UniArte / Hedendaagse Kunst op Curaçao

opening

    Opening UniArte Project Space

Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam in december 2015 met de cijfers dat in de periode 2010-2015 zich meer witte autochtone Nederlanders op Curaçao, Aruba en St. Maarten vestigen (3400 p/jr.) dan dat burgers van Curaçao, Aruba en St. Maarten zich vestigen in Nederland (2500 p/jr.). Deze laatste groep blijkt verder voor een groot gedeelte te bestaan uit jongeren die alleen voor opleidingen komen. Na een verblijf van 5 – 10 jaar en het behalen van bachelor en masters diploma’s keren ze steeds vaker direct terug.

casa moderna

    UniArte Project Space (voorheen Casa Moderna) Madurostraat 60, Punda

Dat zie ik bevestigd in Curaçao op bezoek bij de UniArte Project Space. Een mix tussen pop-up store en broedplaats in de vroegere schoenwinkel Casa Moderna midden in het Centrum (Punda) van Willemstad.

UniArte Project Space is de eerste in zijn soort in Curaçao. Marco Cheis (net afgestudeerd/teruggekeerd uit Amerika en werkzaam in het familiebedrijf) overtuigde zijn vader die het pand aankocht dat het -in navolging van wat hij gezien heeft in o.a. Brazilië en Amerika– beter is om het pand niet leeg te laten staan maar het tussentijds te laten gebruiken door kunstenaars.

Het pand werd aangeboden aan het kunstcollectief UniArte, opgericht in 2010 in Curaçao en Nederland door kunstenaar (en oud klasgenootje van Marco) Sharelly Emanuelson. Emanuelson (Curaçao, 1986) studeerde film aan de HKU en keerde na haar MA in artistiek research bij de KABK het afgelopen jaar samen met haar Arubaanse partner Business Analist Lisa Pourier definitief terug naar Curaçao.

Emanuelson werkt sindsdien als regisseur en DP voor diverse lokale productiemaatschappijen en daarnaast aan haar eigen hedendaagse kunstprojecten. De afgelopen weken was ze vooral druk bezig met het opruimen, repareren en schoonmaken van het oude Casa Moderna en gelukkig hoefde ze dat niet alleen te doen want als echt kunstcollectief had (en heeft) ze veel hulp.

MarcoCheisSharellyEmanuelson

Gebouw Sponsor Marco Cheis & UniArte oprichter Sharelly Emanuelson

schoonmaak2

Vele kunstenaarshanden uit de mouwen maken licht werk…

schoonmaakploeg

Servisio Na Bo Ordu N.V.

Van harte welkom: Schoonmaak Sponsor Servisio Na Bo Ordu

UniArte speelt voor Emanuelson en andere terugkerende kunstenaars een belangrijke rol in het ontwikkelen en realiseren van een netwerk en platform voor, en professionalisering van, opkomende hedendaagse en conceptuele kunstenaars in Curaçao. Een welkome nodige aanvulling op wat kunstenaars David Bade en Tirzo Martha sinds 2006 met IBB aan kunsteducatie / vooropleiding voor jongeren op het eiland doen. Eenmaal opgeleid (in kunst of anderszins) wil je natuurlijk ook met die opleiding je brood verdienen…

Het pand heeft 3 verdiepingen en een zolder. De 1e verdieping is beschikbaar voor kunstenaars als atelierruimte waar de ook onlangs uit Nederland teruggekeerde kunstenaars Avantia Damberg (Leeuwarden, 1977) en Hector Raphaela (Curaçao, 1975) actief betrokken bij UniArte sinds het eerste uur, al ingetrokken zijn, en er is nog plek.

Op de 2e verdieping huist voor het komende (half)jaar Teatro KadaKen die naarstig op zoek was naar een betaalbare ruimte voor repetities en presentaties.

Op de begane grond organiseert UniArte zelf exposities, presentaties en “artist talks” door zowel lokale als bezoekende internationale kunstenaars. Als er geen UniArte expositie in de ruimte te zien is, is de kale ruimte tegen een vastgestelde kostprijs te gebruiken door andere lokale kunstinstellingen zoals het IBB, Kas di Kultura, Galerie Bloemhof, Kura di Arte, NAAM etc.) en/of te huren door derden.

