Back To Normal en Entangled Species in Billytown, Quartair en Trixie

Back To Normal (2 – 24 juli), geïnitieerd door Alternative Art Guide en Artist-Run Network Europe (ARNE), is losjes gebaseerd op het idee van normaliteit na de pandemie, en nu ook uitgedaagd door de oorlog in Oekraïne. Is een door kunstenaars gerunde ruimte alleen een presentatie- en productie hub, of moeten we opnieuw bedenken wat we aan het doen zijn? Moeten we regelmatiger in ons tempo stoppen en aan zelfreflectie doen? En moeten we niet liever vooruitgaan dan terug te gaan naar het normale?

Alternative Art Guide nodigde vier door kunstenaars gerunde ruimtes in Den Haag uit om met mee te doen aan dit project: Hgtomi Rosa, Quartair, Trixie en Billytown. Zij nodigden op hun beurt zowel een door kunstenaars gerunde ruimte uit Europa als een van buiten Europa uit om een soort collectief te vormen en die nodigden dan weer kunstenaars om werk te presenteren. Zo werkte Trixie met U10 Art Space uit Belgrado, Servie en 16/16 in Lagos in Nigeria, Billytown met Sandwich uit Roemenie, C5CNM en CLC Gallery Venture beide uit Beijing, China; Quartair met Artisterium in Tbilisi, Georgië, en Flux Factory in New York en Hgtomi Rosa met MA Project in Perugia, Italië, en UniArte in Willemstad op Curaçao.

Het lijkt alsof ik documentafifteen niet heb verlaten ook hier gaat de ene uitnodiging in de andere over en wordt er zo een heel netwerk gebouwd, love it!

In combinatie met de uitnodiging aan UniArte was ik door Rob Knijn uitgenodigd voor de opening van het programma om in gesprek te gaan over Entangled Species met Angela Bartholomew in dit geval over het hoofdstuk Projectruimtes en residenties in het Caribisch gebied.

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

In gesprek met Angela Bartholomew (foto’s: Sharelly Emanuelson)

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Vanwege alle lockdown perikelen was Nzingha Clarke, de editor van Entangled Species, nog bij geen enkele boekpresentatie geweest (ze woont in Marseille). Nu was ze dan eindelijk van de partij (rechts op de foto). Na al dat zitten is de hoogste tijd om wat te bewegen met performance kunstenaar Kexin Hao, en haar afstudeerproject van de KABK, hoppa beentjes van de vloer!

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

De rest van de middag waren er diverse gesprekken en sessies over verschillende topics met de deelnemers van de verschillende collectieven.

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Na het gesprek wordt ik enthousiast aangesproken door kunstenaar Lehna Huie ze is hier met Flux Factory wat ik goed ken uit NYC. Ze is super geïnteresseerd in het Caribisch gebied en connecties daar. Ze blijkt de kleindochter van Albert Huie te zijn geboren in Jamaica, een kunstenaar wiens naam en werk ik ken. Het hangt in de National Gallery van Jamaica. Hij was als jonge kunstenaar de assistent van Edna Manley en was later een van de oprichters van Jamaican School of Art and Crafts (1950) een school die zich ontwikkelde tot een volwaardige hogeschool voor podium- en beeldende kunsten een van de de weinige landen in het Caribisch gebied met een BFA sinds 1995 veranderde de naam in Edna Manley School for the Arts. Huie verhuisde na verloop van tijd naar Amerika waar zijn kleindochter ook geboren en getogen is. De Caribbean was goed vertegenwoordigd in back to normal!

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Lehna Huie – Quartair x Flux Factory

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Sharelly Emanuelson & Raily Yance (UniArte, Curaçao)

“Het was geweldig om deel te nemen en andere ruimtes en collectieven te zien. Quartair en Hgtomi Rosa waren de gastheren van UniArte en waren vriendelijk en gastvrij. Het hoogtepunt van “back to normal” voor ons was de rondleiding door de ruimtes en de verschillende kunstenaars van over de hele wereld die aanwezig waren en tentoongesteld werden in de verschillende ruimtes. Den Haag is een spannende plek voor kunstcollectieven omdat alles dichtbij is en artistieke projecten en ontwikkeling stimuleert door collectieve ondersteuning of initiatieven zoals Stroom. Dit was een uitstekende gelegenheid om de afwisseling te hebben gezien en deel uit te maken van dit evenement.” – Sharelly Emanuelson – UniArte

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Op stap met Rob Knijn (rechts).

