Ryoji Ikeda @ Eye Amsterdam

Wat een knaller is deze tentoonstelling. Ryoji Ikeda vertaalt in Eye Amsterdam zijn fascinatie voor wiskunde en computerdata in overweldigend installatiewerk. Het zevental installaties en werken is niet alleen oogstrelend, zoals je op het eerste gezicht zou verwachten, maar biedt bovenal een lichamelijke ervaring.

Die openbaart zich pas echt als je de tijd neemt, wat langer naar de projecties kijkt of er overheen loopt. Je verliest je focus, je komt los van plaats en tijd, verliest de realiteit. Ryoji Ikeda ziet zijn werk als een manier om de geest te resetten. Dat lukte bij mij aardig toen ik door de tentoonstelling liep, de bliepjes en andere geluiden stroomden mijn hoofd binnen, de beelden slokte me op.

In alle werken wordt je op een andere manier naar binnen gezogen. Het geluid is soms op het randje van irritant, maar al snel verdwijnen waardeoordelen en wordt je één met de installatie, laat je het over je heen komen, kijk en hoor je alleen nog maar.

De projecties zijn als een zee van data die de kijker omringt. Of als een zwart gat waar je naar toe wordt getrokken.

Zelfs ‘stil’ werk knettert van de wand. Hier 4’33”. Lege 16mm filmstroken met een lengte van vierminuutdrieendertig. Een eerbetoon aan John Cage.

data.gram [nº 1] is om over heen te lopen of om op te zitten. Of om op te liggen.

data.tron. [3 SXGA+ version]. Lekker instagramable ook.

 
point of no return. Over zwarte gaten. Je wil er inderdaad in verdwijnen.
LET OP: bovenstaande video heeft een hoge frequentie, wellicht niet zo geschikt voor mensen met epilepsie.

the radar [3 WUXGA version A]

Ikeda raakt verschillende onderwerpen aan; hij vertaalt data over DNA, sterrenstelsels of moleculaire structuren in semi-abstracte projecties die continue veranderen. Dit doet hij op een manier waardoor het werk open is voor interpretatie, zonder je een boodschap door de strot te duwen.

Ik kan niet anders dan zeggen dat je voor 2 december naar Eye moet.
Wellicht wel de tentoonstelling van het jaar.

Ryoji Ikeda
Eye, Amsterdam
Nog te zien t/m 2 december
www.eyefilm.nl

About Johan Nieuwenhuize 61 Articles
Johan Nieuwenhuize is kunstenaar, fotograaf en curator. De relatie tussen het geheugen en fotografie vormt de basis van zijn werk. Zijn werk was te zien in de Vleeshal, Fotomuseum Den Haag, Streetlevel Photoworks en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum en is opgenomen in diverse publieke en privécollecties.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*