Özgür Kar wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Uitreiking een van de leukste, rijkste kunstprijzen die Nederland rijk is in een live radio-uitzending des avond laat dompelt potentiële voorpret in een ijskoud bad van vereiste radiostilte. Zet die makers dan op zolder zou je zeggen, laat het feestvierende publiek slempen bij de haard.

Zoals steevast bij de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs een ijzersterke line-up waarbij ik vooraf geen winnaar duchtte te doodverven. In de schoenen van de jury dit jaar, liever niet. Dit jaar nog onmogelijker dan wel vaker onmogelijk.

Özgür Kar ging lopen met de 10.000 euro, een publicatie en lof, felicitaties en eeuwige roem. Ik had Özgür eerder de Prix de Rome passend geacht, de VK-prijs Isabelle Andriessen, Wouter Paijmans of Philip Vermeulen en de VK-publieksprijs Sharelly Emanuelson.

Schijnbaar levende dode objecten van Isabelle Andriessen

advertentie(s)

Oog voor detail.

In een soort tent (er is Rothko in huis en Rothko wil ventilatie/stilte of allebei anders hoor je de geplengde tranen/het drogen van de geplengde tranen niet) een sculptuur gestapelde TL’s van Philip Vermeulen.

Had het kwa monumentalisme sculptuurtechnisch beter gedaan vet en fier in de ruimte. Maar het plengen der tranen bij Rothko had de compositie van het subtiele flikkerende crisp geluid van de TL-starters kunnen overstemmen.

Philip Vermeulen kende ik niet maar kijk eens dit filmpje. Zet knetterhard en laat even lopen. Voor oog en oor.

Naaiatelier Wouter Paijmans vol serieel uniek handwerk.

Documentair sprookjespaleis Sharelly Emanuelson

En bij de entree het werk van Özgür Kar

    Anna van Leeuwen in gesprek met Suzanne Swarts en Philip Vermeulen

Voorafgaand aan de live radiouitzending waarin een vooraf opgenomen wandeling door de tentoonstelling met juryvoorzitter Barbara Visser alle aandacht deed verslappen een wel levendige talkshow waarin Anna van Leeuwen in gesprek ging met makers en scouts.

IJzersterke line-up supersympathiek gezelschap kunstenaars. Iedereen alles van harte gegund.

Maar de winnaar is: Özgür Kar.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is nog te zien tot 22 maart.
15 maart bekendmaking publieksprijs. (Ik voorspel Sharelly Emanuelson; niet op foto, ze was er bij via een live videoverbinding.)

stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/volkskrant-beeldende-kunst-prijs

About Jeroen Bosch 4713 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*