Kòrsou (Curaçao) – Instellingen

Kòrsou (Curaçao) - Instellingen

  Opening 70 jaar Curaçao Museum, Giovanni Zanolino voor zijn werk tijdens de opening (foto G. Zanolino).

Beeldende kunst als vakgebied is vrij recent op Kòrsou (Curaçao). In de 19e eeuw had Kòrsou de belangrijkste uitgeverij van bladmuziek en een van de grote uitgeverijen in literatuur in Zuid Amerika en het Caribisch gebied, maar de beeldende kunst kwam pas mid-twintigste eeuw met pioniers als Chris Engels en Lucila Engels Baskaljon echt op gang. Het was Lucila Engels Baskaljon die als eerste kunstenaar, Kòrsou vertegenwoordigde op een internationale biënnale (Sao Paolo, 1955).

Chris & Lucila waren mede oprichters van het Curaçao Museum dat op 7 maart 1948 de deuren opende. Na de grote overzichtstentoonstelling Antipasado 1900–2010 gemaakt door Felix de Rooy en Jennifer Smit in 2010, opende dit weekend (10 maart) de tentoonstelling 70 Jaar Curaçao Museum en is te zien t/m 13 juni 2018. Curatoren zijn dochter museoloog Verele Ghering Engels (oud directeur / oud bestuurslid) en kunsthistoricus Julie Hengeveld (oud bestuurslid). Er is een catalogus uitgebracht door LM Publishers.

Andere (historische) musea op het eiland zijn o.a. het Joods Museum, Landhuis Savonet en het Tula Museum. Er is NAAM (Nationaal Archeologisch en Antropologisch Memory Management) waar tot vorige maand de tentoonstelling 100 Aña Refineria na Kòrsou ‘Isla den nos Bida’ te zien was. En nieuw voor het eiland, afgelopen najaar opende Childrens Museum Curaçao, een super leuke interactieve plek waar ook hedendaagse kunstenaars en kunst instellingen gevraagd worden om projecten te doen met kinderen (tot 9 jaar).

Kòrsou (Curaçao) - Instellingen

  NAAM, Pietermaai

Kòrsou (Curaçao) – Instellingen

  Childrens Museum

Naast de musea zijn op dit moment nog een aantal plekken actief als openbare presentatieplek waaronder Gallery Alma Blou in 1991 opgericht door Lusette Verboom. Het is een commerciële galerie waar kunstenaars wonend en werkend in Kòrsou hun werk kunnen presenteren en verkopen. Alma Blou was de eerste officiële commerciële galerie van het eiland die zich langzaam maar gestaag ontwikkelde. Ze begon met Spanta Para aan de Matheywerf waar ze vooral in Kòrsou gemaakte souvenirs verkocht. In 1986 verhuisde ze naar de grotere voor ruimte van Landhuis Alma Blou (achterin was Teatro Luna Blouw) waar ze begon met haar galerie. In 2005 kocht ze Landhuis Haaibaai wat ze renoveerde en waar ze sindsdien zit met haar galerie en lijstenmakerij. Haar scoop is over de bijna 30 jaar verbreed en Verboom presenteert en verkoopt naast hedendaagse kunstenaars uit Kòrsou nu ook kunstenaars uit de regio. Samen met Nicole Henriquez van Landhuis Bloemhof ontwikkelde ze het kunstkwartet met een curriculum voor 10 lessen in kunst in Kòrsou voor lagere scholen dat ook op diverse plekken te koop is o.a. bij het Childrens Museum Curaçao (dan zonder het lespakket).

Kòrsou (Curaçao) – Instellingen

  Galerie Alma Blou, Landhuis Haaibaai (foto André Smit).

Kòrsou (Curaçao) – Instellingen

  Gallery Alma Bou (2)

Landhuis Bloemhof is waar beeldhouder May Henriquez (1915-1999), die studeerde bij Zadkine in Parijs en daarna terugkeerde naar het eiland, decennia lang haar studio had en salons, theater, dans en literatuur presentaties organiseerde. Ze liet het Landhuis met een geldelijke schenking achter in een Stichting waarover dochter Nicole Henriquez sinds 2002 de scepter zwaait. De locatie heeft studio’s (waar de studio van May nog in originele staat te zien is), workshop ruimtes op de eerste verdieping van het hoofdhuis en een presentatieruimte op de begane grond. Op het moment is daar een selectie van het werk van Norva Sling te zien komende van een tentoonstelling in het Museum Beelden aan Zee. Henriquez bepaalt de visie van de galerie en zegt zich vooral te richten op haar eigen smaak: figuratief en realisme. Henriquez houdt zich vooral bezig met de grote lijnen en heeft een aantal mensen in dienst die daarbinnen verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken. Het Landhuis heeft een enorme lap grond erom heen die voor een deel als beeldentuin gebruikt wordt. Hier werken o.a. ook beeldhouwer Hortence Brouwn en Herman van Bergen aan zijn project Cathedral of Thornes. In de tuin is er ook een speciale plek direct naast het huis waar ook regelmatig literaire avonden zijn of andere bijeenkomsten op het gebied van de diverse disciplines in de kunsten.

