Erfenis

“Hoi, met Wanda”, klonk het hees uit de hoorn. Joris keek verbaasd naar het nummer in het scherm. Onbekend. “Ik wilde je uitnodigen voor een speciaal kunstproject…” Wanda wachtte Joris’ reactie niet af en gooide meteen haar troef op tafel: “…en Rob Scholte doet ook mee.” Joris zag niet direct een link tussen het werk van Rob Scholte en dat van hem, maar zijn nieuwsgierigheid was wel gewekt.

“Het is een groot vlaggenproject”, vervolgde de nicotinestem. “En ik nodig het neusje van de kunstzalm uit om een speciaal ontwerp voor een vlag te maken en die ga ik dan internationaal tentoonstellen.” Nog voor Joris had gereageerd zat er al een contract in zijn inbox. Het zag er gedegen uit, professioneel. De kunstenaar kreeg niet betaald, maar wel een eigen exemplaar van de vlag. Joris besloot erop in te gaan.

Een maand later stond Wanda hooggehakt bij Joris in het atelier te kijken naar zijn ontwerp voor de vlag. Wanda leek niet echt een kenner. Ze had een erfenis gekregen en had het geld gestoken in een paar Jimmy Choo’s en dit project. “Nou, ziet er goed uit, hoor”, hoestte Wanda. “Binnenkort komt er een fotograaf bij je langs en daarna laten we de afbeelding printen op vlaggenstof.”

Vlak voor de vlaggen binnenkwamen belde Wanda weer. “Rob doet toch niet mee. Heeft het te druk met z’n museum.” Om de een of andere reden was Joris niet verbaasd. Hoe vaak werden bekende namen niet uitgegooid als lokaas? De andere (veel minder bekende) collega’s waren nog wel aan boord. Wanda had de eerste expositielocatie al gestrikt: Deze Kunstbeurs in Amsterdam.

advertentie(s)

Weer een maand later betrad Joris de beurslocatie. In een zijvleugel ontwaardde hij Wanda, hevig hoestend, met achter haar een paar slecht uitgelichte lappen stof. Hij herkende nauwelijks zijn eigen ontwerp. “Waarom zet je er geen sterkere spots op?”, opperde hij. Wanda maakte een wegwerpgebaar. Was geen geld meer voor.

Kennelijk was er ook geen geld meer voor zijn eigen vlag, want na herhaaldelijk vragen begon Wanda hem te ontlopen. Na de beurs kreeg Joris nog een mailtje: de internationale expositie toog naar een nabijgelegen loods die tijdelijk als kunst- en designoutlet dienst deed. Daarna stierf het project een zachte dood. Joris zocht nog contact met Wanda via Facebook, maar die had haar naam inmiddels veranderd en was alweer druk bezig met een volgend project.

About Jacques Placques 97 Articles
Jacques Placques schrijft over hardnekkigheden, schandaaltjes en stereotypen in de kunst- en designwereld. Als stille getuige tekent hij observaties op die geromantiseerd zijn weergegeven om herkenning te voorkomen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*