De gespen van de rodeo

De gespen van de rodeo

    Bill from Eureka, Colorado is wearing a trophy buckle in his hometown rodeo (all images courtesy the author)

De veemarkt van Denver blijkt wandelende prijzenkast aan Amerikaanse rodeo trofeeën, een (beeld)cultuur waarvan u niet wist dat hij bestond, prachtverslag van Kealey Boyd bij Hyperallergic.

“The National Western Stock Show is the Superbowl of livestock shows, tracing back to 1899 in Denver. Around 700,000 visitors have enjoyed rodeos, a Western art exhibition, and horsemanship showcases for 16 days every January. But one subtler point of attraction are the elaborate belt buckles worn by bronco busters and fairground fashionistas at the show. Historically, the buckles were a trophy — only awarded, rarely bought. The trophy buckle was introduced as an acknowledgment at rodeo championships and gained momentum in the 1920s. These wearable awards exemplify a tradition of ornamental metalworking, often made from sheets of nickel or silver, soldered with gold lettering and engraved details.”

Hyperallergic.com/480613/national-western-stock-show-belt-buckles-denver/

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*