Kòrsou (Curaçao) – Instellingen

  Landhuis Bloemhof, studio May Henriquez.

Kòrsou (Curaçao) – Instellingen

  Landhuis Bloemhof, beeldentuin, studio Hortence Brouwn.

UniArte Projectspace (voorheen Casa Moderna in Punda) is een kunstenaarsollectief, een broedplaats voor hedendaagse kunstenaars. Het begon 2 jaar geleden met net teruggekeerde kunstenaars Sharelly Emanuelson (oprichter Stichting UniArte, 2010), Avantia Damberg, Hector Raphaela en Teatro KadaKen, vrij snel kwam daar ook cinema (Cinema Moderna) bij met filmvertoningen en gesprekken met film professionals georganiseerd in samenwerking met filmmaker Hester Jonkhout. Ze maken gebruik van een leegstaande winkel van 3 verdiepingen, waar ze geen huur maar wel de vaste lasten en onderhoud betalen. Er zijn studio’s, repetitieruimte op de bovenste verdiepingen en een presentatieruimte op de begane grond die naast het eigen gebruik ook beschikbaar is voor alle kunstenaars en collega instellingen op het eiland. Regelmatig zijn er Artist Talks met internationale kunstenaars die het eiland aandoen voor werk en/of vakantie, tentoonstellingen, presentaties en andere activiteiten. In de winkelramen kunnen kunstenaars (lokaal en bezoekers) zich aanmelden om kleine installaties te vertonen. Het pand zou 6 maanden ter beschikking zijn maar dat werd 2 jaar en gaande.

Kòrsou (Curaçao) – Instellingen

  UniArte Projectspace (voorheen winkelpand Casa Moderna).

Kas di Kultura is het vooruitgeschoven loket van de overheid waar kunstenaars een aanvraag kunnen doen voor een project (maximaal Naf 500 per project). Verder is de organisatie uit naam van de overheid verantwoordelijk voor de financiering, organisatie en programmering van een aantal grote nationale activiteiten als Siman di Kultura en de Oudejaarsviering. De exploitatie en beheer van Teatro Luna Blou is met de pensionering van Norman de Palm ook overgenomen door Kas di Kultura en ze doen ook het beheer en exploitatie van het Tula Museum.

Kòrsou (Curaçao) – Instellingen

  Kas di Kultura (binnentuin van het kantoor in Scharloo).

Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch gebied legt voorzitter Michelle Caprilles uit krijgt per jaar 750.000 Naf (340K euro) doorgeschoven door het Prins Bernhardfonds in Nederland te verdelen over Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St Eustatius en St. Maarten. De subsidies zijn voor alle kunstdisciplines. De bijdragen zijn maximaal 25K (Naf) voor grote projecten, 10K (Naf) voor kleinere projecten (per maand aan te vragen) en Max. 2500 (Naf) voor reizen naar bijvoorbeeld een tentoonstelling waaraan een kunstenaar deelneemt in het buitenland.

Kòrsou (Curaçao) – Instellingen

  Atelier Marlies Schoenmakers – Open Atelier Route 2018 (foto OAR2018).

Iedere 3 jaar wordt met groot succes de Open Atelier Route (dit jaar 3/4 en 10/11 maart) georganiseerd door kunstenaar Ellen Spijkstra en collega’s. Ik was helaas niet op het eiland om de route zelf te doen maar zag veel van de ateliers die werden klaargemaakt in aanloop naar de route. Veel kunstenaars verkopen (ook) aan huis en hun studio’s zijn vaak een soort van eigen galerie, presentatieplek.

Plein Air Curaçao is het tweejaarlijkse festival voor landschap schilderen georganiseerd door the Art Foundation Curaçao. Ze proberen er ieder jaar weer iets bijzonders van te maken zo schilderden alle deelnemers in 2017 onder water… ik had er nog nooit van gehoord maar het was een groot succes en gebeurt op meerdere plaatsen in de wereld. Gedurende het jaar heeft Art Foundation Curaçao een galerie in Punda waar ze schilderijen verkopen van kinderen, amateurs en professionals en in consignatie achtergelaten schilderijen van de internationale deelnemers aan de Plein Air’s.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=rr7yD9QGHDY” /]

Pre-educatie instelling IBB’s mede oprichter David Bade blies vooruitlopend aan dit artikel zelf al uitgebreid de loftrompet over zijn eigen instelling bij een vorig artikel. Minder schrijfwerk voor mij en dat gaf tijd om eindelijk na 2 maanden een middagje vrij te nemen, de bikini uit de koffer te halen en te gaan zwemmen en boekje te lezen.

Kòrsou (Curaçao) – Instellingen

  Met dank aan David Bade!

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Kòrsou is mede mogelijk gemaakt door Marguerite de Rooy. Met dank aan iedereen die me referenties gaf en alle kunstenaars, mensen werkend in de kunstsector en instituten die tijd vrij hebben gemaakt om mij te ontmoeten en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 348 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*