Rineke Dijkstra @ De Pont

Rineke Dijkstra breeduit in De Pont. Het oeuvre dat we vorig jaar grotendeels in het Stedelijk konden zien, afzonderlijke werken bevinden zich bijna in elke collectie. Niet Nederlands minste maar wel vrij alom aanwezig. Eigenlijk miste ik alleen het portret van de koning.

Amusant is de ankeiler van Omroep Brabant “Rineke wie? We kennen Rineke Dijkstra niet. Zonde. We hebben het hier toch over een wereldberoemde fotograaf.” Je gelooft het haast niet maar het staat er toch echt. Klassieker Dijkstra als ontdekking zien – wellicht sture men de verslaglegger van dienst volgende keer toch maar liever naar PSV-Willem II. Twee relatief onbekende clubs uit het Zuiden van het land. Die iets met een bal doen. Een man met een fluitje bewaart de rust.

Dit terzijde: Die oude werken zetten de toon en zijn waanzinnig goed. De badpakkenserie en The Buzz Club video zijn ontwapenend, charmant en gelaagd. Daarna getuigt het werk vooral van voorname professionaliteit, pregnant vaak, waarbij een idee technisch perfect wordt ingezet om tot series van beelden te komen.

De video’s (ballet, kunst kijken, tekening maken) zijn allemaal te gewild, net te netjes. Behalve:

    (Van youtube geplukt fragment, ik heb zelf niet met de camera staat zwaaien maar simpelweg genoten.)

Heerlijk om The Buzz Club weer te zien. In mijn herinnering met fragmenten op het toilet waarbij de deur steeds open gaat en de muziek warm binnen rolt. Waar latere video’s akelig perfect ogen, voelt deze zo vanzelfsprekend, incluis malle ‘fouten’, als uit de hand gefilmd en gemonteerd uit de losse pols.

Nog tot 22 juli.

depont.nl/en/exhibition/release/rineke-dijkstra/

En zaterdag 21 april wordt alweer Sean Scully geopend.

Hoe dan ook mooi een-tweetje met Hadassah Emmerich / Nadia Naveau om de hoek in Park.

En verder, een kleine a-selecte greep uit de meer vastere collectie:

Leuk om het ongebruikelijke modernisme van Callum Innes hier te zien. Daar is De Pont ook sterk in, nu en dan een vreemde eend in de bijt. Verstild classisisme. Ik zie liever Arjan Janssen maar dit is ook puik.

Anton Henning, nooit echt fan van geweest sinds ik voor een gallery-show in Berlijn mijn camera was verloren. Of hij was gestolen. In ieder geval kwijt. Kan Henning niks aan doen maar de associatie beklijft.

Katharina Grosse foeilelijk, waar ik haar puike installatieve werk hoog heb zitten. Dan lijkt dit toch meer voor de handel erbij gemaakt. Dan was de show hier toch beter.

Tot aanstaande zondag, opening Sean Scully.

depont.nl/en/exhibition/release/sean-scully

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

4 Comments

  1. Toch heb ik er niks mee. Vindt het vooral een vondst geperfectioneerd als een truukje en conceptueel net leeg genoeg voor eigen interpretatie. Met die ogen wordt het dan wel weer tamelijk briljant, maar op een Koons/Hirst-achtige manier.

  2. is’foeilelijk’ een criterium? moet het mooi of lelijk zijn JB of zijn er andere mogelijkheden om n werk te duiden

  3. Wat denk je zelf ppjn? Als zodanig kan een goed werk lelijk zijn. Deze Grosse’s staan mi in contrast met haar installatieve cerebrale monumentale imposante werken.

  4. omdat jij het foeilelijk vind, zeg je dat het voor de handel is? willekeurige beargumentering nietwaar?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*