Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Vác is een stadje aan de Donau op zo’n vijftig kilometer boven Budapest. Het heeft een mooi historisch centrum met huizen in pastelkleuren, de onvermijdelijke kerken en kerkjes en een heus mausoleum met echte mummies. En, verrassing, een hele fijne tentoonstelling van abstract-geometrische kunst in het gemeentehuis. Achter de rustieke pastelgele muren is sinds 2014 het Mobil MADI Müzeum gevestigd. MADI staat voor Movement – Abstraction – Dimension – Invention. MADI is in 1946 opgericht in Buenos Aires en door de jaren uitgegroeid tot een internationale stroming die zich manifesteert middels meerdere exposities per jaar in allerlei landen (waaronder Nederland.) Met kenmerken van, om maar wat te noemen, Suprematisme, Constructivisme, Bauhaus, de Stijl, minimal art en Zero zijn de resultaten zonder uitzondering geometrisch, abstract, strak en toch speels en vaak kleurrijk. Het betreft werk dat primair naar zichzelf verwijst en onbeschaamd decoratief durft te zijn – een gevaarlijk adjectief maar in deze ongebruikelijke omgeving (en dankzij onze opgeruimde vakantiestemming) kan het wat ons betreft allemaal niet stuk.

Zonder begeleiding door het gemeentehuis dwalen is helaas geen optie en dus wordt door de verstoord kijkende baliemedewerkers een gids van het lokale wijnmuseum(!) opgetrommeld. Zij zal ons langs de MADI-werken voeren. De kunstwerken (enkele honderden, voornamelijk wandplastieken) hangen in het trappenhuis en op de eerste verdieping tussen de kantoren. Zo nu en dan loopt er een ambtenaar een deur in of uit, verder zien we niemand. De expositie is met zichtbaar veel zorg samengesteld en ingericht. Helaas is het Engels van onze gids ongeveer zo goed als ons Hongaars dus veel wijzer worden we niet van haar; de tocht wordt dan ook grotendeels zwijgend voortgezet. Intussen houdt ze er stevig de pas in; een beetje té stevig wat ons betreft. Per stuk gang gaat het licht aan en al snel ook weer uit: tijd om foto’s te maken is er nauwelijks en na hooguit een half uur staan we spijtig genoeg alweer buiten. Deze expositie verdient meer tijd, meer bezoekers, meer aandacht. Dus mocht u in de buurt zijn…

nb Van het Mobil MADI Müzeum is een zeer fraai verzorgde catalogus uitgegeven. Helaas vonden we daar niet alle werken in terug, dus een paar namen moeten we u schuldig blijven.

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Enige duiding onderaan de trap.

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Piergorgio Zangara: Kör Nyitás Három Kockával No2 (1999).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Waarschijnlijk eveneens een werk van Piergorgio Zangara.

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

André van Lier: Sárgá Ellipszis (2000).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Philippe Varcher: Üstökös (2005).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Claude Pasquer: Mérés Forditás I.II.III. no7 (1995).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Maker onbekend.

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Bucskó Mihály: Echo (1998).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Tarnas László Kovács: Hommage á Suprematizmus (2007).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

De tocht voert dwars door de raadzaal.

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Torsten Ridell: Köszörüles Négy Részböl (2000).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Renato Milo: Cím Nélküll (2004).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Bepaal zelf de compositie met dit interactieve werkje (maker onbekend).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Reale F. Frangi: Nyitás (2004).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

John Arden Hiigli: Cr176 Polytransparencia B (2005).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Ira Bernardini: Belsö Harmónia (1994).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Roger Bensasson: Hajtogatott Festmény (2007).

Mobil MADI Müzeum @ Vác, Hongarije

Overzicht met links op de wand Jajó János: Violent Ellipsis III (2002).

Mobilemadimuseum.org

About John Prop 14 Articles
John Prop is als illustrator actief voor de sociaal-maatschappelijke sector. Daarnaast organiseert hij (samen met zijn partner Loes) kunstprojecten onder de naam Polderlicht. De meeste van die projecten speelden/spelen zich af in de openbare ruimte. Zij waren in 2001 de eersten in Nederland die een wandelroute langs lichtkunst organiseerden. Er zouden er nog tien volgen, negen in Amsterdam Oost en één in het Ruhrgebied. Verder is Polderlicht onder meer verantwoordelijk voor talloze tentoonstellingen in leegstaande ruimtes in/op metro-en treinstations.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*