Private choices, Centrale for contemporary art, Brussel

    Collectie R.Patt

Een expo over verzamelaars. Meerbepaald: de keuze van de verzamelaars. Waarom kiezen ze voor bepaalde kunstenaars of bepaalde kunstwerken? En kopen ze iets vanuit het hart, de buik of met het verstand?

Logischerwijze zou je denken dat verzamelaars een werk ‘tegenkomen’, er bijna letterlijk op vallen en óf met een coup de foudre, of doordacht – denken we: centjes, de waarde – een kunstwerk aankopen. En dan is er nog zo’n ander aspect: ‘smaak’. Want wat is goede smaak? Wie bepaald wat ‘goede kunst’ is? (Les gouts et les couleurs, ne ce discutent pas.) En dient kunst om te stockeren, meerbepaald ‘the hebben, te bezitten’, te tonen aan de buitenwereld – uit te lenen voor expo’s – of gewoonweg boven de schouw te hangen en er elke dag van te genieten?

Wat we ook niet uit het oog mogen verliezen, is dat verzamelaars in het kunstenveld meer en meer aan belang winnen. Musea zien hun aankoopbudgetten slinken en zijn maar al te blij dat verzamelaars hun werk willen uitlenen. En tegenwoordig durven verzamelaars ook zelf al eens voor open deurtje of museumpke spelen.

En zo geschiedde: curator Carine Fol nodigde 11 Belgische verzamelaars uit om een stukje van Brusselse Centrale – gelegen aan het prachtige Sint-Katelijne plein – in te palmen. Zo kom je als bezoeker telkens in een soort verzamel-cocon terecht van de verzamelaar. Elk van de expo-gedeeltes straalt een andere eigenheid en persoonlijkheid uit. Van een bont allegaartje tot eerder rigide opstellingen, elk met een eigen ‘collectietitel’: van Ode aan wit over De onzichtbare collectie tot In Osmose. And yes: ‘It works!’ Wat prettig om zo heerlijk veel te zien. Je komt terecht in verschillende eilandjes met allerhande hedendaagse kunststijlen en types kunstwerken. Je kunt je te verlekkeren aan rariteiten en spielereien of ergeren aan ‘dat ene rare stuk’.

advertentie(s)

Opvallend dat relatief weinig Belgen de plak zwaaien. We komen wel eens een Thierry Decordier, Joëlle Tuerlinckx of Jef Geys tegen, maar het is niet dat er met de Tuymansen of Borremansen wordt gezwaaid. De Nederlanders waren ook sumier van de partij: gerlach en koop – soms moeilijk op het eerste zicht te vinden, maar eens ontdekt, altijd een fijne ontmoeting. Of zo is Joep van Liefland ook present. Verder over de grenzen kom je Louise Bourgeois tegen of Bill Viola tot zelfs Nick Cave – ik ben er nog altijd niet uit of het den échten is of niet – maar het is niet dat de snobkunstscene, de ‘uitpakkunst’ present is. Neen, we zien een gedegen ‘goede kunst’-selectie. Waar je met een warm en constructief gevoel naar buiten keert.

Een fijn extra-tje is dat elke verzamelaar er ook zijn favoriete boek en muziekkeuze meegaf, gaande van De Alchemist van Paulo Coehlo tot La collection invisible van Stefan Zweig, een boek uit 1925 tot muziek van Arvo Pärt over Talking Heads. Kortom, het is genieten van Collectie R.PATT, Frédéric de Goldschmidt, BC, Nicole et Olivier G., C², Veys-Verhaevert, Yolande De Bontridder, familie Servais, de Collectie Galila en de Vanhaerents Art Collection.

Ik weet, dit stukje hadden jullie twee maand eerder moeten-kunnen lezen, want dit is de laatste week. (But time flies when you’re making artfun.) Maar hé, in Belgïe is er op kunstgebied never a dull moment, dus koop dat treinticketje alvast en omarm de Brusselse en Antwerpse scene, want van 25 tot 27 mei is Antwerpen the place to be: Antwerp art weekend: goed voor 72 uren kunstroteren.

Private choices, Centrale for contemporary art, Brussel
Nog t.e.m. zo 27/05/18

centrale.brussels/nl/expos/private-choices/

Stephan Balleux 3

Collectie Frédéric de Goldschmidt

Michel Francois

Vincent Meessen

Collectie BC

Louise Bourgeois

Collectie Nicole et Olivier G

Joëlle Tuerlinckx

Collectie C²

xxxx

Collectie Yolande De Bontridder

Collectie Familie Servais

Nick Cave

Collectie Galila

Chema Madoz

Collectie Vanhaerents Art Collection

Paul Pfeiffer

Collectie 1987

Johan Creten

Lili Dujourie

Private choices, Centrale for contemporary art, Brussel
Nog t.e.m. zo 27/05/18

centrale.brussels/nl/expos/private-choices/

About Hilde Van Canneyt 18 Articles
Hilde Van Canneyt is vooral gekend omwille van de talrijke interviews met bekende en minder bekende kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland. Elke twee weken post ze een interview op hildevancanneyt.be

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*