Trinidad, de instellingen

Trinidad, de instellingen

Mijn gastorganisatie is Alice Yard en ik blijf in de residentie in de Yard in Woodbrook waar al ruim tien jaar lang internationale kunstenaars, curatoren, schrijvers en andere professionals in residentie kunnen. Er is geen aanvraagprocedure de residenten komen uit het netwerk van de oprichters en alumni. Alice Yard is een stichting die kunstenaars in verschillende disciplines wil faciliteren. Het unieke van Alice Yard is dat ze uitsluitend werken met individuele donaties van lokale supporters of van bezoekers die als dank een bedragje achter laten maar geheel zonder subsidies of fondsen.

Trinidad, de instellingen

De Yard is traditiegetrouw een plek waar in natura gefaciliteerd wordt en waar kunstenaars kunnen aankloppen om projecten te doen. Alice Yard is wel bereid op te treden als fiscale sponsor voor kunstenaars zonder stichting om aanvragen te doen voor projecten die ze willen uitvoeren. Alice Yard is begonnen op Roberts Street 60 in Woodbrook en is eigendom van de familie van architect Sean Leonard, een van de drie oprichters van Alice Yard. Leonard begon dit initiatief met kunstenaar Christopher Cozier en Nicholas Laughlin (editor Caribbean Beat Magazine en directeur BOCAS Literatuur festival) als vervolg op Galvanise en het wegvallen van CCA7. De Yard van Leonard’s oma Alice was generaties lang al een spil in het web gedurende carnaval in Trinidad en kleinzoon Sean zet met groot (nu ook internationaal) succes de traditie van het faciliteren van de gemeenschap op een hedendaagse manier voort. Een paar jaar gelden kocht Leonard zelf een pand in Belmont en kwam Granderson Lab er als locatie bij. Deze locatie wordt gebruikt als broedplaats voor lokale kunstenaars, op de begane grond werkt modeontwerper Robert Young en is er een presentatie ruimte en op de 1e verdieping wordt de ruimte gedeeld door kunstenaars als Alex Kelly, Nicolai Noel en Kriston Chen.

Trinidad, de instellingen

Op wandelafstand van Alice Yard in Newton is 101 Gallery, dat zegt de oudste commerciële galerie in Trinidad te zijn, de eigenaar is kunsthandelaar Mark Pereira. 101 Gallery vertegenwoordigt de gevestigde traditionele kunstenaars op het eiland die in de media schilderen en beeldhouwen werken als Jackie Hinkson, Leroy Clarke, Lisa O’Connor, Sundiata en anderen. Pereira is ook de “go to person” in Trinidad voor werken uit de lokale secundaire markt.

Trinidad, de instellingen

Ik ontmoet ook een van zijn verzamelaars, jurist Stephanie Daly die me een deel van haar collectie laat zien. Waarom is ze gaan verzamelen vraag ik ook haar. Om mooie dingen om haar heen te hebben is haar antwoord. Ze houdt van landschappen, vooral die landschappen die ze kent. Ze heeft vooral figuratief werk, maar maakte later in de verzameling ook uitstapjes maakte naar abstract werk als het ‘haar kleuren’ zijn, je ziet vooral veel rood/oranje en veel groen/blauw. Haar bedrijfspand van vier verdiepingen hangt vol met werken. Ze heeft alle wanden vrij om werk te hangen en archiefkasten staan in het midden van de kantoorruimtes. Ze laat een video zien van de werken in haar huis en dat liegt er ook niet om. Ze zegt geen interesse te hebben om iets te doen voor kunstenaars of het kunstveld. Verzamelen doet ze puur en alleen voor haar eigen plezier en geluk. Ze leent wel werken uit aan musea voor tentoonstellingen maar ziet verder de collectie als haar pensioen en heeft geen interesse om werken te doneren.

Trinidad, de instellingen

Op steenworp afstand (letterlijk de volgende hoek Roberts / Carlos) vind je A Space inna Space, een kleine galerie nu in het derde jaar. Verzamelaar Ashraph Richard Ramsaran, eigenaar van The Frame Shop besloot om een galerie te maken van een gedeelte van zijn bedrijf. Daar maakt hij nu kleine tentoonstellingen waar hij werken van kunstenaars laat zien die hij zelf ook in zijn collectie heeft of zou willen hebben en met werken die ook betaalbaar zijn voor kunst liefhebbers met een klein budget. Hij doet het meer uit passie al probeert hij wel kostendekkend te werken. Wat ook bijzonder is is dat hij voor iedere tentoonstelling een kleine catalogus maakt waarmee hij bijdraagt aan het documenteren van lokale kunstenaars en hun werk. Ik ging naar de opening van The Mighty Sparrow show (17 nov. – 15 dec.) met werken van Adele Todd, Che Lovelace, David Subran, Dean Arlen, Paul Kain, Jackie Hinkson, Parker Nicholas, Peter Doig en Sabrina Charran.

