Hawaï – Oahu: de kunstenaars

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

  Met designer Jamie Jackson en kunstenaar Betty Martin.

Ook op Oahu, Hawaï ga ik niet alleen naar musea en andere instellingen maar word ik, hier door collega curator KJ Baysa, geïntroduceerd bij individuele kunstenaars. Ik ga op studio bezoek bij een interessante reeks kunstenaars van net afgestudeerd tot gevestigd, die werken in verschillende media en met diverse thema’s.

Chris Ritson is een bio kunstenaar die totaal op zijn plek zou zijn in de kunstenaar in residentie stal van de Verbeke Foundation of in een FABLAB. Hij zoekt voortdurend naar de artistieke mogelijkheden van natuurlijke processen. Hij woont en werkt op een werkelijk prachtige locatie een half uur “zig zaggen” Mount Tantalus of Puu-ohia op, midden in de natuur. Hij heeft daar verschillende ruimtes waar hij allerhande experimenten uitvoert zoals het kweken van schimmels, zwammen en koraal-algen. Ik kijk naar allerlei constructies met schimmels in verschillende stadia waar hij gepassioneerd en uitvoerig over vertelt. Misschien had ik toch nog beter moeten opletten bij biologie, schei- en natuurkunde. Uiteindelijk leveren al die vreemde constructies, die hij allemaal zelf op een alternatieve manier in elkaar zet, want geld voor een echt lab heeft hij niet, prachtige sculpturen en schilderijen op. Volgens mij
heeft hij ook gewoon plezier in het uitvinden hoe hij dingen toch kan doen zonder allerlei dure apparatuur. Werkelijk fascinerend, wat ik er van begreep is dat hij in zaagsel mycelium van een lokale stam van een schimmel incubeert en dat levert dan allerlei prachtige zwammen op in het zaagselmengsel dat hij als zeg maar het canvas gebruikt. Dit “canvas” met zwammen droogt hij, waarna hij het fixeert met lak zodat het duurzaam getoond en/of opgeslagen kan worden. Geen museum of verzamelaar zit uiteindelijk op een invasie van zwammen, schimmels en bacteriën te wachten…

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

  Schimmel schilderij in wording, Trametes versicolor (schimmel), zaagsel en lak.

Zijn Koraal installatie bestaat uit Koraal-algen, die gedurende de duur van de tentoonstelling blijven groeien. De groeiende koraal-algen vormen langzaam een soort harde skeletten die de basis vormen voor koraalriffen. Koraal-algen zijn zeer gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering, en hun afwezigheid zou het rif vernietigen. Om deze installatie te creëren, verzamelde Ritson vuilnis met een korst van koraal-algen uit ondiepe riffen van de kust van Honolulu. Deze objecten plaatst hij in speciaal gebouwde zoutwater aquaria waarin hij de effecten van klimaatverandering die in de riffen plaatsvind kopieert. De koraal stammen die in deze omgeving kunnen overleven, reproduceren zich en groeien op objecten en panelen die hij in het aquarium opneemt. Hierdoor krijg je een soort levende schilderijen en sculpturen.

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

  Koraal installatie (2017)

Mocht je de Damien Hirst “koraal” werken gezien hebben in Venetië dit jaar, dan is Ritson dus eigenlijk de real deal. Smaken verschillen natuurlijk en het zal ongetwijfeld aan mij liggen maar Ritson is voor mij niet alleen conceptueel en qua onderzoek veel interessanter maar ook esthetisch doet het me meer. Ik vind Hirst zijn werk toch zoiets als een in verhouding tot de naaste omgeving te grote villa met Griekse pilaren gebouwd in 2013 in Almere

Taiji Terasaki is zich op latere leeftijd aan het ontwikkelen als professionele kunstenaar nadat hij zich in 2016 vanuit Los Angeles vestigde op Oahu. Op dit moment legt hij zich volledig toe op zijn kunst. In zijn studio laat hij ons werk zien wat hij aan het maken is voor zijn komende tentoonstelling “Feeding the Immortals” bij Ravizza Brownfield, een hommage aan zijn overleden vader, en in Ward Warehouse is een installatie van hem te zien (zie vorig artikel). Hij werkt met performance, fotografie en keramiek wat hij verwerkt in installaties en experimenteert met video projecties op de keramische objecten en mist.

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

Coming Into Full Bloom, keramiek met projectie.

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

  Feeding the Immortals, performance / installaties.

