Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Ciro Abath is een beeldhouwer die een verscheidenheid aan materialen en technieken, keramiek, brons gieten, glasblazen en ovengieten gebruikt. In zijn werk worden historische en organische aspecten gecombineerd met mystiek en mythen.

Abath woont in een kunukuhuis met een behoorlijke lap grond. Hier bouwde Abath eerst een ceramische werkplaats en later ook een glas werkplaats, allemaal in de stijl van het oorspronkelijke kunuku huis. Een verscholen paradijs in de luwte van het toerisme waar hij in alle rust kan werken. In de grond om de gebouwen heen staan tussen de wilde cactussen en schaduwrijke bomen, sculpturen en installaties van Abath.

Er staan diverse publieke werken van Abath op Aruba waar hij me na het studiobezoek ook nog langs rijdt. Werken in opdracht van banken en de overheid in verschillende stijlen (abstract en traditioneel figuratief) en technieken.

In Nederland was Abath in de afgelopen jaren onder andere te zien in Museum de Fundatie in Zwolle met “Transitie” een werk dat hij maakte met ceramist Ellen Spjikstra (Curaçao). Voor een aantal maanden wisselende ze ideeën uit en werkten deels in haar werkplaats en deels in zijn werkplaats aan dit gezamenlijk werk.

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Atelier Ciro Abath

Ciro Abath nam deel aan verschillende internationale tentoonstellingen o.a. in Museo del Barrio (NY), Perez Museum (Miami) en vertegenwoordigde Aruba op de Biënnale van Sao Paolo, Brazilië (23e) en Havana, Cuba (7e). Werk van Ciro was in is te zien op verschillende openbare plaatsen op het eiland: op de luchthaven en bij de centrale bank van Aruba, Aruba Investment Bank, Arubabank Hato en Plaza Padu. Het atelier van Abath is op afspraak te bezoeken op adres Turibana #14, Noord Telefoon: + 297 5937361 voor het maken van de afspraak.

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Aruba is mede mogelijk gemaakt door dr. Adi Martis. Met dank aan iedereen die tijd vrij heeft gemaakt om mij te ontmoeten en/of door te verwijzen en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

2 Comments

  1. Nice article Sasha, as are most articles about Ciro’s work and project, it being one of the very few that are sustainable on Aruba. Am quite disappointed, however, by the lack of coverage of more material you found while in Aruba. A broader coverage and your view (even if preliminary) of developments in Aruban art would have been far more interesting than plugging just one project with 16 pictures of every detail of this one studio in Aruba. Have I missed like a bunch of blog posts or is this a subtle comment on art on Aruba? Good luck with your project and greetings!

  2. Hi @stan Kuiperi there’s always an atelier story for every island and then other articles that are in this case (the case of Aruba) has not been published yet but are coming soon so … more information about Aruba is coming up! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*