Jezelf healen terwijl je shopt

Je grote liefde heeft je verlaten voor een ander, een naaste is ernstig ziek, of je hond, kat of hamster is overreden. We hebben allemaal periodes in ons leven dat het niet zo lekker gaat. En terwijl jij van verdriet niet weet waar je het zoeken moet, gaat een vriendin van je door precies eenzelfde periode. Maar zij heeft zich bij een nieuwe club aangesloten, waar ze lezingen geven over healen, het opnieuw vinden van evenwicht  tussen geest, ziel en lichaam. Elke keer als ze er vandaan komt, is ze enthousiasme en vertelt ze jou dat ze haar zielsverwanten heeft gevonden. En dat de docent precies snapt hoe zij zich voelt. Het is een warm bad; iedereen zit er op dezelfde golflengte.

Een van de vuistregels die sektes hanteren is dat nieuwe leden nooit mogen vermoeden dat ze gerekruteerd worden. Zij worden geleidelijk aan geïntroduceerd in de gemeenschap. Daardoor heeft de omgeving in eerste instantie niet door wat er gaande is. En dat is nou precies het probleem.  Bij andere mensen gaan alle alarmbellen al af als ze aan het woord sekte denken, zij zien alleen gevaren. Maar is een sekte per definitie fout?

Marieke Coppens

Marieke Coppens ontwikkelt tijdens haar artist in residence bij SCHUNCK* in Heerlen, de Healing Heptagon pop-up shop. Daar kan de bezoeker op 28 en 29 april kennismaken met de sekte Blue Creates the Open Space.  Ik kreeg een persoonlijke preview.

Marieke Coppens

Bij aankomst in Heerlen loop ik direct richting de Healing Heptagon Pop-up Shop van Coppens. Giechelend bel ik aan. Coppens doet de deur voor mij open, gekleed in een blauwe jurk, haar lange bruine haar los. Vriendelijk vraagt ze of ik mijn handen wil reinigen en of ik de blauwe plastic ziekenhuisschoenen wil aantrekken. Op de achtergrond klinkt een mantra: “You don’t have to be ill to be healed. And again, you don’t have to be ill to healed.”

Terwijl zij de gordijnen opent, lopen wij samen de kobaltblauwe Healing Heptagon Pop-up Shop binnen. De ‘rutile props’ en heptagons, eveneens blauw, zijn in allerlei maten en toepassingen te koop voor zeven euro of een veelvoud daarvan.  De bedoeling is dat de koper de waarde van het product inschat en als de ‘goeroe’ het ermee eens is, kan het product gekocht worden. Wat overigens geen verplichting is. Een vrijwillige bijdrage wordt ook gewaardeerd, vertelt Coppens vriendelijk, terwijl ze mij indringend aankijkt.

Marieke Coppens

Ze moedigt mij aan om rond te kijken in de shop en blijft naast mij lopen. Terwijl ik rondkijk, stelt zij mij allerlei vragen en verleidt ze mij om antwoorden te geven die ik niet snel met een ander deel. Zij vervult de rol van de ‘goeroe’ levensecht: zij is charmant en verbaal sterk. Door alle bovengenoemde factoren, voel ik me ingesloten in een sekte. De angst schiet in mijn lichaam. Het enige dat ik wil, is zo snel mogelijk weg, weg uit de blauwe ruimte. Zodra ik buiten sta, begin ik me langzaam te ontspannen.

Even later bespreek ik mijn ervaring met Coppens en vraag haar hoe ze op het idee is gekomen. Zij vertelt dat het idee is ontstaan doordat ze zelf ziek werd. In die periode las zij een artikel in de krant over een healing sekte waar haar eigen (stief)oma bij is aangesloten. Coppens besloot om haar (stief)oma op te zoeken en ging naar een bijeenkomst van de sekte. Zij kwam tot de ontdekking dat haar oma daar heel gelukkig is. Zodoende besloot zij om de sekte Blue Creates the Open Space op te richten om zichzelf beter te maken.

Marieke Coppens

De hele opzet van de sekte van Coppens en invulling zijn geïnspireerd door het bezoek aan de sekte van haar oma. Door de titel, de setting en details in de kleding van Coppens wordt de bezoeker er subtiel aan herinnerd dat het om een kunstwerk gaat.

Coppens is inmiddels door haar eigen sekte genezen, maar blijft zich inzetten voor het healen van anderen.

Healing Heptagon Pop-up Shop van Marieke Coppens is op 28 en 29 april vanaf 15u30 t/m 19u00 te bezoeken op de Oude Veemarktstraat 2, 6411 JW Heerlen.  

Bij Greylight Projects in Brussels, is nog t/m 27 mei werk van Coppes te zien in een groepsexpositie, Rue Brialmont 11, 1210 Saint-Josse-Ten-Noode, Brussel.

Schunck.nl/agenda/healing-heptagon-extra-editie/

Marieke Coppens

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*