Open Atelier Route Curaçao

Open Atelier Route Curaçao

    Otra gallery, Raily Yance & Sharelly Emanuelson

Ik was op Curaçao voor de Open Atelier Route (OAR) weekenden: 2 en 3 maart, Pariba di Brug, 9 en 10 maart Pabou di Brug. Er was weer een breed scala aan ateliers te bezoeken van kunstenaars die werken in fotografie, installatie, keramiek, artistiek onderzoek, schilderen, tekenen, beeldhouwen, enz., en in verschillende segmenten van de kunst: toegepaste kunst, decoratieve kunst, hedendaagse kunst, mode en publieke werken. Een range aan kunstenaars van alle leeftijden en in verschillende fasen van carrières: opkomend, mid-career, en gevestigd (zie onderop dit artikel de namen van alle deelnemende kunstenaars).

OAR Curaçao werd in 2006 op verzoek van het bestuur van Arteishon (inmiddels opgeheven) opgezet en georganiseerd door de Curaçaose hedendaagse kunstenaars Ellen Spijkstra (keramiek/fotografie) en Marcel van Duijneveldt (schilder/sculpturen). Vanaf 2011 organiseerden Spijkstra en Van Duijneveldt het om de 3 jaar. Ze deden dit gratis vanuit de visie dat de kunstsector meer aandacht moest krijgen op het eiland en wanneer ze bijdragen aan het grotere kunstveld, het hen ook als individuele kunstenaar zal helpen.

Tijdens het bezoek aan haar atelier antwoordt Spijkstra op mijn vraag over bezoekers, dat de eerste edities veelal bezocht werden door lokale bewoners en er de afgelopen edities een sterke groei in bezoek (en koop van werk tijdens de dagen) is van tijdelijk op Curaçao verblijvende buitenlanders en toeristen dit jaar is de schatting dat er zo’n 4000 bezoekers kwamen bij de dit jaar 51 deelnemende kunstenaars.

Voor een heel aantal ateliers heb je als bezoeker eigen vervoer nodig maar de ateliers en presentatieplekken in Otrabanda en Punda zijn te bereiken per convooi/bus en de afstanden tussen de locaties in de beide delen van Willemstad zijn goed te belopen. Wij maken tijdens ‘het Punda weekend’ halverwege een stop om ons te goed te doen aan een lokale lunch van Karko (kroonslak) met Moro (rijst met kidney bonen) op de markt (yummmm), aanrader!!

Open Atelier Route Curaçao

Organisatoren Spijkstra en Van Duijneveldt begonnen met een routekaart op papier, maar voor de vorige editie (2021) was er naast de papieren kaart ook een digitale App, ontwikkeld en gesponsord door Touri Map (nu wordt er gewoon betaald). De Touri Guide is voor alle bezoekers en geïnteresseerden gratis te downloaden op je telefoon (wat dit jaar hoor ik ruim 2000x gebeurde). Alle kunstenaars zijn met adres, korte informatie over hun werk en foto’s te vinden in de App. Wat dit jaar ontbrak op de App of opgenomen in de flyer; een totale plattegrond zoals voorheen zodat je in 1 opslag een route kan zien met ateliers die je zou willen bezoeken. Iets waar veel mensen toch wel behoefte aan hadden. Bij het rondrijden over het eiland zijn de studio’s te herkennen aan spandoeken met het OAR logo (zie boven). In 2015 nam Carlos Blaaker de publiciteitswerkzaamheden op zich die in 2018 overgenomen werden door Avantia Damberg. Vanaf 2021 wordt de beoordeling en selectie van nieuw aangemelde kunstenaars gedaan door kunsthistorici Josee Thissen Rojer en Christel Monsanto.

Open Atelier Route Curaçao

    Links Van Duijneveldt, midden De Windt en rechts Spijkstra (persfoto Angelique Felisie voor OAR).

