In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

Ailsa Anastatia is gefascineerd door ruimte en laat zich daarnaast ook leiden door het materiaal waar ze mee werkt. Ik leer haar kennen als schilder maar in de loop van haar carrière zie je de schilderijen van de muur komen en de laatste jaren maakt ze ook installaties. Als ik bij haar in de studio bent verteld ze dat ze haar eerste video gemaakt heeft voor haar komende solo tentoonstelling later dit jaar.

Anastatia heeft haar studio aan huis een werkelijk prachtig gebouw dat ze zelf ontwierp en als je aan komt rijden in de straat weet je eigenlijk al dat dat haar huis moet zijn want het lijkt alsof je naar een werk van haar kijkt. Haar studio is ontworpen op een manier dat deze ook als tentoonstellingsruimte te gebruiken is en als een artist in residence gebruikt zou kunnen worden. Iets wat ze noodzakelijk vindt want ze houdt van haar eiland en wil er niet weg maar het eiland heeft naast museale ruimtes volgens haar ook behoefte aan goede kleinere tentoonstellingsruimtes voor gesprek en kunstenaarsinitiatief.

In het atelier van Ailsa Anastatia

    Studio met op achtergrond het loft slaapgedeelte (nu buiten gebruik) en keukentje eronder (douche/toilet zitten ernaast, uit beeld).

Ze geeft aan dat het discours met haar eigen generatie gelukkig sinds een paar jaar wel plaatsvind door de komst van UniArte waar ook de teruggekeerde jongere kunstenaar Avantia Damberg bij aangesloten is waar ze in 2011 mee samenwerkte aan het animati werk Nigra Videri.

Er staat een, overigens zeer georganiseerde, explosie van nieuwe ideeën in de studio als ik haar bezoek. Onderzoek van materiaal, kleur, technieken… Ze werkt aan een aantal ideeën tegelijkertijd en uiteindelijk moet dat dus de solo tentoonstelling worden. Spannend! Ik heb het eiland tegen die tijd allang verlaten maar gelukkig is er tegenwoordig social media dus kunnen we de foto’s van het eindresultaat later in het jaar zien op Facebook en Instagram!

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

In het atelier van Ailsa Anastatia

Ailsa Anastatia studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1997 – 2001) en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam (2001 – 2004) en keerde na haar studies direct terug naar het eiland. Haar werk is met regelmaat te zien in solo- en groepstentoonstellingen op het eiland. Naast haar vrije werk doceert ze kunst aan Kollegio A. De Paula. In 2011 nam ze een sabbatical voor een residentie en tentoonstelling “Gedeelde Identiteit” in Nederland. Ze is met haar studio een vaste deelnemer aan de Open Atelier Route Curacao (dit jaar begin maart) en is bestuurslid bij IBB. Als je op het eiland bent en haar werk wil zien kan dit op afspraak (ailsa.anastatia@yahoo.com)

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Korsou is mede mogelijk gemaakt door Marguerite de Rooy. Met dank aan iedereen die tijd vrij heeft gemaakt om mij te ontmoeten en/of door te verwijzen en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*