Like U, European Cultural Residencies

Like U,  European Cultural Residencies

Ik ben uitgenodigd voor Like U een International Seminar in het dorpje Tatariv in het Karpatische gebergte in Oekraïne. Oekraïne is aspirant lid van de EU en ook op het kunst & cultuur vlak wordt er hard gewerkt om contacten te leggen in Europa. Dofa Fund en Zenko Foundation nodigen 24 culturele producenten vanuit 11 verschillende landen uit: Spanje, Portugal, Oostenrijk, Hongarije, Duitsland, Polen, België, Italië, Engeland en ondergetekende vertegenwoordigt Nederland, om kennis te maken met collega’s van diverse kunstorganisaties in verschillende disciplines in Oekraïne.

In een tijdsbestek van een paar uur arriveren we uit alle windstreken in Lviv airport, ik ben de laatste. Vandaar uit gaan we nog 4 uur met een grote tour bus richting de bergen. We rijden de laatste uren en arriveren in het pikkedonker en iedereen vraagt zich af waar zijn we? Dat blijkt een soort ski resort te zijn (eigenaar blijkt later is een verzamelaar van hedendaagse kunst en een medesponsor van de conferentie). Ik ben in ieder geval helemaal happy met mijn houten super warme kamer met een bed goed voor 10 en een heerlijk ruime badkamer met vloerverwarming en er staan zowaar 2 paar sloffen voor me klaar in een prachtig chalet. Introducties van alle delegatieleden volgenden en de maaltijd met drank (hik) was een aankondiging wat ons de komende 5 dagen te wachten stond, er kwamen kortom wel wat kilootjes bij deze week. Ik bedoel iedereen die me kent weet dat ik in the name of art ook op de houten bank op de veranda crash als het moet maar eerlijk is eerlijk dit soort verwennerij is echt helemaal niet verkeerd!

Er werd natuurlijk ook hard gewerkt. De doelen voor de conferentie waren:
– het leggen van duurzame banden tussen culturele instellingen in Oekraïne en Europa;
– bespreking van de gemeenschappelijke visie op samenwerking in het kader van de ontwikkeling van het programma van residenties voor kunstenaars en partnerschappen en de toepassing van perspectieven voor het programma Creatief Europa;
– oprichting van een netwerk van partnerinstellingen die werken met multidisciplinaire culturele projecten en gemeenschappelijke waarden bevorderen: integriteit van de EU, opname van Oekraïne in de Europese culturele context, verdraagzaamheid, gelijk partnerschap, enz.

De dagen waren onderverdeelt in presentaties van de verschillende personen en instituten, break-out sessies waarin de mogelijkheden van projecten waarin we (en hoe) kunnen samenwerken werden bedacht en besproken in verschillende disciplines. We bespraken lokale en pan-Europese contexten, verkenden de bereidheid tot dialoog en wisselende ervaringen uit. Er was een trip naar Ivano-Frankivsk waar we een route liepen om buitenwerken (muurschilderingen) te bekijken en een presentatie van Teple Misto Platform in hun locatie Urban Space 100 kregen en hun eerst volgende project een broedplaats in de PromPrylad plant bezochten. Ook Oekraïne ontkomt niet aan de gentrificatie!

Like U,  European Cultural Residencies

Sasha represents…

Like U,  European Cultural Residencies

Presentaties & Breakout Sessies

Like U,  European Cultural Residencies

Like U,  European Cultural Residencies

Like U, European Cultural Residencies

Zenko Gallery

Like U, European Cultural Residencies

Like U, European Cultural Residencies

Ivano – Frankivsk rondleiding muurschilderingen

Like U, European Cultural Residencies

Like U, European Cultural Residencies

Like U, European Cultural Residencies

Like U, European Cultural Residencies

Urban Space 100 – Presentatie Teple Misto Platform

Like U, European Cultural Residencies

PromPrylad Plant (buiten en binnen)

Like U, European Cultural Residencies

Het belangrijkste resultaat is het gebouwde vertrouwen tussen Oekraïense en Europese instellingen op persoonlijk en professioneel niveau, wat de sleutel is tot een duurzame samenwerking. Mocht je geïnteresseerd zijn in meer informatie en/of contacten in Oekraïne laat dan een berichtje achter hier bij het commentaar en dan reageer ik daar op!

Met dank aan: Dofa Fund & Zenko Foundation
Foto credit: Valentyn Kuzan

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*