Na bijna 20 jaar is Daniëlla de Windt, die na haar opleiding in Nederland terug keerde naar het eiland, bereid gevonden het stokje als organisator over te nemen. Van Duijneveldt blijft beschikbaar als adviseur, Spijkstra zal de komende editie op de achtergrond betrokken om de fondsenwerving, kunstenaarscontact en organisatie goed over te dragen aan De Windt die als producent de volledige organisatie van de OAR zal overnemen met eigen visie en team gericht op het professionaliseren (in lijn met nieuwe codes in de kunst als Fair Pay) van de OAR voor de toekomst.

Open Atelier Route Curaçao

Art Heals (CCC)

Open Atelier Route Curaçao

Open Atelier Route Curaçao

Isabel Berenos

Open Atelier Route Curaçao

Open Atelier Route Curaçao

Rose-Ann Ignacio

Open Atelier Route Curaçao

Wendel Elisabeth (foto met dank aan Lex Veerkamp)

OAR geeft je als bezoeker ook de mogelijkheid om een kijkje te nemen in prachtige oude monumentenpanden (al dan niet gerenoveerd) van Curaçao zoals de woning van modeontwerper en schilder Wendel Elisabeth in Punda of OTRA galerie in Otrabanda.

Open Atelier Route Curaçao

Piso Sero kunstenaarscollectief (Casa Moderna)

Open Atelier Route Curaçao

Open Atelier Route Curaçao

Open Atelier Route Curaçao

Marcel van Duijneveldt

Open Atelier Route Curaçao

Van Duijneveldt had op het moment van de OAR ook een solo tentoonstelling bij het Curaçaosch Museum.

Open Atelier Route Curaçao

Marlies Schoenmakers

Open Atelier Route Curaçao

Ellen Spijkstra

Open Atelier Route Curaçao

Open Atelier Route Curaçao

Raily Yance

Open Atelier Route Curaçao

Giovanni Abath (7.1)

Open Atelier Route Curaçao

Open Atelier Route Curaçao

Ailsa Anastatia

Open Atelier Route Curaçao

Kunstenaars 2 & 3 maart (Pariba di brug):
Alejandra Cijntje, Anna Lies Bruens, Annemieke Dicke, Ashley Mauricia, Audrey Elings, Avantia Damberg, Babette de Waele, Christian Peralta Ellen Spijkstra, Francis Sling, Gwen Anderson, Hilma Koelman, Isabel Berenos, Joanne den Dulk, Marc Vink, Marcel van Duijneveldt, Marianne Catz, Marja Tukker, Marlies Schoenmakers, Merel Trappenberg Gomez, Michelle Mesker, Monique Harbers & Marco van de Heijden, Morgaine Parris // Art Heals, Patrick Bral, Roberto Tjon-A-Meeuw, Rose-Ann Ignacia, Wendel Elisabeth.

Kunstenaars 9 & 10 maart (Pabao di burg):
Ailsa Anastatia, Angel Luis de la Rosa Gonzales, Carlo Walle, Carlos Blaaker, Cliff Hashan, Evelien Sipkes, Geerdine Kuijpers, Giovanni Abath, Jan Francke, Jhomar Loaiza, Marina Kirindongo, Myrna Kierindongo, Omar Martha, Omar Sling, Philippe Zanolino, Raily Stiven Yance Aguirre, Sedney Felisie, Sharelly Emanuelson, Sylvia Waterloo, Tany Haynes, Yubi Kirindongo.

Niet alle kunstenaars op Curaçao vertoonden werk in een eigen atelier maar sommigen waren te zien op andere locaties / bij (kunst) organisaties zoals Casa Moderna, Cultureel Centrum Curaçao, IBB en/of Landhuis Bloemhof.

De Open Atelier Route wordt vanaf de eerste editie in 2006 ondersteund door het Cultuurfonds Caribisch Gebied. Voor iedere editie zijn er daarnaast ook (wisselende) lokale commerciële sponsoren.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*