Atelier Christopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Ik schreef van de zomer al over een tentoonstelling van Christopher Cozier en dus wellicht leuk om ook te zien waar deze kunstenaar zijn kunst maakt. Cozier woont en werkt in St. Ann’s in Port of Spain. Cozier, vrouw Irenee Shaw (ook kunstenaar) en hun eerste kind Ishi waren bij de groep van de eerste bewoners op een van de bergen om de stad heen. Toen ze er gingen bouwen was nog niet eens water of elektriciteit in het gebied. Ze bouwden twee grote studio’s op de begane grond en een woonlaag en zolder erboven.

Dertig jaar en vier kinderen later is de wijk volledig dicht gebouwd, de smalle slingerende weg er naar toe is jammer genoeg geen centimeter uitgegroeid. Het is wat passen en meten met al die grote auto’s van tegenwoordig. Met de huidige huizenprijzen, vertrekken de kinderen niet langer meer om te gaan studeren om nooit meer terug te komen maar tot schrik van de ouders keren sommigen na hun studie gewoon weer terug naar huis.

Dochter Maya is filmregisseur, ze won afgelopen jaar bij het IFFR in Curaçao beste film voor jonge maker, woont niet alleen weer thuis maar gebruikt de woning en omgeving als haar filmstudio. Zoon Isaac een succesvolle muziekproducent is zelfs nooit vertrokken en heeft op de begane grond zijn studio waar lokale en internationale artiesten komen opnemen. Het is kortom de zoete inval in huize Cozier – Shaw, gesprekken worden voorzien van een bonkende bas en je kan zomaar ineens ingezet worden als productie assistent of in de catering op een filmset.

Shaw heeft het idee van een rustige studio voor haar zelf al lang opgegeven. Cozier vecht langzaam ten onder gaand om een gedeelte van zijn ruimte te kunnen blijven gebruiken en is blij als hij uitgenodigd word voor een drie maanden residentie waar hij zich dan in alle rust volledig op zijn werk kan gooien. Zo was hij twee jaar terug in de Captiva Rauschenburg Residentie waar hij “Level Heads” ontwikkelde een werk dat komend jaar ook in Noorwegen te zien zal zijn en afgelopen zomer was hij de laatste kunstenaar die via het Davidoff Art Initiative naar Künstlerhaus Bethanien in Berlijn ging, waar hij een serie nieuwe tekeningen maakte die samen met een nieuw videowerk te zien zal zijn in de Sharjah Biënnale.

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Atelier Chistopher Cozier

Christopher Cozier is kunstenaar, curator en schrijver. Zijn voornaamste media zijn tekenen, grafiek, video’s en installaties. Afgelopen zomer was zijn werk *Home/Portal* te zien in Mammon in het museum voor hedendaagse kunst in Split. In 2019 zal hij te zien zijn in de tentoonstelling The Sea is History in het Museum of Cultural History in Oslo, Noorwegen (7 maart t/m 18 augustus) en neemt hij deel aan de Sharjah Biënnale (7 maart t/m 10 juni). Hij is de Prins Claus Laureaat 2013, Senior Research Fellow aan de Academie van de Universiteit van Trinidad & Tobago (2006-2010) en een belangrijke bijdrager (1998-2010) aan het baanbrekende Caribische tijdschrift voor kunstkritiek, Small Axe (Columbia Universiteit) en mede oprichter van Alice Yard. Zijn werk is ondergebracht bij David Krut Gallery in New York en Y-Art Gallery in Port of Spain.

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Trinidad & Tobago is mede mogelijk gemaakt door Alice Yard (Christopher Cozier, Nicolas Laughlin en Sean Leonard). Met dank aan iedereen die tijd vrij heeft gemaakt om mij te ontmoeten en/of door te verwijzen en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 345 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*