Een kasteel voor Carel Willink

Afgelopen week las ik in de krant dat Museum More- Kasteel Ruurlo een enorm succes is, met in nog geen half jaar tijd al 120.000 bezoekers. Kasteel Ruurlo, een dependance van het nabij gelegen Museum MORE in Gorssel, is van een particulier. Initiatiefnemer en eigenaar van beide musea is de miljardair Hans Melchers, zelf geboren en getogen in de Achterhoek. Zijn wens was om zijn omvangrijke kunstcollectie, voor een deel gekocht uit de failliete boedel van het museum voor Realisme van DSB bank- Dirk Scheringa, met publiek te delen. In Gorssel is een grote collectie realistische werken te zien met daarbij wisselende tentoonstellingen. Voor zijn collectie van favoriete kunstenaar Carel Willink zocht Melchers elders een mooie plek en die vond hij in Kasteel Ruurlo. Daar moest wel veel aan verbouwd worden. Het museum opende afgelopen zomer. Al vanaf het begin trekt het drommen mensen, meer nog dan ze ooit in Ruurlo hadden kunnen voorspellen. De plaatselijke economie draait zowel in Gorssel als in Ruurlo op volle toeren.

Een kasteel voor Carel Willink

Een bovenmatige interesse van mijn kant voor kunst in kastelen (bij Plaatsmaken werken we aan een groot project waarin we hedendaagse kunstenaars koppelen aan zeven Gelderse kastelen, onder de titel Een Zacht Geruis te zien vanaf 1 april) dreef mij naar Ruurlo om de situatie daar eens in ogenschouw te nemen. Ik was benieuwd naar de plek, naar hoe de kunst erbij hing, en ook zeker naar de mensen die erop af komen. Wist je trouwens dat de jeugdserie De Zevensprong uit begin jaren ’80 hier is opgenomen?

Het kasteel lijkt in niets meer op dat televisiekasteel. Alles is strak aangeharkt, gloednieuw in de verf. Het was duidelijk de bedoeling een moderne twist aan het erfgoed te geven, er is een glazen brug over de gracht aangelegd. In de kastelen waar ik me tegenwoordig voor ons project begeef zijn dit soort zaken niet aan de hand – alles wordt zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat gehouden. Opvallend detail is trouwens wel dat ik in meerdere van die zeven Gelderse kastelen fraaie houtkachels tegenkwam die afkomstig bleken uit Kasteel Ruurlo. Die zijn er hier dus allemaal uitgehaald, en daarvoor in de plek zijn in de grote schouwen exact passende hedendaagse verwarmingen aangelegd. Kwestie van smaak.

Een kasteel voor Carel Willink

Een kasteel voor Carel Willink

Een kasteel voor Carel Willink

Kosten noch moeite zijn gespaard om Willink zijn huis te geven. De entree is volledig uit glas opgetrokken en past bij de brug. Het glas loopt door tot aan de tweede verdieping. Alle zalen zijn voorzien van een bijpassende wandbekleding, zijde met een dramatisch moiré effect. De vloeren zijn opnieuw gelegd, de gestucte plafonddecoraties worden gespiegeld in uitgefreesde motieven. Echt groot is het museum niet, je dwaalt er in een uur doorheen. Een stuk of dertig schilderijen zijn te zien, een aantal tekeningen en een paar sculpturen van andere kunstenaars, onder wie Miriam Knibbeler die voor Museum MORE een babyneushoorn op meer dan levensgroot formaat maakte. Hier is een kleine variant te zien

Een kasteel voor Carel Willink

Een kasteel voor Carel Willink

Een kasteel voor Carel Willink

Een kasteel voor Carel Willink

Eerlijk is eerlijk: ik houd niet erg van Willink. En ook niet van de manier waarop de moderne tijd is ingebracht in de restauratie van dit prachtige kasteel. Maar dat is een kwestie van smaak. Het is zeker, gezien de bezoekcijfers, dat het voor een heleboel andere mensen een geweldig museum is.

Wat ik wel prachtig vind: de jurken van Willinks excentrieke tweede vrouw Mathilde. Deze Zeeuwse deerne bracht het hoofd van de oude schilder op hol en liet hem de dure gewaden van de jetset ontwerpster Fong Leng voor haar kopen. De prijzen van zijn schilderijen stegen mee met de rekeningen van Mathildes couturier. Een aantal gewaden zijn er opgesteld, in een theatrale setting van grote vitrines en lampen, zo prominent dat ze de kamer vullen. De foto’s van Mathilde met Willink, van Paul Huf, zijn ook fantastisch om te zien. Over de top jaren ’70, en zij met een soort van hysterische gezichtsuitdrukking. In een zaal staat de bekendste van haar gewaden, de Luipaardmantel, helemaal alleen in een vitrine. Ze poseerde ermee voor het schilderij dat in dezelfde zaal hangt, vlak voordat hij hun relatie verbrak. Kort daarna kwam Mathilde onder vage omstandigheden om het leven. Je zou kunnen zeggen dat Mathildes aanwezigheid in het kasteel een belangrijk onderdeel is van de verder wat brave tentoonstelling. In de opgestelde gewaden kun je haar moeiteloos voor je zien.

Een kasteel voor Carel Willink

Een kasteel voor Carel Willink

Een kasteel voor Carel Willink

Een kasteel voor Carel Willink

Een kasteel voor Carel Willink

Een kasteel voor Carel Willink

Het museum trekt een eigen doelgroep. Dat zijn geen mensen die naar Art Rotterdam gaan, maar die vanuit een andere interesse komen kijken.
Dit is natuurlijk goed, ik bedoel: het museum is meer dan geslaagd in de opzet. Niets op aan te merken, het is goed geregeld, er is een goed uitgevoerde gratis fullcolour bezoekersgids, in de oranjerie kun je leuk lunchen. Hans en Monique Melchers hebben hier een fantastisch cadeau voor Ruurlo neergezet. Dat het niet erg zou passen wanneer er een echte interventie door een hedendaagse kunstenaar zou plaatsvinden, zoals Plaatsmaken gaat doen in Een Zacht Geruis, geeft helemaal niets. Die interventie heeft immers al plaatsgevonden tijdens de verbouwing.

Museummore-kasteelruurlo.nl

About Inge Pollet 40 Articles
Schrijver, dichter, ex-kunstenaar. Werkt als tentoonstellingsmaker en projectontwikkelaar. Plaatsmaker voor kunst en poëzie. Redacteur, nadenker. Wildspotter buiten en binnen het veld. Atelierbezoeker. Hardloper. Sterrenkijker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*