Nanci Amaka verloor op jonge leeftijd en traumatische wijze haar moeder en later haar broertje. Menselijk trauma, geheugen, het (her)vinden van identiteit na trauma en de moeilijke overgang tussen ervaring en een taal hebben voor die ervaring, is een thema dat in al haar werk terug te vinden is. Zo zit er in het werk Ejije & Ihe Di Ka een overgebleven tand van een overleden familielid en komt ook het materiaal dat gebruikt is voor de sculptuur de wol en de textiel uit haar persoonlijke verleden. Veel van het werk dat ze doet heeft elementen van performance en participatie in zich. Amaka is naast haar eigen kunstpraktijk ook bezig met het opzetten van een residentie waar ze werkt met zowel lokale als in internationale kunstenaars. Kunstenaars vanuit alle disciplines worden uitgenodigd of kunnen zich aanmelden via email om een periode te verblijven in haar studio in de broedplaats Chinatown Artist Lofts.

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

Mimic Series | Ejije & Ihe Di Ka (2016), gouden menselijke tand (in werk), wol, batik katoen.

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

  Scar (ongoing)

Kamran Samimi is net afgestudeerd (MFA) van de Universiteit van Hawaï (UH). Zijn media zijn sculptuur en print. De vormen en topografie van vulkanen zijn de voornaamste inspiratie in zijn werken. Hij reorganiseert en/of abstraheert deze dan vervolgens.

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

  Mount Fuji, Washi, handgemaakt Japans papier en hout, 2016.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=eW2qgn02t1A” /]

  Entry, zwart plastic, 2015.

Andrew Binkley werkt vanuit een studio in een van de broedplaatsen in de Kaka’ako wijk (zie vorig artikel). Binkley woonde een tijd als monnik in China en zijn werk gaat in het verlengde daarvan over bewustzijn en loslaten.

[arve url=”https://vimeo.com/215488566″ /]

Matthew James geboren en getogen in Hawaii verdeelt zijn tijd nu tussen Hawaï en Brooklyn. Hij heeft een tentoonstelling in SAKS Fifth Avenue die jonge kunstenaars de ruimte geeft om hun werk te tonen en verkopen in de winkel (en geen % vraagt van de opbrengst).

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

Bryzane Lagmay is een jonge kunstenaar die nog niet helemaal comfortabel is om zijn werk te laten zien en vooral zichtbaar is in de periferie als installateur of in de organisatie van kunst evenementen. Zo was hij medeorganisator van Huki Pau (zie vorig artikel).

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

  The Ark and Flood: A thousand years of collecting unimaginable sorrow and blessings…

Betty Martin verdeelt haar tijd tussen Oahu en New York. Ze maakt haar werk in Oahu waar ze in de natuur die haar inspiratie is en verkoopt haar werk aan de “Eastcoast”.

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

  Betty Martin studio

Tommy Hite is ook net afgestudeerd (BA) op UH. In de studio in WARD is hij druk aan het werk voor een komende tentoonstelling. De ruimte staat vol met figuratieve schilderijen in verschillende fases in het maakproces. Het zijn alledaagse taferelen soms uit het hart/hoofd maar vaak ook gebaseerd op foto’s die hij eerst zelf maakt.

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

James Jack woont en werkt momenteel in Fukuoka, Japan maar is terug op het eiland ter voorbereiding van zijn komende solo tentoonstelling in het Honolulu Museum of Art.

[arve url=”https://vimeo.com/222166994″ /]

John T. Koga een van de meest gerespecteerde kunstenaars/curatoren op het eiland. Hij is er geboren en getogen en hoewel hij internationaal werkt (hij heeft galeries in New York en Japan) is hij altijd op Oahu blijven wonen en werken. Hij gelooft boven alles in het collectief: eer wie voor je kwam en leer van hen, werk samen met je leeftijdgenoten en geef door aan wie na je komt. Geen blad voor zijn mond als dingen hem niet bevallen ook als dat politiek wellicht niet zo handig is. Hij houdt zich niet aan de regels, doet dingen soms gewoon anders en is uitgesproken. Hij is die kunstenaar waar iedereen ondanks dat ie een “pain in the ass” is, toch uiteindelijk ok mee is want hij zorgt voor beweging en vooruitgang voor het hele veld en dus ook voor hem als onderdeel van het veld. Een man naar mijn hart! Ik zie het in de 2 weken dat ik op Hawaï ben als er een kunstenaar wat doet, wat voor kunstenaar dan ook en wat voor locatie dan ook, je ziet altijd weer John Koga. Het is Koga die me vertelt over de generatie kunstenaars voor hem die hem inspireren. Het is Koga die als ik vraag wanneer ik bij hem op studio bezoek kan komen steeds enthousiast een jongere kunstenaar naar voren blijft schuiven en me introduceert en zegt je moet bij hem/haar langs gaan!

