Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Klaas Gubbels (83) werkt al dertig jaar in een atelier aan de rand van Arnhem. Het ligt fraai in het groen, met de Amsterdamseweg een eind voor de deur. Hij huurt het van Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen, die er een werkplaats heeft. Onlangs breidde hij zijn atelier uit met nog twee aangrenzende ruimtes, waardoor hij nu verschillende plekken heeft om te werken. Eén voor het ruimtelijk werk, eentje om werken aan de muur te hangen en ernaar te kijken. Maar gek genoeg slipt al die ruimte toch heel vlot vol met werk. In zijn werk zijn een aantal vormen die al decennialang terugkomen, iedereen kent zijn koffiepotten en tafels. Maar laat er geen misverstand over bestaan: die vormen worden steeds opnieuw uitgevonden, iedere dag. Het onderwerp wordt bevraagd, in een context geplaatst, en als die niet bevalt moeten de kannen in gesprek met iets anders, met een andere kleur misschien, met een kan die minder buigzaam is.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt bij het zien van de schetsen en kleine tekeningen duurt het heel lang voor zoiets tot stand komt. Het komt heel nauw met die lijnen en met de juiste bocht. Soms lukt het een dag niet. Of een tijdje. Laatst was er zo’n periode. Gelukkig kwam de inspiratie op vakantie in Frankrijk weer terug. Daar zag hij het schilderij ‘Les demoiselles d’Avignon’ van Picasso. In de bouwmarkt ter plaatse kocht hij kleine doekjes waar hij breekbare, rode kannen op schilderde, in de kleuren van het schilderij. Daar kan hij dan weer een tijd mee vooruit.

Nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Atelier Klaas Gubbels

Nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_Gubbels

About Inge Pollet 40 Articles
Schrijver, dichter, ex-kunstenaar. Werkt als tentoonstellingsmaker en projectontwikkelaar. Plaatsmaker voor kunst en poëzie. Redacteur, nadenker. Wildspotter buiten en binnen het veld. Atelierbezoeker. Hardloper. Sterrenkijker.

5 Comments

 1. Geachte heer Gubbels,

  Langs deze weg de vraag omtrent de Rietstal in Arnhem. Ik ben de jongste kleindochter van Rita Metman. Mijn oma had toendertijd contact ook met u naar het schijnt. Ik heb van mijn oma en opa een schilderij gekregen met een appel. En de initialen KF en ik probeer erachter te komen wie dat gemaakt heeft. Aangezien u stillevens maakt vroeg ik mij af of deze van u is. De F is natuurlijk geen G maar misschien is het tweede voorletter.

 2. Onder Gubbels’ tafel

  Hij zit laag & waakzaam
  onder Gubbels’ tafel
  zonder koffiepot
  gromt iedereen opzij

  Weet dat de wind
  waait waar hij wil
  hier uit de bergen
  van de Lefka Ori
  of van de zee van Afrika

  De hond als Borderliner
  kent de grenzen
  van alle twaalf poten
  op een lineaire rij

  En de haren waaien
  uit het oosten
  en de poten staan in het gelid
  en alles kent zijn plaats
  hier aan Kreta’s kust

 3. Dag Klaas Gubbels, ik schreef iets voor je maar kon mijn nogal onbeholpen tekening niet bijvoegen.
  Onder je tafel zit de hond Borderliner van Peter Bastiaanssen(Rotterdam)
  Je houtsnede tafel hangt al weer jaren in ons huis.
  Heb meer werk van je.
  Hartelijke groeten

  Arjen Boswijk, Groningen

 4. Beste heer Gubbels,

  Graag zou ik in contact komen met u. Ik heb wat vragen over de door u vervaardigde betonreliëfs in de gevels van de bijgebouwen van de Koepelgevangenis in Haarlem.
  De betreffende gebouwen gaan binnenkort gesloopt worden en we horen graag uw idee over bestemming of anderszins van de betreffende reliëfs.

  Met vriendelijke groet,
  John Weijers
  06 86816827

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*