MASS MOCA BUILDING 6 Captiva


Robert Rauschenberg’s “A Quake in Paradise (Labyrinth)” seen through the jaws of his work, “The Lurid Attack of the Monsters from Postal News, August 1875 (Kabal American Zephyr), 1981-82

Eind mei dit jaar opende: “Building 6, het Robert Wilson gebouw” Mass Moca waar ik eerder al over schreef. Met de opening van dit gebouw kreeg het museum er 12.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte bij. Ik word helemaal blij van dit museum (mocht dat nog niet duidelijk zijn in mijn eerdere artikel) en ook dit nieuwe gebouw is weer een juweeltje.

Het museum is momenteel zo groot dat mocht je die kant op gaan van Nederland ik zou zeggen ga 2 dagen, er is een betaalbare Holiday Inn op een steenworp afstand van het museum en er is zoveel te zien en te verwerken dat het echt de moeite waard is om 2 dagen te gaan en dan als rustpunt in de Berkshire een werkelijk prachtige omgeving waar het museum ligt wat te gaan wandelen of zo beetje frisse lucht, lekker wat eten en dan volgende dag weer fris de rest van het museum gaan zien.

Het museum werkt met een combinatie kort lopende in opdracht tentoonstellingen zoals Until van Nick Cave dat een klein jaar te zien was en internationaal gaat reizen en lange termijn tentoonstellingen.

Zo zijn de werken van Sol LeWitt die een overzicht geven over zijn hele oeuvre in gebouw 7 en 8 verspreid over 3 verdiepingen, 15 jaar lang te zien bij Mass Moca. In Building 6 is zo de komende 25 jaar de James Turrell tentoonstelling “Into the Light” te zien, die ik zelf in 2014 al in LACMA Los Angeles gezien had. Dit was mijn derde bezoek aan Mass Moca binnen een jaar tijd dus een aantal van de tentoonstelling had ik al twee keer gezien dus ik kon volop genieten van het nieuwe gebouw en wat daar te zien was. Zelfs dat was teveel om allemaal te beschrijven.

Ik beperk me hier tot de tentoonstelling(en) die het museum maakte in samenwerking met de Robert Rauschenberg Foundation. Dat is een volslagen subjectieve keuze. Ik ken een heel aantal kunstenaars die in Captiva in residentie geweest zijn de afgelopen jaren. Verder heb ik Lonnie Holley ontmoet tijdens de Prospect 3 biënnale in New Orléans in 2014. Ik verbleef in een kamer in hetzelfde huis waar hij ook bleef, en was destijds al onder de indruk van zijn werk en hem, dus ik was blij verrast weer werk van hem te kunnen zien!

Robert Rauschenberg

In de nieuwe ruimte is onder andere een tentoonstelling van Robert Rauschenberg te zien. Rauschenberg woonde 40 jaar lang op Captiva Eiland in Florida waar hij woonde en werkte op 8 hectare grond, die lag aan zee. Hij begon er het Rauschenberg Overseas Culture Interchange (ROCI) programma met daarin het Captiva residentie programma wat na zijn dood in 2008 voortgezet werd.

Door zijn vele reizen en het voortdurend samenwerking met andere diverse (internationale) kunstenaars uit verschillende disciplines, geloofde hij dat de connectie van een kunstwerk met de kijker de minst elitaire vorm is om exotische en algemene informatie te delen met een groot publiek om een groter begrip te creëren voor het onbekende. De basis voor ROCI en het residentie programma was zijn vaste overtuiging dat kunst positief kan bijdragen aan een wereld gebaseerd op gelijkwaardigheid waar verschillende culturen harmonisch kunnen samenleven. Je ziet zijn visie terug in de keuze voor kunstenaars in de residentie, ze komen niet alleen uit verschillende culturen maar werken ook in diverse disciplines!

In gebouw 6 zien we A Quake in Paradise (1994), een labyrint van werken waar je als bezoeker door heen kan lopen. Een installatie van zeefdrukken waarop hij actuele en (kunst)historische beelden combineerde en The Lurid Attack of the Monsters from Postal News, August 1875 (Kabal American Zephyr), 1981-82


Robert Rauschenberg, A Quake in Paradise (Labyrinth), 1994 overzicht foto

Dawn DeDeaux & Lonnie Holley: Thumbs Up for the Mothership

In samenspraak met de werken van Rauschenberg zelf is er de tentoonstelling Thumbs Up for the Mothership met werken van Captiva alumnus Dawn DeDeaux en Lonnie Holley. Beide kunstenaars komen uit het Zuiden van Amerika (respectievelijk Georgia en Louisiana).

De werken van beide kunstenaars zijn stevig geworteld in het Zuiden, ze werken met mixed media, vaak gevonden materialen en performance. Wat wij zien als rommel zien zij als waardevol materiaal, wat gebruikt kan worden opnieuw en opnieuw, zoals ook Rauschenberg dat deed. De thema’s die ze aansnijden zijn de hedendaagse ecologische problemen en sociale gerechtigheid. Net als Rauschenberg geloven ook deze kunstenaars dat dat kunst kan bijdragen aan een groter bewustzijn van de mensen en het moederchip weer gezond kan worden.

Holley:

“There are so many rocks and so many broken stones and so many nails and sticks and weeds and debris and garbage and trash. We have to plow and mine the worst things on this earth to make them better, and to make us better, so we can show the world: I can handle it. I can deal with it. I can live with it. I can go on.”

    Lonnie Holley (b. 1950), Broken But Still Strong, 2014, 76 x 96 x 39

    Lonnie Holley (b. 1950), After the Revival (Vox Humana III: The Strength of Music Lives After the Instruments Are Destroyed), 2017, Destroyed organ and musical instruments, 44 x 110 x 110”

    2017 Captiva, Dawn DeDeaux, Lonnie Holley, Broken Mirror

    Dawn DeDeaux, RED VELVET (Special Occasion Space Suit), 2016, Digital Drawing on Archival Paper mounted to metal panel, 85 X 38.5 in.

    Dawn DeDeaux, Mothership III THE STATION, 2014-15 Installatie ingang, 30′ and 50′ truss rings, ladders, Zeppelin Series images on aluminum, each at 4′×6′

Overzicht foto’s: (foto’s Deborah Jack)

Gebouw 6: (foto’s Mass Moca)

New construction, Building 6 at Mass MoCA, North Adams, MA.
New construction, Building 6 at Mass MoCA, North Adams, MA.
New construction, Building 6 at Mass MoCA, North Adams, MA.
New construction, Building 6 at Mass MoCA, North Adams, MA.

Naast de Rauschenberg Foundation tentoonstelling zijn er in Building 6 lange termijn tentoonstellingen te zien van: Laurie Anderson, Louise Bourgeois, Jenny Holzer, Gunnar Schonbeck en James Turrell en tijdelijke tentoonstellingen van: Sarah Crowner, Spencer Finch, Janice Kerbel, Sol LeWitt, Mary Lum, Richard Nonas, Optics Division/Metabolic Studio, Barbara Ernst Prey, en Joe Wardwell.

Voor de tentoonstellingen in de overige gebouwen check de website van het museum!

Mass Moca
1040 Mass Moca Way
North Adams, MA 01247
T: +1 413.664.4481
www.massmoca.org

Tickets: $20 volwassenen, $18 veteranen en 65+, $12 studenten, $8 kinderen 6 – 16 jaar, gratis voor kinderen 0 – 5 jaar.

Open: 11.00 – 17.00 uur (dicht op dinsdag)

Foto’s: Deborah Jack en Mass Moca (met dank aan kunstenaars)

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*