Het pand ging op 8 januari open met de UniArte expositie “Add Layers to your Plot” met recent teruggekeerde kunstenaars Hector Ceferino Raphaela, Adriana Escobar (Columbia, 1990) en Fiona Henriquez (Curaçao, 1988)

felixderooy

Kunstenaar Felix de Rooy (Curacao 1952) op het eiland als productie designer voor de nieuwe film van filmmaker Ernest Dickerson – Double Play (naar het boek van Frank Martinus Arion) voor werk van Hector Raphaela

opening2

opening3

tirzo-david-hector-opening foto arro studio

IBB Kunstenaars Tirzo Martha & David Bade met Hector Raphaela

avantia damberg

Avantia Damberg (voor werken van Fiona Henriquez)

collector marilynSchanze

Kunstliefhebber Marilyn Schanze en het werk van Adriana Escobar

De jonge kunstenaars van UniArte timmeren hard aan de weg en na de opening werden alle kunstinstellingen op het eiland nogmaals apart uitgenodigd om nu rustig de ruimtes te komen te bekijken en de visie van UniArte te horen en hun interesse in samenwerking. Dat alles wordt al doende nog druk uitgewerkt en de eerste artist talks inmiddels achter de rug!

meetup Uniarte

deborah jack artist talk

UniArte Artist Talk #1: Deborah Jack (St.Maarten) professor fotografie New Jersey City University (Amerika)

P1070627

Dre Urhahn (Favela Painting) bezig aan een project bij Kura di Arte (zie foto’s hieronder) en Guido Roger, PhD (docent innovatie economie Universiteit Curaçao) krijgen de rondleiding van Emanuelson in de UniArte Project Space. Waarna ze de tijd neemt om met mij het eiland over te gaan om diverse lopende projecten bij andere instellingen en kunstenaars te zien.

P1070719

Curaçao Painting Crew (Haas&Hahn) bij Kura di Arte met Guido Rojer en studenten, Garrick Marchena en Roberto Tjon a Meeuw. Het ontwerp is van Jeroen Koolhaas de traditionele Seú kleding van Curaçao was de inspiratie.

CPC Kura di Arte

P1070721

IBB kunsteducatie en vooropleiding voor jongeren die de ambitie hebben om naar kunstacademies in het buitenland te gaan.

P1070725

P1070726

P1070729

Naast de energieke jonge kunstenaars zijn er dus de oudere gevestigde kunstenaars zoals voornoemde Martha (Curaçao, 1956) en Bade (Curaçao, 1970) die al jaren op het eiland aan hun internationale carrières werken. Zo rijden we langs bij Yubi Kirindongo (Curacao 1946) als kunstenaar vooral bekend van zijn werken gemaakt van afval, recycle kunst, zoals oude auto onderdelen, botten, hout, etc. In 2014 had Kirindongo een succesvolle overzichtstentoonstelling (incl. catalogus) bij Beelden aan Zee in Den Haag.

P1070667

P1070675

P1070678

P1070648

En gaan we langs Ailsa Anastatia (Curacao, 1978) die een prachtige grote studio aan huis heeft en een artist in residency in aanbouw waarmee ze in de toekomst ook met UniArte wil samenwerken om kunstenaars uit het Caribsch gebied uit te nodigen op het eiland. UniArte heeft al linken met de andere eilanden (Aruba en St. Maarten) en er is een bestaande link / uitwisseling met Alice Yard op Trinidad.

P1070642

P1070644

En terwijl we over het eiland crossen, gebeurde het zomaar dat ik mezelf tegenkwam. Gedocumenteerd als connector in de kunsten in een Andre Smit kunstwerk op Curacao, als onderdeel van zijn Artist in the world project hoe cool is dat!

P1070709

P1070659

Karko (wulk)

Aan energie en passie voor hedendaagse kunst op Curaçao duidelijk geen gebrek!
Ik krijg acuut zin om te verhuizen … maar het eiland heeft genoeg eigen kennis en ervaring in huis en kampt met een groot overschot aan witte Nederlanders dus ik houd de eer aan mezelf. Ik laat me na een laatste duik in een voor de bewoners nog vrij toegankelijke baai en het verorberen van een bord karko (dank je wel Sharelly!), onder de tonen van Tumbafestival 2016 hit “Nos dos bati bai” van ERA/Rubertico Balentien uit de auto speakers bij het Hato vliegveld afzetten!

ERA/Rubertico Balentien op het Tumbafestival 2016:

Foto’s: Arro Studio Curaçao, Avantia Damberg, Hector Raphaela, Garrick Marchena en Sasha Dees

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*