettes of an earlier internet era. Overall, the site’s landing page gives the impression of having been frozen at the time of its completion.”

“[…] Of course, this eye-catching pixel art serves a specific purpose: to get the user to click, redirecting to a site of the buyer’s choosing. What happens when we do?”

Hoe is het nu met, de Million Dollar Homepage

Wonderschoon in kaart gebracht, de functionaliteit van de site zoals die is in juli 2017.

“[…] For the full potential of the Million Dollar Homepage as an artifact to be realized, the web of sites which it catalogues would optimally need to be restored as it existed when the pixels were sold. Given the existence of powerful and widely accessible tools such as the Wayback machine, this kind of restorative curation may well be within reach.”

Lil.law.harvard.edu/blog/2017/07/21/a-million-squandered-the-million-dollar-homepage-as-a-decaying-digital-artifact/

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*