Trinidad, de instellingen

Trinidad, de instellingen

Voor de Central Bank Trinidad (CBTT) moet je Woodbrook uit en naar downtown. Je kan met een taxi of met een gedeelde auto die een vaste route aflegt (ca. 1 euro per rit). CBTT begon in 1964 met een kunstcollectie met werken van lokale kunstenaars. De werken zijn deels te zien in de bank zelf. Zo is er bij binnenkomst in de bank een grote koperen wandsculptuur te zien van Willie Chen. Het werk werd uitgevoerd toen Chen een open competitie won uitgezet door de bank. De jury bestond uit de dit jaar overleden Kynaston McShine (Trinidad, 1935-2018), senior curator van het MOMA in New York. In 2004 opende de Central Bank een Money Museum waar de geschiedenis van geld verteld wordt. Chief Curator van de collectie en het museum is Nimah Muwakil-Zakuri. Momenteel is het museum gesloten vanwege een grote renovatie.

Trinidad, de instellingen

East Yard / The Caribbean Fashion and Arts Festival is een nieuw social design initiatief in Arima een andere stad in Trinidad ongeveer 2 uur van Port of Spain. Opgericht door Kevon Foderingham die werkt met een klein en jong team. De focus is op educatie en expressie van de jongere groep in de gemeenschap. De opzet doet denken aan Ateliers’89, er is ruimte voor alle disciplines inclusief mode.

Trinidad, de instellingen

Trinidad, de instellingen

Loft Gallery is een nieuwe ruimte op 63 Rosalino Street terug in Woodbrock. Let wel op want het is op de eerste verdieping! Eigenaar is Dale Ramirez die op de begane grond een bar/lounge heeft. De openingen kunnen hier dus uitmonden in een feestje! Ik zie er High Mas, Carnaval and the Poetics of Caribbean Culture, een fototentoonstelling van dr. Kevin Browne, die net is teruggekeerd en nu doceert op de Universiteit (UWI). Er is een uitgebreide catalogus, de eigenlijke aanleiding van de tentoonstelling. TIP: direct links voor je de trap op loopt is er de toffe vintage zaak The Burg met vinyl, kleren en hebbedingetjes. Eigenaar en DJ Kevon Walker woonde jarenlang in Williamsburg tot hij drie jaar geleden terugkeerde naar Trinidad.

Trinidad, de instellingen

Trinidad, de instellingen

Nog steeds op loopafstand is ook Medula Art Gallery op 37 Fitt Street, verscholen achter enorme bomen in een prachtig oud pand is in de basement een white cube. Medula is het vervolg van Aquarela Galleries en als je dat meetelt is Medula de eerste en langstlopende galerie van Trinidad. Aquarela was niet alleen een galerie maar publiceerde ook kunstboeken en Galeri een magazine.

Trinidad, de instellingen

Trinidad, de instellingen

Ik zie The last place on earth / the edge of all things, een solo tentoonstelling van Nicolai Noel (22 november – 10 januari). Noel is een van de gelukkige lokale kunstenaars die een gratis studio heeft in Granderson Lab (een Alice Yard project). Ik werd er blij van, van de ruimte en van het werk en dat ik moet nadenken over waar ik naar kijk. Na Cozier neemt Noel het stokje over in zijn generatie, beide kunstenaars staan echt apart van wat er traditiegetrouw in de kunst gebeurt op het eiland. Maar er is meer ruimte tegenwoordig ook in de markt, de smaak van de jonge generatie zakenmensen is onder andere gevormd door het zien van kunst in musea als MOMA en TATE Modern. Ik spreek met wat oudere verzamelaars die het werk maar donker vinden en onherkenbaar, waarom zou je dat in je huis willen? Tegelijkertijd zeggen een aantal dat ze het wel begrijpen als ze de uitleg over het werk krijgen en interesse hebben om terug te komen als er gesprekken met de kunstenaar zijn. Er is nog publiek te winnen lijkt het… Veel hedendaags kunst is een “acquired taste” en een deel van het werk van de kunstenaars is je publiek meenemen in het maakproces en op begrijpelijke manier uitleggen wat je aan het doen bent, hoe en waarom.

Trinidad, de instellingen

National Museum and Art Gallery of Trinidad and Tobago (Royal Victoria Institute)

Trinidad, de instellingen

    Y-Art Gallery – links eigenaar Yasmin Hadeed

Even doorlopen na je bezoek bij Loftt Gallery is waar Y-Art Gallery is gevestigd (29 Taylor Street), een tweede white cube ruimte. Eigenaar Yasmin Hadeed richtte de galerie op in 1992. Ik schreef eerder al over de tentoonstelling van Cozier die ik daar zag. Naast Medula is Y-Art de andere optie om naast het traditionele twee dimensionale werk ook meer conceptueel werk en andere media (video kunst bijv.) te zien. Er zal altijd ruimte zijn voor het traditionele werk en de secundaire markt maar door het meer internationale leven van de jongere generaties zit ook in Trinidad de niche en groei in de markt in het hedendaagse werk. Als je interesse vooral hier ligt biedt Alice Yard de plekken voor discourse, experiment, ontwikkeling, productie en presentatie en zijn Y-Art en Medula op dit moment in Trinidad de juiste galeries om werk te verkopen/aan te kopen.

Trinidad, de instellingen

    Y-Art-Gallery – links Peter Minshall bij een opening met werk van Roberta Stoddart

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Trinidad & Tobago is mede mogelijk gemaakt door Alice Yard: Christopher Cozier, Nicolas Laughlin & Sean Leonard. Met dank aan iedereen die tijd vrij heeft gemaakt om mij te ontmoeten en/of door te verwijzen en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*