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

    Raily Yance (UniArte kunstenaar), Entropías de los cotidianos, 2022, inkt op papier 70x50cm, serie van 6 (foto: Sharelly Emanuelson).

Mochten lezers meer over willen weten over de infrastructuur voor de kunsten in het Caribisch gebied, dan is er komende 17 augustus een volgend gesprek in Framer Framed in Amsterdam-Oost (17.30 – 19.00 uur)!

De tentoonstellingen waren de hele maand juli te zien. De presentaties werden op drie locaties gehouden, omdat Hgtomi Rosa op dit moment geen tentoonstelling in de eigen ruimte kan organiseren.

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Billytown

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Quartair

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Trixie

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Back To Normal en Entangled Species in Billytown

Trixie x U10 Art Space, Belgrado, Servië
Kunstenaars: Iva Kuzmanović, Jonas Raps, Lidija Delić, Marija Šević, Nina Ivanović, Nemanja Nikolić en Thijs Jaeger. Curator: Katarina Petrović

Billytown – The Connection x met CLC Gallery Venture (CN), C5CNM (CN), Sandwich Gallery (RO) en Billytown (NL)
Kunstenaars: Aaajiao, Bernice Nauta, Bram De Jonghe, Cristian Raduta, Daniela Palimariu, He Wei, Henk Visch, Iede Reckman, Jin Ningning, Kiki Wang, Maja Klaassens, Marc Oosting, Melle de Boer, Nabuqi, Robbin Heyker, Yu Ji en Zhang Miao Curator: Robbin Heyker

Quartair x Flux Factory, New York / Artisterium, Tiblisi, Georgië
Hgtomi Rosa x MA Project, Perugia, Italië / UniArte, Wilemstad, Curaçao
Kunstenaars: Barney de Krijger, Dana LaMonda, Elene Rakviashvili, Jan Dirk Adams, Lehna Huie, Letizia Cassetta, Manuchar Okrostsvaridze, Raily Stiven Yance, Yukari Nakamichi en Quin Qu. https://www.quartair.nl/back-to-normal/

Alternative Art Guide
Alternative Art Guide is de grootste gids voor alternatieve kunstruimtes over de hele wereld, een dienst en hulpmiddel om kunstruimtes te ontdekken die vaak moeilijk te vinden zijn. Met meer dan 1700 ruimtes wereldwijd is Alternative Art Guide het grootste online overzicht van non-profit, door kunstenaars gerunde en onafhankelijke kunstruimtes. De interactieve kaart maakt het makkelijker om het maximale uit een bezoek aan een nieuwe stad te halen, of om erachter te komen wat er thuis om de hoek is. Daarnaast geeft Alternative Art Guide inzicht in de lokale omstandigheden voor de presentatie van hedendaagse kunst met een verzameling artikelen. De artikelen worden bijgedragen door kunstenaars gerunde ruimtes en curatoren in het veld, die vragen oproepen over lokaliteit versus globalisering en hoe verschillende kunstpraktijken over de hele wereld vorm krijgen. De gids wordt voortdurend bijgewerkt door nieuwe spaties aan het overzicht toe te voegen en houdt ruimtes bij wanneer ze bewegen of sluiten.
www.alternativeartguide.com

Artist-Run Network Europe
Artist-Run Network Europe (ARNE) is een Europees project met focus op door kunstenaars gerunde initiatieven, medegefinancierd door het ‘Creative Europe Programme’ van de Europese Unie. In de loop van twee en een half jaar (oktober 2020-april 2023) zal het project een scala aan activiteiten organiseren, waaronder tentoonstellingen, conferenties, workshops en lezingen. ARNE heeft tot doel de zelfgeorganiseerde kunstenaarssector in Europa te versterken met de nadruk op lokale en internationale samenwerking, en een eenvoudig informatiekader te creëren voor kunstprofessionals en kunststudenten, namelijk via een collaboratief online platform, Artist-Run Resource Centre (ARRC) dat zojuist is gelanceerd: www.artistrun.eu

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*