In de aanloop naar de Groninger stadsmarkeringen (1990)

In de aanloop naar de Groninger stadsmarkeringen (1990)

    Stadsmarkering bij Noorddijk door William Forsythe, 1990. Foto: Harry Perton, 2006.

Van een leien dakje ging het niet bepaald. Bij de Groninger Archieven ontsluit en duidt Harry Perton het wel en wee rond de plaatsing van de beroemde Groninger Stadsmarkeringen ter gelegenheid van het 950 jarig bestaan van de stad in 1990.

“De meeste Groningers zullen ze vast wel kennen: de negen ‘stadsmarkeringen’, die je bij even zovele invalswegen kenbaar maken dat je de stad binnenkomt. De monumentale bouwsels – er is er ook nog een tiende, centraal in de stad – dateren van eind 1990. Ze kwamen tot stand naar een idee van Frank Mohr (1931-1998), die naast directiesecretaris bij Philips Groningen bestuurslid van het Groninger Museum was. Mohr ging destijds door voor de ‘kunstpaus’ van Groningen.”

Groningerarchieven.nl/historie/schatkamer/bijzondere-archiefstukken/groninger-stadsmarkeringen

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*