Opening Gaia in the Anthropocene @ Garage Rotterdam

Vrijdag 2 februari opende Gaia in the Anthropocene. Mooi opgezet, de ruimte vormt een nieuw geheel, elke expo in Garage Rotterdam is opnieuw een verrassing. Maar de werken lijken vooral programmatisch ingezet. Leeswerk voor de liefhebber.

Leuke kwoot overigens:

“In een interview vroeg Durham zich ooit af waarom iedereen toch altijd wil weten wat een kunstwerk betekent, terwijl niemand die vraag ooit stelt als het om muziek gaat. Muziek is wat het is, en dat zou kunst ook moeten zijn zo concludeerde hij. “

“Zo zou het bij kunst ook moeten zijn”, welicht. Maar dat is het hier allesbehalve. Het is vooral indirect. Je kunt je afvragen hoe inhoudelijk dat allemaal is, een keurige curatorendroom, vleesgeworden aanvraag tot duiding, met kans op regen en hier en daardoor stuitende oppervlakkigheid.

Affijn de vragen zijn groot: “Hoe kunnen we onze relatie met de aarde opnieuw vormgeven en een nieuw begrip van de natuur vormen? En kunnen mythen daarbij een rol van betekenis spelen?”

advertentie(s)

De daarbij ingezette werken illustreren de wens van de curator om tot een betekenisvolle show te komen. Maar zo werkt het niet. Het is gecreëerde ruis, achter de werken. Van het herlezen van de catalogus krijg ik een nare smaak in de mond. Wat een poeha. Ik kan en wil het niet lezen.

Maar wat blijft er van de werken en de tentoonstelling over, de onderdompeling in achterliggende verhalen losgelaten?

Maya Watanabe, Cavillaca’s persistence

Jimmie Durham, You can’t make an omelet without breaking eggs

Jimmie Durham, Paper Weight

Deze film is wel grappig. Zorgvuldig geconstrueerde homo-erotiek, Riefenstahl goes vissenknuffelaar. En vertoont bovenstaande acteur niet enige gelijkenis met Tom Hanks? Run, Forrest, run.

Jonathas de Andrade, O Peixe.

Ik vind het lastig omgaan met geillustreerde maatschappelijke relevantie. Waar is wat werkt, maar Gaia in the Anthropocene werkt ondanks of juist door de ingezette (goede) bedoelingen mijns inziens helemaal niet. Het wordt allemaal ongewild esthetisch, een rangschikking van kunstwerken.

Gaia in the Anthropocene is nog te zien tot 31 maart. Gaat dat zien, informeer uzelf. Wat denkt u?

garagerotterdam.nl/nl/catalogi/33

About Jeroen Bosch 4713 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

 1. ik zei toch dat er een beuys revival in de lucht hangt
  krijgen we de hele occulte moddervloed van de seventees weer over ons heen
  in Crooswijk kan je al mythologisch begraven worden
  verkeerde kwoots en verkeerde kunstenaars
  jimmie de nep-cherokee
  doe dan lothar baumgarten nog een keer
  en herlees levi-strauss: mythologie is ook verlichtingsdenken
  kunst is de ontkenning daarvan, niet een mystificatie

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*