Rondje Art Rotterdam Week

Rondje Art Rotterdam Week

Tijdens Art Rotterdam start ik bij de Bijenkorf waar voor het eerst het project Room on the Roof, een artist in residence, is georganiseerd. Voor deze editie hebben ze Krijn de Koning uitgenodigd om een site-specific installatie te maken. Hij heeft in de voormalige kapperszaak, die verborgen zat achter een muur op de eerste etage, de frisse knalroze installatie Uitgestald gemaakt. Waarop details uit de directe omgeving en winkel zijn geschilderd, zoals bijvoorbeeld de ronding van het plafond. Om de expositie toegankelijk te maken voor het publiek, is de tussenmuur verwijderd. Vanuit de winkel is het kleurrijke object zichtbaar en lokt het nieuwsgierig publiek naar vrolijk binnen. Om de aandacht op producten in winkels te vestigen worden ze van bovenaf belicht, deze manier van aandacht vestigen gebruikt De Koning ook voor zijn installatie. Hierdoor worden de twee ruimtes met elkaar verbonden en vervaagt de grenslijn tussen de kunstpresentatie en de presentatie van de koopwaar.

Te zien tot en met april 2019

Rondje Art Rotterdam Week

Mijn volgende stop is de Garage waar curatoren Sjoerd Kloosterhuis & Madelon van Schie de tentoonstelling Gaia in the Antropocene hebben gemaakt. Een prachtig verstilde poëtische tentoonstelling die aansluit bij de groeiende aandacht voor aan de natuur gerelateerde mythen in de beeldende kunst en het tijdperk dat door de mens gedomineerd wordt: het Antropoceen. De bezoeker wordt door de werken subtiel meegenomen in het dystopische onderwerp.

Deelnemende kunstenaars: Thierry Oussou, Milena Bonilla, Rometti Costales, Pauline Curnier Jardin, Jonathas de Andrade, Jimmie Durham en Maya Watanabe.
Te zien tot en met 31 maart 2018.

Rondje Art Rotterdam Week

Vanaf hier pak ik de bus naar de Van Nelle Fabriek. Waar een hoop prachtige presentaties te zien zijn. Het eerste werk waar ik voor val is van Jean-Baptitse Maitre, bij Martin van Zomeren. Maitre maakte jaren lang werk op zijn computer, maar sinds 2017 is hij weer begonnen met schilderen. Wat ik heel interessant vind aan het werk is dat de penseelstreken bijna gephotoshopt lijken. De scheidingslijn tussen digitaal en fysiek werk zijn hierdoor moeilijk te herkennen.

Rondje Art Rotterdam Week

Van de presentaties van Juliette Jongema wordt ik altijd blij! Hierop de foto is het werk van mijn favoriet kunstenaar van RijksakademieOPEN te zien: Nora Turato.

Rondje Art Rotterdam Week

Hetzelfde geld voor de presentatie bij Ellen de Bruijne. Op de foto is het werk van Pauline Curnier Jardin te zien. Haar werk is tevens te zien in de expositie in de Garage.

Rondje Art Rotterdam Week

Bij de afdeling intersection presenteert Kunstfort Vijfhuizen Dan Walwin – Dawn at Demoralize. Walwin zoekt vaak het ongemakkelijke en onbenoembare op. Bestaande systemen herziet hij door elementen uit onze werkelijkheid op een vervreemden manier samen te brengen.

Rondje Art Rotterdam Week

Billytown laat schilderijen van Marinus Lut zien: imperfecte zwarte vlakken die op verschillende materialen zijn geschilderd. Doordat ze op willekeurige hoogtes en plekken zijn opgehangen, ontstaat er een spannend reflectie tussen de werken. Dit levert een esthetische en prikkelende presentatie op.

Rondje Art Rotterdam Week

Fons Welters, Bob Eikelboom!

Rondje Art Rotterdam Week

In a Tale of a Tub, presenteert curator Noor Mertens Mall of Europe van Emma van der Put.

Rondje Art Rotterdam Week

Tot slot loop ik nog even snel de designbeurs OBJECT binnen in het HAKA-gebouw. Waar gevestigde en opkomende designers hun laatste producten tonen. Een fijne afsluiting van de dag!

Rondje Art Rotterdam Week

T/m 11 februari a.s.

Artrotterdamweek.com

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*