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

Hoewel ik deze keer gelukkig wel mijn bikini gebruikt hebt, was ook deze trip weer dusdanig jam-packed dat ik onderweg naar het vliegveld nog een studiobezoek deed bij kunstenaar Jianjie Ji. Zijn studio was de mooiste ruimte die ik heb gezien in Honolulu, WOW! Ji maakt enorme museale werken met allerlei verschillende materialen in hars die hij dan steeds bewerkt met een vlam of schuurtol. Het proces lijkt op het proces van Mark Bradford in zijn 2D werken, maar dan wel met hele andere materialen.

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

Naast kunstenaars ontmoet ik ook dr. Margo Machida, geboren en getogen in Hawaii en momenteel professor in Kunstgeschiedenis en Asian American Studies aan de Universiteit in Connecticut. Ze is geïnteresseerd in de koloniale Nederlandse geschiedenis in Indonesië, Molukken en Papoea Nieuw Guinea en de hedendaagse gevolgen die dat nog steeds heeft. Zo schreef ze eerder dit jaar over o.a. Beatrice Glow in haar publicatie Pacific Itineraries: Islands and Oceanic Imaginaries in Contemporary Asian American Art (Asian Diasporic Visual Cultures and the Americas 3 (2017) 9-34 | Koninklijke Brill NV, Leiden | doi 10.1163/23523085-00302002). Geïnteresseerden kunnen een bericht achterlaten in het commentaar hier en dan kan ik je een pdf e-mailen.

En ik ontmoet filmmaker Chris Kahunahana een fellow van het Sundance filmmakers lab 2017 die zijn eerste speelfilm Waikiki aan het monteren is. Als alles goed gaat gaat de film in premiere op het festival in Utah in januari 2018. De film begint met een jonge vrouw in Honolulu die tijdelijk vanuit haar auto leeft en een gebroken dakloze man ontmoet …

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

  Hoofdrolspeler Peter Shinkoda.

Hawaï – Oahu: de kunstenaars

  Regisseur/scenarist Chris Kahunahana.

My travel to Oahu was in part made possible by: using part of my saved up air miles to pay for my flight, Beverly Baysa hosting me in her home, KJ Baysa introducing me in his Oahu network and driving me around tirelessly for two weeks at no cost, Nanci Amaka and Jaimie Jackson sometimes taking over the wheel, giving KJ a few days off :-), John T. Koga, Andrew Binkley, Paige Donnelly, Nancy and Jaime for making more introductions, Naoko Wowsugi for inviting KJ and I to Ae’Kai and Paige for inviting Jamie and I for a tour to Shangri-La after hours!

MAHALO to all of the above and to all of you that generously made themselves available to meet with me and talk about your practice, spaces, work, etc. My time in Oahu has been an incredible experience thanks to all of you!

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

4 Comments

 1. Hawaï is inderdaad een plaats waar men op een bijzonder creatieve manier met beeldende kunst omgaat. De multi-culturele smeltkroes werkt dan ook aanstekelijk. Ik had het geluk om een dag te kunnen rondwandelen in de Kaka’ako-wijk in Honolulu om de Pow! Wow! street-art te bewonderen, waar kunstenaars uit de ganse wereld aan hebben meegewerkt. Ik vermoed dat dit uniek is in de wereld. Ik heb er van de gelegenheid gebruik gemaakt om een paar kleine werkjes van Tommy Hite, ook in dit artikel vermeld, aan te schaffen, en had een interessant gesprek met kunstenares Michelle Schwengel-Regala, een andere bezige bij die, naast haar wetenschappelijke illustraties, aan de slag gaat met de meest diverse materialen.

 2. Hoi Stefaan, Pow Wow is geinspireerd door Wynwood in Miami (leuk om te checken mocht je in Basel Miami zijn wellicht). Er is een festival in Dominicaanse Republiek, eentje in Aruba in San Nicolaas, in Curacao beschilderen ze hele wijken (zie mijn laatste artikele). Er is een grote groep muralists die full time het hele maar de hele wereld over reizen om voor dit soort evenementen murals te maken!

 3. Bedankt voor de tips, Sasha. Weer iets bijgeleerd. Ik moet eens meer buitenkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*